Wél het zonnige effect, niet het zonnige geurtje: deze drie bronzers zijn vrij van parfum. Maar zijn ze ook goed? Ik testte ze voor je uit.

Scroll down for the English version!

Misschien houd je niet van het tropische geurtje van het doorsnee zonnepoeder, misschien ben je er allergisch aan: wat je reden ook is, een bronzer zonder toegevoegd parfum is niet (altijd) zo makkelijk te vinden.

Ik schreef eerder al over andere zonnepoeders zonder parfum, maar voegde onlangs deze drie aan mijn testcollectie toe.

Zonnepoeder is trouwens een leuke multitasker. Je gebruikt het ook makkelijk als oogschaduw en creëert zo een mooie zonnige monochrome make-uplook. (Een matte versie kan je dan weer gebruiken om te contouren, mocht je dat nog doen.)

Pastel Getaway Illuminating Baked Bronzer in 001 Ray of Sunshine van BE Creative Make-Up, € 16,95, bij Ici Paris XL

Zoals de naam al doet vermoeden, is dit de meest ‘schitterende’ bronzer van het trio met dank aan zijn gouden glansdeeltjes. Het merk heeft het over een “delicate parelmoerachtige finish”. Ik vind dat de glansdeeltjes van dit gebakken poeder wat meer opvallen dan die in de andere twee producten en vind ze eerder goud dan parelmoer. Maar to each their own: als je houdt van wat (fijne) glitter op je gezicht is dit een fijne toevoeging aan je make-uptasje.

Het poeder voelt zacht aan, blendt makkelijk (met een kabukiborstel) en blijft mooi op zijn plek zitten. (Of dat ook zo is in een hittegolf weet ik niet, maar wil je dan per se met (veel) make-up op je gezicht rondlopen?)

Klein minpuntje. Ik vind de Baked Bronzer niet (meer) terug op de webshop. Ik gok dat het product (tijdelijk) is uitverkocht. Maar misschien hebben de filialen van Ici Paris XL het wel nog in voorraad?

Solar Paint Luminous Bronzer Crème in Flare van Glossier, $ 20.

Deze crèmebronzer stond al een hele tijd op mijn wish list omdat ik zo’n grote fan ben van de crèmeblush van het merk. Ik geef de voorkeur aan crèmeblush omdat ik het resultaat altijd erg naturel vind ogen en je het product makkelijk met je vingers aanbrengt en uitwerkt. Voor een bronzer geldt dat in principe ook. Toch vond ik deze crème en zijn penseeltje wat wennen in het begin.

Glossier tipt om stipjes op je jukbeenderen aan te brengen (en op je slapen/neusbrug/de plekken waar de zon je huid snel een kleurtje geeft) en die dan met je vinger in je huid te blenden. Dat gaat wat mij betreft beter dan met een penseel. De luchtige formule werkt makkelijk uit en je kan het kleureffect opbouwen in laagjes tot je de gewenste intensiteit hebt bereikt.

De kleur Flare blijkt voor mijn vrij bleke huid de juiste te zijn voor een mooi door de zon gekust effect. Ik betwijfel wel of ze in de winter nog met mijn huid gaat matchen. En of ze dus ook kan worden gebruikt door heel bleke huidjes. (Ze is de bleekste kleur van vier.)

Ik ben persoonlijk fan van eerder matte bronzers. Die vind ik (doorsnee) mooier en natuurlijker ogen dan eentje met glitterdeeltjes. Glossier stopte in deze bronzer crème licht reflecterende pareldeeltjes, maar die hebben geen schitterend discobaleffect zoals een traditioneel zonnepoeder soms heeft.

Ik ben na een paar keer proberen fan van dit product, ook al blijft de formule op mijn huid geen hele dag perfect zitten. Dat het een heleboel verzorgende bestanddelen bevat is een leuke bonus, maar voor mij persoonlijk geen must. (Daar heb je skincare voor, toch?)

Het grote nadeel: Glossier shipt nog steeds niet naar ons land. Ofwel moet je dus een tripje naar LA/New York/Londen plannen, ofwel moet je iemand kennen die daarheen reist en voor jou in de rij wil gaan staan aan de Glossierboetiek. (Dank je wel, Francine!)

Poker Face Bronzing Powder in #5 Turn Me on van April, € 12,90, bij April en Di

Het voormalige Planet Parfum heet nu April en verkoopt sinds kort ook make-up van zijn eigen huismerk. (Die wordt ook bij Di verkocht. Beide ketens behoren tot dezelfde groep.) De lijn is vegan, heeft een fijn prijskaartje en biedt een ruim gamma aan producten waaronder ook navullingen (beter voor het milieu!) zoals dit Bronzing Powder.

