De huid doen stralen en langer jong houden, haar egaler maken, vlekjes vervagen en voorkomen, de werking van SPF boosten… Vitamine C doet het allemaal. Ik smeerde me de voorbije twee jaar doorheen deze producten met het actieve bestanddeel.

(Scroll down for English.)

Vitamine C maakt al een paar jaar deel uit van mijn dagelijkse skincareroutine. Ik gebruik elke ochtend een serum met pure vitamine C onder mijn dagelijkse SPF omdat de vitamine de werking van zonnefilters een extra boost geeft.

Maar de vitamine doet zoveel méér. Als krachtige antioxidant werkt ze in op vroegtijdige huidveroudering door vrije radicalen te bestrijden. De vitamine helpt ook pigmentvlekken voorkomen en (licht) vervagen en de teint verhelderen. En ze stimuleert de collageenproductie. Het resultaat: een meer egale, stralende, stevige huid die minder snel veroudert. 

Klinkt allemaal geweldig, maar de vitamine heeft ook wat nadelen. Volgens experts is L-ascorbinezuur (L-ascorbic acid) de krachtigste vorm, alleen is die ook erg onstabiel en vatbaar voor licht en lucht waardoor haar werking (snel) afneemt. Vandaar dat je best voor een donkere, luchtdichte verpakking kiest. En dat je bij sommige merken de vitamine C-oplossing nog zelf met de serumbasis moet mengen. (Zodat de vitamine zo lang mogelijk ‘vers’ blijft.)

Houd je ook aan de PAO, de period after opening, die wordt vermeld op het product. Die kan bij een vitamine C-serum “maar” 3 maanden zijn omdat de werking van de vitamine snel(er) afneemt.

Het kan ook zijn dat je huid moet wennen aan (een hoge dosis pure) vitamine C. Zo kan ze bij het aanbrengen wat prikken of tintelen. Dat gevoel verdwijnt normaliter vanzelf naarmate je de vitamine blijft gebruiken. (Een beetje zoals je huid ook aan retinol kan moeten wennen.)

Je kan, net als met retinol, altijd starten met een laag percentage. Maar: hoe hoger het percentage, hoe meer vitamine C inwerkt op huidveroudering. 5% en je hebt een sterke antioxidant, vanaf 10% werkt de vitamine ook in op pigmentatie.

Blijkt l-ascorbinezuur toch geen goede match met jouw huid, kan je altijd meer stabiele vormen van vitamine C proberen zoals ethylascorbinezuur of ascorbyl glucoside. (Ik ben allergisch aan die laatste.)

Breng de vitamine ook altijd aan op een droge huid. Is je huid vochtig, is de kans op irritatie groter.

Ik verzamel sinds de eerste lockdown mijn skincare empties en vond nu (eindelijk) tijd om alvast mijn vitamine C-producten op te lijsten. Die zijn, zoals gebruikelijk, vrij van parfum*, glucosiden, essentiële oliën, lanoline en de andere bestanddelen waaraan ik allergisch ben. (*Met uitzondering van het Eucerinserum dat geparfumeerd is.)

Liftactiv Vitamin C Serum van Vichy, € 43,95 voor 20 ml

Eerst waren er de Liftactiv Peptide C Anti-Ageing Ampoules met pure vitamine C*, deze zomer kwam het Liftactiv Vitamin C-serum erbij. Dat laatste combineert 15% pure vitamine C met hyaluronzuur en belooft in slechts 10 dagen een meer heldere teint. Dat laatste vind ik moeilijk inschatten omdat ik al jaren vitamine C gebruik. Maar de vloeibare textuur trekt snel in de huid en werkt prima onder make-up.

Good to know: ik dacht dat het product bedoeld was als kuur van 10 dagen en begreep niet hoe dat 20 ml-flesje in die korte tijdspanne op moest raken. Blijkt dat je het simpelweg als dagelijks serum gebruikt. Omdat het flesje al eventjes open is, gebruik ik het liever niet verder omdat de werking van de vitamine intussen kan zijn afgenomen.

*Ik gebruikte de ampullen met vitamine C en peptiden toen ze lanceerden. Intussen roept het merk ze terug omdat je de glazen verpakking na verloop van tijd mogelijk niet meer veilig kan openen. Ik gok dat Vichy aan een oplossing werkt en binnenkort met een nieuwe verpakking komt. Het fijne aan die formule? De combinatie van vitamine C met peptiden en hyaluronzuur zorgt voor een stevige anti-ageingboost: een glowy, egale, stevigere huid met opgevulde rimpeltjes.

