Haal die rokjes en korte shorts gerust boven: brandende dijen onder een brandende zon zijn voltooid verleden tijd dankzij clevere skincare.

(Scroll down for English.)

Ashley Graham heeft er ongetwijfeld wel eens last van, Karlie Kloss waarschijnlijk niet: schurende dijen op warme dagen met rode, pijnlijke uitslag als gevolg omdat je het aandurfde met blote benen en in een rokje of korte shorts rond te lopen.

Door de constante wrijving van huid op huid raakt de huidbarrière aangetast. (Sportlui kunnen hetzelfde ervaren door wrijving van hun sportoutfit op tepels of andere lichaamsdelen.) De huid raakt geïrriteerd, wordt rood en krijgt soms zelfs kleine scheurtjes. Eigenlijk is een chub rub zoals de Engelstalige wereld het zo mooi noemt een vorm van contactdermatitis, net als huidirritatie door schoonmaakmiddelen, door de kou of door zwembadwater.

Middeltjes uit grootmoeders tijd als talkpoeder en vaseline werken eventjes omdat ze een laagje op de huid leggen, maar om het even waar een pot vaseline bovenhalen om de binnenkant van je dijen even bij te werken ligt wat moeilijk. Je kan ook een corrigerend shortje onder je jurk dragen; efficiënt, maar een stuk minder aangenaam als het 30° is. Gelukkig komen ook sommige cosmeticamerken met smeer- of spraybare oplossingen voor het probleem. (In België blijft het aantal makkelijk te verkrijgen producten jammer genoeg beperkt.)

Het Nederlandse Smoovall creëerde zijn Huidcontactspray (€ 12,99) die minstens vier uur bescherming belooft. Over je huid sprayen, een half minuutje wachten voor je je aankleedt en klaar. De spray doet haar job voortreffelijk, maar is jammer genoeg niet parfumloos en bevat naast alcohol denat. ook butaan- en propaangas. (Misschien moet je milieuvriendelijkere alternatieven bekijken, Smoovall?)

Deze maand lanceerde A-Derma, het Franse apothekersmerk voor de erg gevoelige huid, Dermalibour+ Barrier (€ 8,50 voor 50 ml), een barrièrecrème die een beschermend laagje achterlaat dat tot vijf was- of plonsbeurten blijft zitten. Er zitten geen siliconen in de formule, wel minerale olie, een vaak gebruikt ingrediënt voor de atopische huid omdat het een laagje over de huid legt. Bijenwas vormt een natuurlijk schildje op de huid, plantaardige triglyceriden beschermen en plantaardige glycerine hydrateert. Het plantenkiemextract van Rhealbahaver, kenmerkend voor A-dermaformules, verzacht en een koper- en zinkcomplex helpt bacteriën in toom houden.

Ik smeerde de crème toen het kwaad al geschied was, maar de irritatie werd meteen verzacht en was de volgende ochtend verdwenen.

De crème wordt ook aangeraden bij extreme koude, het gebruik van detergenten, om nikkelallergieën te verminderen (kan je toch dat ene paar oorbellen dragen) en voor beroepen met een hoog risico op contactdermatitis. (Denk aan kappers, metselaars, monteurs en medische beroepen waarbij latex handschoenen een must zijn.)

ENGLISH PLEASE

Burning thighs under a burning sun can be avoided thanks to clever skincare. From now on you can wear skirts, dresses and short shorts without any problems.

Ashley Graham doubtless suffers from it, Karlie Kloss probably not: chafing thighs on hot days, resulting in a red, painful rash because you dared to go out bare legged, dressed in a skirt or short shorts.

As the skin of your legs constantly rubs against itself, its barrier is being attacked. (Sportspeople get it from their outfit rubbing their skin or nipples constantly.) A chub rub actually is a form of contactdermatitis: skin gets irritated and red and can sometimes even get tiny cracks.

You can use talcum powder or vaseline to put a layer between the skin on skin action but they do not work all day long and are not that practical. (You cannot get your tub of vaseline out anywhere to reapply on your inner thighs.) Wearing corrective shorts underneath your dress works fine but is not that pleasant when it’s 30° outside. Luckily some cosmetic brands offer solutions you can easily spray or apply and that stay put for a long time.

Last year the Dutch Smoovall launched its Huidcontactspray (12,99 €) that promises at least four hours of protection. Simply spray, wait for 30 seconds and get dressed. The spray does its job perfectly. It is a bit of a pity that it contains fragrance and butane and propane. (Maybe look at the alternatives, Smoovall?)

This month the French pharmacy brand A-Derma, known for its skincare for very fragile and atopic skin, launched its Dermalibour+ Barrier (8,50 € for 50 ml), a barrier cream that works as a protective layer that stays put on skin for five baths. There are no silicones in the formula, it does contain mineral oil, an often used ingredient in products for atopic skin as it forms a layer on skin. Beeswax works as a natural shield on skin, triglycerides protect and plant-based glycerine hydrates. Extract from rhealba oats soften skin, a copper and zinc complex help keep (bad) bacteria under control.

I used the cream when the harm was already done but it soothed the redness quickly.

You can also use it in extreme cold, when using detergents, wearing jewelry that contains nickel or if you risk contactdermatitis due to your job. (Like mechanics, hairdressers or medical people who have to wear latex gloves.)

Posted by:Franciska

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.