Geen flanker van een bestaand parfum of een limited edition-flacon: deze vier modehuizen komen dit seizoen met een écht nieuwe geur die mooi bij hun DNA past. Een interessante trend, maar levert ze ook interessante parfums op?

(SCROLL DOWN FOR ENGLISH)

In een commerciële parfumwereld met meer het leven is mooi-geuren en mierzoete millennialcreaties dan goed voor ons en onze neus kunnen zijn lijken sommige mode- en parfumhuizen te hebben begrepen dat er plaats is voor wat nieuws.

Vorig jaar lanceerde Guerlain al zijn ode aan de vrouw met het (zoete) Mon Guerlain. Designerduo Humberto Leon en Carol Lim was nauw betrokken bij de creatie van Kenzo World dat in 2016 werd gelanceerd. De bedoeling: ervoor zorgen dat die geur mooi bij het DNA van het huis paste. Die link tussen parfum en DNA wordt steeds vaker toegepast. Met deze vier compleet nieuwe parfums van vier grote modehuizen als recentste voorbeeld.

smellslikedesignerspirit

‘Gabrielle’ (€ 103 voor 50 ml) van Chanel

Erg Chanel, want… Huisparfumeur Olivier Polge liet zich voor Gabrielle, het eerste grote nieuwe parfum van het huis sinds Chance, inspireren door Coco Chanel zelf. De geur is een ode aan de ontwerpster, maar ook aan alle vrijgevochten vrouwen die hun eigen pad volgen.

Ruikt naar… Jasmijn, ylang ylang, tuberoos en oranjebloesem moeten een onbestaande droombloem oproepen. Die mix vormt een zachte, erg vrouwelijke bloemengeur. Helemaal niets mis mee en het parfum slaat aan bij veel vrouwen, maar ik had een tikje originelere, zwaardere poedergeur verwacht. Als je dan toch een ode aan Coco brengt. (Ik vind de creaties uit de Exclusif-reeks dan ook een stuk interessanter met telkens een link naar de rijke geschiedenis van het huis en het interessante leven van zijn oprichtster.)

‘Aura’ (€ 96 voor 50 ml) van Thierry Mugler

Erg Thierry Mugler want… De derde geur van het Franse huis deelt haar beginletter en haar gourmandkarakter met haar voorgangsters en zet net als Alien en Angel vrouwelijkheid in de kijker. Mugler zelf is nu eenmaal geïntrigeerd door vrouwen en hun intuïtie, meteen de inspiratie voor Aura. (Die naam had hij trouwens al jaren in zijn hoofd zitten.)

Aan het parfum werkten ook Sandrine Groslier (directeur van Mugler), leden van de Studio de Création Visuelle, een filosoof en een beeldhouwer mee. (Bij Mugler geloven ze hard in team work.) Zij brainstormden over de nieuwe vrouwelijkheid.

Ook de smaragdgroene flacon, die net als de andere parfumflesjes navulbaar is, past volledig bij de Mugleresthetiek.

Ruikt naar… tijgerliaan, rabarberblad, oranjebloesem (de favoriet van Mugler), bourbonvanille en Wolfwood. Vier neuzen brachten het planten- en dierenrijk samen in een oriëntaalse groene geur. Ik ben geen fan van Muglergeuren omdat ze te zoet en zwaar voor me zijn, maar dit parfum past wel erg mooi in het rijtje andere geuren en bij het DNA van het merk. Als je van Angel en Alien houdt, heb je volgens mij ook een zwak voor deze.

‘Gucci Bloom’ (€ 89 voor 50 ml) van Gucci

Erg Gucci, want… Dit is de eerste geur onder leiding van wonderboy Alessandro Michele, de artistiek directeur van Gucci. Zijn visie van weelde, levenslust en energie toverden het Italiaanse huis om tot hipper dan hip(ster). Ze leidt nu tot een vrolijk parfum dat binnen die kleurrijke, romantische esthetiek past, barok bloemendoosje incluis. Michele wilde een rijke, witte bloemengeur die je meeneemt naar een grenzeloze tuin vol bloemen en planten.

Ruikt naar… tuberoos, jasmijn en de Indische klimplant Rangoon, nooit eerder in parfum gebruikt. Alberto Morillas creëerde een rijke witte bloemengeur die bij veel vrouwen aanslaat. Mij doet het parfum aan een andere, bestaande geur denken, maar ik weet niet dewelke. Ongetwijfeld een people/women pleaser, maar het had misschien een tikje excentrieker gemogen.

‘Twilly d’Hermès’ (€ 88 voor 50 ml) van Hermès

Erg Hermès want… Christine Nagel, die Jean-Claude Ellena opvolgde als parfumeurontwerper bij Hermès, laat zich graag inspireren door de rijke archieven van het Franse huis. Deze keer vond ze inspiratie in de zijden Twilly-sjaaltjes en de jonge meisjes die ze dragen. Dit is een millennialgeur, ja, maar op zijn Hermès. Vrolijk, maar elegant. En met een zijden sjaaltje rond de dop.

Ruikt naar… gember, tuberoos en sandelhout. Een vrolijke, pittige geur die je misschien niet meteen met jonge vrouwen associeert als je andere mierzoete millennialcreaties ruikt. Ze kan mij niet helemaal bekoren, maar dat ligt ongetwijfeld aan de tuberoos waarvan ik niet zo’n fan ben.

Posted by:Franciska

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.