Houdbaarheid eens geopend (PAO): 2 maanden.

C E Ferulic van SkinCeuticals, € 156 voor 30 ml

Dit serum heeft een cultstatus en vormde, gok ik, de inspiratie voor veel merken om ook een serum met hoge dosis pure vitamine C te formuleren. De vitamines C en E en het ferulinezuur werken als antioxidanten, het ferulinezuur houdt bovendien beide vitamines stabiel. Je hebt maar 4 à 5 druppeltjes nodig, waardoor je best lang met een flesje van 30 ml doet. Fijn, aangezien het erg stevige prijskaartje. (Ik ben erg dankbaar dat ik het serum kon testen als journalist. Of ik er zelf zoveel geld aan zou besteden, zeker nu het leven alleen maar duurder wordt, betwijfel ik.) Schrik niet van het licht bizarre geurtje: ik vind het wat naar barbecuechips ruiken. Ik denk dat ferulinezuur voor die voor mijn neus licht rokerige geur zorgt. Ik heb ook andere producten met het zuur gebruikt die gelijkaardig ruiken. De geur trekt trouwens erg snel weg.

PAO: 12 maanden.

Attivi Puri Vitamin C + Alpha Arbutin van Collistar, € 43,50 voor 30 ml, o.m. bij Ici Paris XL

Collistar lanceerde enkele jaren geleden de Attivi Puri-lijn met bekende actieve bestanddelen in ‘pure’ formules. (Ze bevatten bij mijn weten geen parfum.) Die kan je, naar behoefte, met elkaar combineren of afwisselen.

Dit serum bevat een hoge concentratie ethylascorbinezuur, een meer stabiele afgeleide van l-ascorbinezuur. Dat kan een oplossing zijn als je huid geen (hoge dosis) l-ascorbinezuur verdraagt. Ook deze vorm van vitamine C werkt als antioxidant in op huidveroudering en helpt vlekjes vervagen.

Deze formule focust dan ook op het verhelderen van de teint en het voorkomen van pigmentvlekken. Alpha-Arbutin helpt de melanineproductie reguleren en de melanineafbraak te versnellen.

PAO: 9 maanden.

C-Firma Fresh Day Serum van Drunk Elephant, € 75,90 voor 28 ml (+ 5 gram vit C), exclusief bij Ici Paris XL

Dit was het eerste product van Drunk Elephant dat ik absoluut wilde testen. Je moet zelf nog het 15% pure vitamine C-poeder mengen met de formulebasis zodat je een zo ‘vers’ mogelijk product krijgt. Dat gaat makkelijk en snel. Ik ben ook fan van de handige, knoeivrije verpakking: een kwartslag draaien en het pompje komt omhoog. Het merk raadt één pompje aan per smeerbeurt, maar als je je hals en decolleté wil meenemen, is dat wat weinig. Mijn huid moest in het begin wat wennen aan deze 15% vitamine C en prikte wat. Heb ik ergens een wondje, kan het nog steeds wat prikken, maar voor de rest is mijn huid dit serum helemaal gewoon. Goed om weten: Drunk Elephant combineerde de vitamine C met 0,5% ferulinezuur en 1% vitamine E. (Het serum heeft een héél licht barbecuechipsgeurtje, maar echt héél licht.)

PAO: 6 maanden.

Hyaluron Filler Vitamine C Booster van Eucerin, € 41,95 voor 3 flesjes van 8 ml elk

Ook Eucerin combineert, net als Vichy, pure vitamine C met hyaluronzuur in deze booster die je zelf moet activeren. (De vitamine C zit nog niet gemengd onder het serum. Je drukt haar met één klik in de formule en moet dan goed schudden.)

10% lijkt me een fijne eerste kennismaking als je nog nooit eerder vitamine C hebt gebruikt. Eucerin voegde aan de formule bovendien de antioxidant Licochalcone A toe. Die moet de antioxidantfunctie van vitamine C verstevigen.

Jammer genoeg is deze formule wél geparfumeerd en mocht ik haar eigenlijk niet testen. Ik hield het daarom bij één flesje. De melkachtige formule is fijn om in te masseren (dat heb je vaker met formules die hyaluronzuur bevatten) en trekt snel in.