Dit zonnepoeder kan je namelijk in een pallet van het merk stoppen met andere gezichts- en oogschaduwpoeders zodat je een gepersonaliseerde selectie kan samenstellen met kleuren die je écht gebruikt. (Ook handig op vakantie/on the go trouwens: in het pallet passen een blush, bronzer, gezichtspoeder en oogschaduw. Alles in één voor verschillende make-uplooks.)

De kleur van dit zonnepoeder is de donkerste van de drie en voor mijn huid een tikje té donker. Less is more, dus, om het verschil tussen mijn (bleke) hals en gezicht niet te groot te maken. Gelukkig blendt het poeder makkelijk uit met een borstel waardoor het een stuk minder donker oogt en ik er nét mee weg kom.

Het poeder bevat fijne glitterdeeltjes, maar die storen me niet. Fijn prijsje ook.

In English, please!

You want a sun kissed glow on your face but not the sunny scent that comes with most bronzing powders? These three bronzers are fragrance-free. And I put them to the test.

Maybe you don’t like the tropical scent of the average bronzer, maybe you are allergic to it: whatever your reason, a fragrance-free bronzer is not that easy to find.

I have written about other fragrance-free bronzers before, but recently added these three to my test collection.

Good to know. Bronzer is a great multitasker. You can also use it as an eyeshadow, creating a nice and sunny mono colour make-up look. (And if you have a matte bronzer, you can use it for contouring as well, if you still contour).

BE Creative Make-Up’s Pastel Getaway Illuminating Baked Bronzer in 001 Ray of Sunshine, 16,95 €, at Ici Paris XL

This bronzer lives up to its name as it is the most ‘sparkling’ one of the trio, thanks to its golden shimmer particles. The brand calls it “a delicate pearly finish”, I find that the shimmer particles of this baked powder stand out a bit more than those in the other two products and look more golden than pearly. To each their own of course: if you like (a lot of) shimmer, this is a fine addition to your make-up collection.

The powder feels very soft, is easy to blend into skin and stays in place for quite a long time. (I don’t know whether it would survive a heatwave day, but do you necessarily want to walk around with (a lot of) make-up on your face when it’s 40C?)

One disadvantage. While writing this blog post, I couldn’t find the Baked Bronzer online (anymore), so I guess the product is (temporarily) sold out. But maybe some of the Ici Paris XL branches still have it in stock?

Glossier’s Solar Paint Luminous Bronzer Crème in Flare, 20 $.

This cream bronzer was on my wish list for a long time because I am such a big fan of the brand’s cream blush. I love a good cream blush. It tends to give the most natural, this colour just comes from within my cheeks effect and is easy to apply and blend into skin with your fingers. The same goes for a cream bronzer, but I did have to get used to using this crème and its brush.

Glossier recommends applying dots on your cheekbones (and on your temples/nose bridge/the spots where the sun quickly tans your skin) and then blending it into your skin with your fingers. I find this works better than using a brush and gives a more natural result. The airy formula is easy to blend out and you can also easily layer it to build up the colour effect.

Flare seems to be just the right shade for my rather pale skin to make it look sun-kissed. In winter, it will probably be too dark though. So if you have very pale skin I am not sure whether this colour would work for you. (It is the lightest of four.)

I prefer matte bronzers, which I think look more natural than glittery ones. Now, Glossier did put light-reflecting pearl particles in this bronzer, but they don’t have a shimmery disco effect like a traditional bronzing powder sometimes has. So I don’t mind them.

I am a fan of this product after trying it a few times, even though the formula doesn’t stay on my skin perfectly all day. The fact that it contains a lot of caring ingredients is a nice bonus, but not a must for me personally. (That’s what skincare is for, right?)

There is one big disadvantage, though: Glossier still doesn’t ship to our country. So either you have to plan a trip to LA/New York/London, or you have to ask someone who is traveling there and wants to stand in line for you to get into the Glossier boutique. (Thank you, Francine!)

April’s Poker Face Bronzing Powder in #5 Turn Me on, 12,90 €, at April en Di

April, formerly known as Planet Parfum, recently started selling its own private label make-up in our country. (It is also sold at Di. Both chains belong to the same group.) The products are vegan, come at a reasonable price and form a very wide range of products including refills like this Bronzing Powder.

You can put this bronzer in a palette with other face and eyeshadow powders to create a personalised colour selection that you will really use. (Also handy on holiday/on the go.)

This bronzer is the darkest of the three and a bit too dark for my skin. Less is definitely more, so the colour difference between my (pale) neck and face is not too big. Luckily, it is a very easy to blend powder. When I first apply it, it looks really dark but after blending I can get away with it.

The powder contains fine glitter particles, but they don’t bother me. The price tag is a nice bonus.

Posted by:Franciska

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.