Wat doe je als je hoofdhuid geen enkele shampoo nog lijkt te aanvaarden? Je heil zoeken in een no poo-maskertje.

(SCROLL DOWN FOR ENGLISH)

Een jaar nadat mijn dermatoloog mijn huidallergieën vaststelde, heb ik ermee leren leven. Op een bizarre Marie Kondo-manier heeft het wel iets om veel minder producten in mijn beautykast te hebben (hoewel ik het wel jammer vind dat ik zoveel nieuwigheden niet kan testen en dat de meeste douche- en lichaamproducten een no go zijn). Ik heb mijn huidproblemen min of meer onder controle (de jeukende plekken op mijn billen lijken gekalmeerd en heel langzaam weg te trekken nu ik ook geen geparfumeerd wasmiddel voor zwarte was meer gebruik). In mijn gezicht heb ik gelukkig nooit last gehad (en smeer ik nog wel eens een geparfumeerd maskertje) en ik herontdek lippotlood als lipstick bij gebrek aan ongeparfumeerde, lanolineloze lippenstiften. Alleen blijven mijn lippen eeuwig droog en lijkt mijn hoofdhuid opnieuw op te spelen terwijl die al eventjes niet meer jeukte.

Dat laatste kan aan stress liggen of de droge winterlucht, maar ik begin de enige “veilige” shampoo op mijn door de KUL samengestelde allergielijst te verdenken. Die bevat geen glucosiden, lanoline, linalool en alle andere dingen waaraan ik allergisch ben, maar wél één à twee van kokosolie afgeleide ingrediënten, terwijl mijn dermatoloog me afraadde nog kokosolie en afgeleiden te gebruiken.

Paniek dus, want hoe krijg je je haar nog schoon en verzorgd als je geen enkel haarproduct meer mag gebruiken? Volledig no poo gaan en het enkel met water wassen (en af en toe eens met azijn spoelen) vind ik een stap te ver. Ik wil mijn lokken toch nog graag een of andere vorm van verzorging geven. En dus lijkt een doe-het-zelfmaskertje met Marokkaanse rassoul, een kleisoort die al eeuwen wordt gebruikt om huid én haar te reinigen, hydrateren en zuiveren, de oplossing.

Waam Cosmetics, het natuurlijke verzorgingsmerk wiens rassoul ik test, raadt aan 3 eetlepels klei te mengen met 1 eetlepel van zijn mosterdzaadolie (die de haargroei zou stimuleren) en 2 eetlepels (floraal) water. Die pasta laat je vervolgens 15 à 20 minuten op je hoofdhuid en haar intrekken.

Ik spray bij gebrek aan floraal water met het heerlijke, verzachtende Grapewater van Caudalie en voeg ook nog wat kraantjeswater toe. Het goedje ruikt niet lekker, lijkt een beetje op deeg voor chocoladekoekjes (of de inhoud van een luier) en voelt stug aan als ik het op mijn hoofd uitsmeer. Ik verwacht er eerlijk gezegd weinig van en voorspel al rampenscenario’s waarin mijn kam in mijn haar blijft zitten en eruit moet worden geknipt, maar ik ben aangenaam verrast als de klei heel makkelijk uit mijn haar spoelt.

Ik laat mijn haar aan de lucht drogen en het voelt glad en niet droger dan anders aan. Als eerste introductie kan dat tellen. In de toekomst ga ik experimenteren met argan- of broccolizaadolie om mijn haar en hoofdhuid te voeden. Ik denk dat mijn hoofdhuid niet zo goed op mosterdzaadolie reageert, ze jeukte een beetje terwijl het masker introk.

Het is wat omslachtig omdat je niet snel even je haar kan wassen, maar dit mengsel lijkt me het proberen waard als je één van de vele mensen bent die gevoelig reageren op traditionele shampoos, of net als ik allergisch zijn aan bestanddelen die steeds in natuurlijke haarproducten worden gebruikt.

Belangrijk om weten:

-metaal is het kryptoniet van rassoul. Meng de klei nooit in een metalen kommetje of met een metalen lepel. Dan verliest hij zijn krachten.

-de klei kan je haarkleur sneller doen vervagen. Best dus niet gebruiken als je je haar laat kleuren.

IN ENGLISH PLEASE

What if your scalp seems to dislike every shampoo you try? You might find some relief in a DIY no poo mask.

A year after my dermatologist figured out which skincare ingredients I am allergic to I have learned to live with them. In a bizarre Marie Kondo way it is nice to have less products even though I hate the fact I cannot try as many new launches as before and that most shower and body care products are a no go. I seem to have most of my skin problems under control: the itchy patches on my bum seem to have calmed down and are slowly getting better since I have stopped using perfumed black laundry detergent. I have luckily never had any rash in my face so I use a fragranced mask from time to time and I replaced lipstick with lip pencil as the latter has no fragrance or lanolin. Unfortunately my lips keep flaking and my scalp recently started itching again.

The itch could be due to stress or the dry winter air but I am starting to think the only “safe” shampoo on my University of Leuven approved allergy list is to blame. It contains no glucosides, lanolin, linalool or any of the other ingredients I am allergic to. But it does have one or two coconut oil derived ingredients while my dermatologist advised me to avoid formulas with coconut oil (derived ingredients).

But how do you keep your hair clean and nourished if you cannot use a single hair product? Going all no poo and only washing my hair with water (and occasionally rinse it with vinegar) is so not me. And I do want to give it some form of TLC. Enter the DIY hair mask with Moroccan rassoul, a clay that has been used for centuries to hydrate, cleanse and purify skin. And hair.

Waam Cosmetics, the natural cosmetics brand whose rassoul I am testing,  advises to mix 3 table spoons of clay with 1 table spoon of its mustard seed oil (that is supposed to improve hair growth) and 2 tablespoons of (floral) water. You divide that paste over your scalp and hair and let it work its magic for 15 to 20 minutes.

I use the lovely soothing Caudalie Grapewater and some tap water instead of floral water. The mixture does not smell good, looks a bit like chocolate cookie dough (or the contents of a diaper) and turns my locks into a stiff mess. I am preparing myself to the fact that I might get a comb stuck in my hair and may have to cut it out but I am pleasantly surprised when I can easily wash out the clay mask under the shower.

I let my hair air-dry without any styling products and it feels soft and not any drier than usual. Not bad for a first try. I am planning on experimenting a bit with natural oils and replacing the mustard seed oil with argan or broccoli seed oil. (My scalp felt a bit itchy while the mask was on. I blame the oil.)

It is a bit of a cumbersome process and it takes a lot longer than giving your locks a quick wash but this mask might be worth a try if you are one of the many people that seem to respond badly to traditional shampoos. Or if, like me, you are allergic to one of the ingredients that are always used in natural haircare products.

Good to know:

-Metal is rassoul’s kryptonite. Never mix the clay in a metal bowl or with a metal spoon. It will lose most of its powers.

-rassoul can make your hair colour fade. You might want to avoid using it if you have your hair dyed.

Posted by:Franciska

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.