PAO: 21 dagen.

Golden Vitamin C Serum van Routinely, € 29,90 voor 25 ml

Dit Belgisch-Nederlandse merk focust op goed wetenschappelijk onderbouwde actieve bestanddelen die inspelen op verschillende huidproblemen. Via de app of een online vragenlijst kan je een gepersonaliseerde routine (laten) samenstellen, maar je kan de producten ook gewoon los kopen.

Zijn vitamine C-serum combineert ascorbinezuur met colloïdale gouddeeltjes en glutathion om de efficiëntie van de vitamine te behouden. Glutathion zorgt er ook voor dat ze dieper in de huid kan dringen. De formule bevat daarnaast best veel bestanddelen die de huid gehydrateerd helpen houden.

Volgens het merk kom je drie maanden toe met één flesje, wat neerkomt op € 0,33 per dag, wat dit serum een budgetvriendelijke(re) optie maakt.

PAO: 6 maanden.

Noctuelle Renovative Micro Capsules Serum with pure vitamine C van Sothy’s, € 96 voor 60 capsules van 0,4 ml, in het schoonheidsinstituut

Slim gezien van Sothy’s: sommige merken gaan voor kleine boosterflesjes zodat je vitamine C-serum niet snel afneemt in kracht, maar je kan de formule ook in handige monodosis-capsules stoppen. (Elizabeth Arden doet dat ook met onder meer retinol en vitamine C.) Sothy’s adviseert deze capsules ‘s nachts te gebruiken en ik begrijp waarom: de textuur voelt wat korrelig aan. Deze formule bevat 20% pure vitamine C en prikt wat op mijn huid, die een hoge dosis vitamine C nochtans gewoon is. Het merk raadt deze capsules aan als kuur van twee maanden om te werken aan een stralende huid.

PAO: niet van toepassing aangezien je één capsule per keer gebruikt.

C15 Super Booster van Paula’s Choice, € 56 voor 20 ml

Ook deze formule combineert 15% vitamine C met ferulinezuur en vitamine E voor een krachtige antioxidantenwerking en werkt in op vlekjes. Je gebruikt de booster puur (zoals ik), of mengt een paar druppels onder je gebruikelijke serum of dag- of nachtcrème. (Ook deze heeft een licht barbecuegeurtje, maar eerlijk: dat trekt zo snel weg dat ik me er niet aan stoor.)

Laat je niet leiden door de negatieve reviews die je op de webshop vindt: die draaien allemaal om allergische reacties. Die kan je jammer genoeg nooit vermijden en je kan altijd allergisch worden aan een product dat je al jaren gebruikt. Ik vind dit een prima serum.

PAO: 3 maanden.

In mijn voorraadkast

Momenteel gebruik ik nog Drunk Elephant, maar wanneer dat flesje leeg is, kan ik één van deze twee producten in mijn nog te testen-voorraad openen.

C Beyond Triple Serum SPF30 van Ilia, € 65, o.m. bij Peaufiné in Antwerpen

Pure vitamine C, niacinamide én SPF30 in een licht getinte formule lijken me een geweldige basis voor je dagelijkse zonbescherming. Je gebruikt dit serum effectief als een serum, dus als laatste stap in je verzorgingsroutine. Eventueel breng je daarover nog een dagcrème/BB cream met SPF aan.

Het product komt in drie (transparante) kleuren en belooft een glowy finish. (Wil je meer dekking, is er het Super Serum Skin Tint met SPF30.) De filters zijn mineraal, maar de formule belooft geen witte weerschijn dankzij de kleurpigmenten.

Vitamin C+ van Babé, € 20,95 voor 10 ampullen

Dit Spaanse apothekersmerk werd dit jaar in ons land gelanceerd en intrigeert me. Het combineert actieve bestanddelen met een bewezen functie op de huid met aangename, soms verrassende texturen. Jammer genoeg zijn de meeste producten geparfumeerd en/of bevatten ze glucosiden waardoor ik ze niet kan testen. (Maar de Balm to Oil, een lichaamsbalsem, is volgens beautycollega Charlotte van Flair fan-tas-tisch. En de getinte dagelijkse SPF zou ook een aanrader zijn.)

