Beautyadventskalenders, heb je er wat aan? De pro’s en cons van 24 beautygeschenkjes.

(Scroll down for English.)

De voorbije jaren zijn ze populairder geworden dan hun met cacaofantasie gevulde neefjes en de héél goede zijn uitverkocht nog voor je op ‘voeg aan winkelmandje toe’ kan klikken, zelfs wanneer ze €300 of meer kosten. Maar zijn beautyadventskalenders je investering wel waard? Hieronder mijn lijstje pro’s en cons.

Ter info: mijn adventskalenders zijn persexemplaren.

De pro’s

-Je krijgt élke dag een cadeautje, 24 dagen aan een stuk. En dat kan in het jaar dat we liever hadden overgeslagen een lichtpuntje zijn in wéér een home office-dag. Ik beken dat ik de make-upadventskalender van Only You, het huismerk van Ici Paris XL, op 7 november al begonnen ben en hem omtoverde tot een “tel af naar het einde van de semi-lockdown-kalender.” (Heb ik me wel even misteld, maar goed, op 1 december begin ik met de Ritualskalender, ik haal het einde van de semi-lockdown dus (hopelijk) wel met gemak.)

-Een goed samengestelde kalender is een fijne manier om een merk (beter) te leren kennen. Beautymerken stoppen doorsnee hun iconische producten en bestsellers in zo’n kalender. Slim gezien, want op die manier kan je die producten testen en als ze je bevallen koop je erna een fullsize exemplaar en hebben ze er een trouwe klant bij.

Zo speelt die van Nuxe in op zijn iconische Huile Prodigieuse en de uitgebreide lijn rond die voedende lichaamsolie, maar leer je ook de gezichtsverzorging en geuren van het merk kennen. De kalender van Kiehl’s bevat altijd klassiekers als zijn lippenbalsem, Crème de Corps en handcrème én enkele full size-producten die voor de meeste huiden geschikt zijn.

-Een kalender is érg handig om een voorraadje travelsized verzorgingsbasics aan te leggen. 30ml douchegel/shampoo/bodylotion/conditioner is een goed formaat om te testen of een product je ligt, maar ook om mee op weekend te nemen. (Als je die lege flacons goed uitspoelt en uitwast, kan je ze opnieuw vullen met je fullsize douchegel/shampoo/conditioner.)

En de producten die je (huid) niet liggen vormen leuke mini-geschenkjes voor vrienden en familie.

De cons

-Beautyadventskalenders zijn niet de meest duurzame cosmetica. De producten zitten nog al te vaak in een plastic frame en staaltjes die je één keer gebruikt zijn single-use en dus niet duurzaam.

Maar: veel merken doen inspanningen om hun kalender milieuvriendelijker te maken. Zo kan je de kartonnen doosjes van Yves Rocher hergebruiken om bijvoorbeeld kleine cadeautjes in te verpakken (zoals de kalendercadeautjes die je zelf niet gaat gebruiken, maar waarmee je je zus heel blij maakt) en komt Kiehl’s dit jaar met een kalender uit volledig gerecycleerd papier.

-Je krijg niet altijd even goede value for money. Check daarom altijd, ook al is het een grote spoiler alert, wat er in de versierde doos zit. Enkel 5 ml-staaltjes en goedkope opvullers als een slecht nagelvijltje, sponzen oogschaduwborsteltje dat je toch niet gebruikt of smartphonebedeltje? Het geld niet waard. 

Welke kalenders zijn interessant?

Yves Rocher, The Body Shop, Kiehl’s, Rituals, L’Occitane en NYX (als je ook open staat voor wat minder conventionele make-upkleurtjes).

Grote adventskalenderfans kijken vooral buiten de landsgrenzen. Zo hebben Liberty, Space NK, Net-a-porter en de Bijenkorf elk jaar een goed gevulde adventskalender die meer waard is dan wat je ervoor betaalt. Maar je moet er wél snel bij zijn want ze zijn erg snel uitverkocht én er het budget voor hebben.

Leuk idee. Babor komt dit jaar met een adventkalender waarop je je naam (of die van de persoon aan wie je hem schenkt) kan laten drukken. De inhoud is een skincare boot camp om je huid kerstdagklaar te maken. (Ter info: alle ampoules zijn geparfumeerd, check dus of je cadeauontvanger daaraan gevoelig is.)

IN ENGLISH PLEASE!

Beauty advent calendars, what’s in them for you? The pros and cons of 24 beauty gifts.

They have become more popular than their cocoa fantasy filled counterparts and the extremely good ones are sold out before you can click on add to my basket, even when they cost 300€ or more. But are beauty advent calendars really worth your investment? Here are my pros and cons.

Good to know: the advent calendars I have are press samples.

The pros

-You get a gift every single day, 24 days in a row. Which is nice to light up yet another home office day in the year we’d rather have skipped. I confess that I started opening Only You’s calendar, available at Ici Paris XL, on 7 November and turned it into a let’s count down to the end of the semi-lockdown calendar. (I miscalculated, I know, but I am starting the Rituals calendar on 1 December, so it will – hopefully because one never knows how much longer the lockdown will last- get me to the end of our Belgian lockdown.)

-A good beauty advent calendar is a great way to discover a brand. Beauty brands like filling their calendars with their iconic products and bestsellers. Very clever: if you like testing them, you will probably end up buying them fullsize and the brand has a new loyal customer.

Nuxe filled its calendar with its iconic Huile Prodigieuse and related products but you also get to know its fragrances and skincare. Kiehl’s always puts its classics in its calendar: lip balm, Crème de Corps, hand cream… And a couple of full sized products.

-A calendar is handy to gather a collection of travel sized beauty basics. 30ml shampoo/conditioner/shower gel/bodylotion is a good size to test whether you like the product but also to take with you on a weekend away. (If you rinse the empty bottles well, you can refill them with your fullsize products.)

The cons

-Beauty advent calendars are not the most sustainable cosmetics. They often have a plastic frame that contains their products and samples you can use once are single use products and thus not sustainable.

But: a lot of brands are making efforts to make their calendars more environment friendly. You can reuse the small paper boxes Yves Rocher wraps its gifts in: fill them with a stocking filler or put them on the plate of every guest at your Christmas table as a small gift. (If some of the products in the calendar are not for you, you can probably make someone else happy with them.) And Kiehl’s made its calendar out of recycled paper this year.

-You do not always get value for money. Which is why you should always check what’s inside the box before you buy, even though that’s a big spoiler. If you only get 5ml samples and some cheap gifts like a cardboard nail file and a spongey eye make-up brush you will never use, don’t buy it.

Which calendars are interesting?

Yves Rocher, The Body Shop, Kiehl’s, Rituals, L’Occitane and NYX (if you are open to more unconventional make-up colours.)

Big beauty advent calendar fans look abroad. Liberty, Space NK, Net-a-porter and de Bijenkorf offer a well put together calendar that is worth a lot more than what you are paying for. But you have to be very quick as they often sell out in under a day and you have to be prepared to spend a lot of money on them.

I like the fact that you can personalize the Babor calendar by adding your (gift receiver’s) name on the box. Inside, you get a skincare boot camp to get your skin in perfect shape on Christmas day. (FYI: the ampoules are all fragranced, so make sure the receiver is not allergic to fragrance.)

Posted by:Franciska

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.