Gelukkig voor mij zijn deze ampullen vrij van parfum. Ze bevatten 10% sodium ascorbyl phosphate, een stabielere vorm van vitamine C dan l-ascorbinezuur. Het Natural Moisturizing Complex en glycerine houden de huid ook nog eens goed gehydrateerd, zoethoutextract werkt ontstekingsremmend, maar werkt ook in op de melanineproductie (en vlekjes).

Elke ampul is goed voor twee keer gebruik. De inhoud blijft 48 uur stabiel eens geopend. (Ik vertrek binnen twee weken voor een weekendje naar Zeeland. In plaats van mijn (grote) vitamine C-serum mee te nemen, stop ik simpelweg één ampul in mijn toilettas. Traveling light!)

L’Appel de la Fôret Magisch Poeder van Garancia, € 26,50

Niet afgebeeld, maar wel nieuwsgierig naar: het L’Appel de la Fôret Magisch Poeder van Garancia, een poeder met 10% pure vitamine C, plantaardig collageen en vier plantaardige extracten waarvan je een lepeltje onder je dagcrème of met je serum kan mengen om de anti-ageingwerking van die laatste te boosten. (Dat lepeltje wordt meegeleverd.) Het poeder belooft helemaal in je crème of serum weg te smelten. 

Wat dat plantaardig collageen betreft: mij is altijd verteld dat collageen niet vegan of plantaardig kan zijn. (Collageensupplementen zijn van dierlijke oorsprong.) Maar Garancia zegt dat het via biotechnologie collageenfragmenten, rijk aan proline en hydroxyproline, uit planten haalt. Die moeten rimpels helpen opvullen. 

Poeder van Pinus Strobus-schors moet de huid verhelderen (bovenop de vitamine C dus), dat van beukenschors effent fijne lijntjes. Algenextract maakt de huid mat en extract van cichorei werkt als prebioticum. 

PAO: 16 maanden.

In English, please!

It makes skin brighter, glowy and firmer and it boosts the efficiency of SPF products. Vitamin C does it all. I’ve been working my way through these products containing the active ingredient for the past two years.

Vitamin C has been a staple of my daily skin care routine for a couple of years now. I apply a serum with pure vitamin C before my daily SPF every morning as the vitamin boosts the efficiency of sunscreens, making them work even better.

And the vitamin does so much more. As a powerful antioxidant, it acts on premature skin ageing by fighting against free radicals. It helps prevent pigmentation and brighten the complexion. And it stimulates collagen production. The result: smoother, brighter, firmer skin that ages less quickly. 

That all sounds great. However, the vitamin has some disadvantages, too. According to experts, L-ascorbic acid is its most powerful form, but it is also very unstable and susceptible to light and air, which (quickly) diminish its potency. That is why it is best to choose dark, airtight packaging. And why some brands make you mix the vitamin C solution with the serum base yourself. (So that the vitamin stays ‘fresh’ for as long as possible).

Also make sure you stick to the PAO, the period after opening, which is stated on every skincare product. That period may only be 3 months for a vitamin C product, as the strength of the vitamin decreases (more) rapidly.

It is also possible that your skin has to get used to (a high dose of pure) vitamin C. It may start to tingle a bit when you first start using vitamin C. That feeling normally disappears as you keep on using the vitamin. (Just as retinol might irritate your skin in the beginning.) You can start with a low percentage. However, the higher the percentage, the more anti-ageing the vitamin is. 5% and you have a strong antioxidant; 10% or higher and vitamin C also works on pigmentation.

If l-ascorbic acid still is not a good match for your skin, you can try more stable forms of vitamin C such as ethylascorbic acid and ascorbic glucoside.

Also, always apply the vitamin to dry skin. If your skin is damp, there is a greater chance of irritation.

I have been collecting my skincare empties since the first lockdown and now (finally) found time to list my vitamin C products. These are, as usual, free of fragrance*, glucosides, essential oils, lanolin and the other ingredients I am allergic to. (*Except for the Eucerin serum which is fragranced).

Vichy’s Liftactiv Vitamin C Serum, 43,95 € for 20 ml

First there were the Liftactiv Peptide C Anti-Ageing Ampoules with pure vitamin C*, this summer the Liftactiv Vitamin C serum was added to the Lift Activ range. The latter combines 15% pure vitamin C with hyaluronic acid and promises a brighter complexion in just 10 days. I find the latter difficult to assess because I have been using vitamin C for years. But the liquid texture absorbs quickly into skin and works well under make-up.

Good to know: I thought the product was meant as a 10-day cure and did not understand how you could use up the 20ml bottle in such a short period of time. Turns out you simply use it as a daily serum. As the bottle has been open for a while, I prefer not to use it any further as the effect of the vitamin may have diminished in the meantime.

*I tried the vitamin C and peptide ampoules when they launched. In the meantime, the brand is recalling them because you may not be able to open the glass packaging safely over time. I’m guessing Vichy is working on a solution and will come out with new packaging soon. What’s so great about the formula? The combination of vitamin C with peptides and hyaluronic acid provides a powerful anti-ageing boost: a glowy, even, firmer skin with filled-in wrinkles.

PAO of the serum: 2 months.

SkinCeuticals’ C E Ferulic, 156 € for 30 ml

This cult serum was, I think, the inspiration for many brands to formulate a highly dosed vitamin C serum as well. Vitamins C and E and ferulic acid act as antioxidants and the ferulic acid keeps both vitamins stable. You only need 4 to 5 drops, so one 30 ml bottle will last you quite a long time. Which is nice, considering the very steep price tag. (I am very grateful that I was able to test the serum as a journalist. Whether I would spend that much money on it myself, especially now that life is getting more and more expensive, I am not sure.) Don’t be alarmed by the slightly bizarre scent: I think it smells a bit like barbecue chips. My guess is that the ferulic acid gives it its smell, I have used other products containing that acid that have a similar scent. But it fades away very quickly.

PAO: 12 months.

Collistar’s Attivi Puri Vitamin C + Alpha Arbutin, 43.50 € for 30 ml, at Ici Paris XL

A few years ago, Collistar launched its Attivi Puri line with well-known active ingredients in ‘pure’ formulas. (I think most or even all of the products are free from fragrance.) You can combine or alternate them as needed.

This serum contains a high concentration of ethylascorbic acid, a more stable derivative of l-ascorbic acid. So this formula can be a solution if your skin does not tolerate (high doses of) l-ascorbic acid. This form of vitamin C also acts as an antioxidant against skin ageing and helps fade blemishes.

The serum also focuses on brightening the complexion and preventing the appearance of dark spots. Alpha-Arbutin helps regulate melanin production and accelerate melanin breakdown.

PAO: 9 months.

Drunk Elephant’s C-Firma Fresh Day Serum, 75,90 € for 28 ml (+ 5 grams of vit C), exclusively at Ici Paris XL

This was the first product from Drunk Elephant that I absolutely wanted to test. You have to mix the 15% pure vitamin C powder with the formula base yourself so that your serum is as ‘fresh’ as possible. That is easy and fast to do. I am also a fan of the handy, mess-free packaging: twist it a quarter turn and the pump pops up. The brand recommends to use one pump, but if you want to use it on your neck and décolleté, too, you may want to add an extra pump of product. My skin had to get used to this 15% pure vitamin C when I first started to use the serum: it stung a bit. It still stings a bit if I have a wound somewhere but otherwise my skin is completely fine with using it now. Good to know: Drunk Elephant also combines vitamin C with 0,5% ferulic acid and 1% vitamin E. (It may have a very slight barbecue crisp scent to it but it is VERY slight.)

PAO: 6 months.

Eucerin’s Hyaluron Filler Vitamine C Booster, 41,95 € for 3 8 ml boosters

Eucerin, like Vichy, combines pure vitamin C with hyaluronic acid in this booster formula that you have to activate yourself. (The vitamin C is not yet mixed with the serum. You simply press it into the formula with one click and then shake it well.)

10% seems to me to be a good first introduction if you have never used pure vitamin C before. Eucerin also added the antioxidant Licochalcone A to the formula, which should strengthen vitamin C’s antioxidant function.

Unfortunately, this formula is scented so I should not use it thanks to my allergy. Therefore, I only tested one bottle. The milky formula is nice to massage in (which is often the case with formulas containing hyaluronic acid) and absorbs quickly.

PAO: 21 days

Routinely’s Golden Vitamin C Serum, 29,90 € (for 25 ml)

This Belgian-Dutch brand focuses on scientifically proven active ingredients that address different skin problems. You can create a personalised routine via the app or an online questionnaire, or simply buy the products on their own.

Its vitamin C serum combines ascorbic acid with colloidal gold particles and glutathione to maintain the efficiency of the vitamin. Glutathione also allows it to penetrate deeper into the skin. The formula also contains quite a few ingredients that help keep your skin hydrated.

According to the brand, one bottle will last you three months, which comes down to 0.33 € per day, making this serum a (more) budget-friendly option.

PAO: 6 months

Sothy’s Noctuelle Renovative Micro Capsules Serum with pure vitamin C, 96 € for 60 capsules of 0,4 ml, at the beauty salon

Clever thinking on Sothy’s part: while some brands go for small booster bottles so that the vitamin C does not lose its efficiency quickly, you can also put the formula into handy monodose capsules. (Elizabeth Arden does it too, with its retinol and vitamin C capsules.) Sothy’s recommends using these capsules at night and I understand why: the texture feels a bit grainy and does not work that well under make-up, compared to more traditional serums and booster formulas. This formula contains 20% pure vitamin C and it stings a bit on my skin, which is used to high doses of vitamin C. The brand recommends these capsules as a two-month cure to work on radiance.

PAO: not applicable as you use one capsule at a time.

Paula’s Choice’s C15 Super Booster, 56 € for 20 ml.

This formula also combines 15% vitamin C with ferulic acid and vitamin E for a powerful antioxidant effect and works on pigmentation problems. You can use the booster on its own (like I do), or mix a few drops under your usual serum or day or night cream. (This formula also has a slight barbecue smell, but honestly, it goes away so quickly that it doesn’t bother me).

Don’t let the negative reviews you find on the web shop guide you: they are all about allergic reactions. Unfortunately, you can never avoid those and you can always become allergic to a product you have been using for years. (I do not think that is a reason to give a product a 1 star review. Sh*t happens.) I think this is a good serum.

PAO: 3 months.

Still to try

I am currently still using the Drunk Elephant serum, which I started using in June. Once that bottle is empty, I can use one of these two products. 

llia’s C Beyond Triple Serum SPF30, 65 € for 30 ml, at Peaufiné in Antwerp

Pure vitamin C, niacinamide and SPF30 in a lightly tinted formula seem to me to be a great base for your daily sun protection. You use this serum as a serum, so as the last step in your skincare routine. You can apply a day cream/BB cream with SPF on top if you want. (Don’t forget you need to apply about two finger lengths of sunscreen to get the exact SPF protection.)

The product comes in three (transparent) colours and promises a glowy finish. (If you want more coverage, there’s the brand’s Super Serum Skin Tint with SPF30, which I tried and loved.) The filters are mineral, but the formula promises no white cast thanks to the colour pigments.

PAO: 12 months.

Babé’s Vitamin C+, 20,95 € for 10 2 ml ampoules 

This Spanish pharmacy brand launched in our country this year and intrigues me. It combines actives with a proven function on the skin with pleasant, sometimes surprising textures. Unfortunately, most of its products are fragranced and/or contain glucosides, which stops me from testing them. (The Balm to Oil, a body balm, is fan-tas-tic according to beauty colleague Charlotte from Flair. And the tinted daily SPF is said to be a must try too).

Luckily for me, these ampoules are fragrance-free. They contain 10% sodium ascorbyl phosphate, a more stable form of vitamin C than l-ascorbic acid. The Natural Moisturising Complex and glycerin keep the skin well hydrated. Liquorice extract has an anti-inflammatory effect, but also acts on melanin production (and spots).

You can use each ampoule twice. Its contents remain stable for 48 hours once opened. (In two weeks’ time, I am spending the weekend in Zeeland. Instead of taking my (largish) vitamin C serum with me, I’ll simply put one ampoule in my toiletry bag. Traveling light!)

Garancia’s L’Appel de la Fôret Magical Powder, 26,50 €

Not pictured, but I am curious about the L’Appel de la Fôret Magic Powder by Garancia, a powder with 10% pure vitamin C, vegetable collagen and four botanical extracts. You simply mix a spoonful of powder with your moisturizer or serum to boost its anti-ageing effects. (The powder promises to melt completely into your cream or serum.)

As for that plant-based collagen, I’ve always been told that collagen can’t be vegan or plant-based. (Collagen supplements are animal-derived.) But Garancia says it uses biotechnology to extract collagen fragments, rich in proline and hydroxyproline, from plants. These should help diminish wrinkles.

Pinus Strobus bark powder should brighten skin (in addition to the vitamin C), while beech bark powder smoothes fine lines. Algae extract mattifies the skin and chicory extract acts as a prebiotic.

PAO: 16 months.

Posted by:Franciska

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.