Je huid grondig reinigen is in de zomer, wanneer er – hopelijk – een hele dag een spf op je gezicht zit, misschien nog belangrijker dan in de winter. 

(Scroll down for English.)

Zelf houd ik mijn gezicht grondiger schoon dan ons huis (tja, een allergie aan linalool betekent ook een allergie aan schoonmaakmiddelen en die gele latex handschoenen bezorgen me ook jeuk). Ik reinig twee keer per dag, hoewel de meningen uit elkaar liggen of dat wel nodig is. ’s Morgens om mijn huid klaar te maken voor de skincare die eraan komt en om het zweet van weer een zwoele nacht weg te wassen. ‘s Avonds voor ik naar bed ga om make-up, vuiltjes en pollutie weg te wassen, hoe laat het ook mag zijn. Een schone huid is nu eenmaal het begin van een mooie huid.

Mocht je nog niet de gewoonte hebben ontwikkeld om je huid ‘s avonds te reinigen, ook als je geen make-up hebt gedragen, probeer er dan nu mee: elke dag blijven er pollutiedeeltjes op je huid hangen, naast sebum en zweet. En ook je dagelijkse zonnefilter was je er op het einde van de dag maar beter af.

Het aanbod cleansers is de voorbije jaren enorm toegenomen, mede onder invloed van de Aziatische dubbele reiniging en het besef dat pollutie ook schade aan je huid aanricht. Welke soort je gebruikt maakt niet zo heel veel uit, zo lang ze de huidbarrière niet beschadigt of stript. (Voelt je net gereinigde huid trekkerig aan? Dan is je cleanser te hard.)

Zelf ben ik fan van een reinigende olie, ook geschikt voor de vette huid, of een formule waarin olie verwerkt zit en die op je huid olieachtig wordt. De olie maakt vuiltjes en make-up los en trekt olie op je huid aan als je ze inmasseert, water en een warm washandje spoelen alles weg. Dat alles duurt niet langer dan met (milieuvervuilende) reinigende doekjes en het resultaat is een stuk beter.

Mocht je nog altijd niet overtuigd zijn van het belang van een dagelijkse schoonmaakbeurt van je huid, google dan maar eens het Daily Mail-artikel waarvoor journalist Anna Pursglove een maand lang met make-up ging slapen. Haar huid verouderde volgens experten op vier weken tijd tien jaar.

Gelezen? Snel naar de winkel (of een webshop) voor een nieuwe cleanser dus. Misschien is één van deze vijf wel iets voor jou. (Goed om weten: enkel die van Lierac bevat parfum. De lotion van Sukin bevat wel vanillin, waar je eventueel op kan reageren als je huid geen parfum verdraagt.)

Double Nettoyant Baume-en-huile van Lierac, € 22,90, bij de apotheek.

Het Franse apothekersmerk lanceerde vorig jaar een nieuwe cleanserlijn waarvan dit mijn favoriet is. Je masseert de romige balsem in zodat ze je make-up (en zelfs mascara)  en andere vuiltjes los weekt. Water toevoegen en de balsem wordt een melk. De formule zorgt naast een zachte, maar grondige reiniging ook voor een enzymatische micropeeling dankzij een kleine hoeveelheid glycol-, melk- en appelzuur en bevat ook hyaluronzuur.

Ik gebruik deze nu ongeveer een jaar – wel niet élke avond – en de bodem van de pot is nog steeds niet in zicht.

Biocleanse Micellar Cleansing Water van Estelle & Thild, € 22,50, o.m. bij Planet Parfum. 

Héél veel vrouwen zijn verknocht aan hun micellair water. Waarom heb ik nooit echt goed begrepen: ik vind een reiniging waaraan water van pas komt grondiger. Maar dit is een fijne, parfumloze, natuurlijke formule die zacht zijn werk doet. Met slechts elf ingrediënten. Mocht je een gevoelige huid hebben, kan dit een aanrader zijn, want hoe minder ingrediënten, hoe minder kans op een reactie. (Je kan natuurlijk nog altijd reageren, je kan voor geen enkel product een allergie uitsluiten.)

Bovendien is micellair water ook fijn als tweede stap als je van een dubbele reiniging houdt. (Vervang wegwerpwatjes liefst door herbruikware katoenen doekjes die in de wasmachine mogen.)

Sensitive Cleansing Lotion van Sukin, € 9,99, bij Holland & Barrett.

Ik ben normaal gezien geen fan van een reinigende lotion, maar besloot deze te testen omdat je haar onder de douche mag gebruiken, ze parfumvrij is (er zit wel vanillin in de formule) en een vrij korte INCI-lijst heeft. Ik gebruik haar intussen al een paar maanden elke ochtend, maar ze verwijdert ook makkelijk make-up. Dankzij de vanillin geurt ze  zacht naar vanillekoekjes en het lage prijskaartje is de kers op het vanillekoekje.

Meltdown Makeup Remover Dissolving Spray, Urban Decay, € 25, via urbandecay.be.

Urban Decay lanceerde vorig jaar een cleansergamma dat minder aandacht heeft gekregen dan het verdient. De producten werden ontwikkeld om de (meestal) long-wear make-upformules van het merk snel, goed en zacht weg te halen. Zo doet deze spray met drie ingrediënten – vitamine E en twee siliconen – letterlijk in één, twee, drie  zijn werk. Indrukwekkend op smokey eyes.

Deep Cleansing Oil, DHC, € 33,50, bij Ici Paris XL.

Dit Japanse cultmerk werd beroemd met deze parfum- en kleurstofvrije oliecleanser op basis van olijfolie. Slechts acht ingrediënten halen met gemak make-up, vuiltjes en olie weg. Prijzig, ja, maar je doet erg lang met een fles.

IN ENGLISH PLEASE!

Your skin might need a good cleanse even more in summer – when you are hopefully wearing an SPF all day long – than it does in winter. Good means your skin feels so fresh and so clean afterwards with no tight skin sensation. 

I like to keep my skin cleaner than our house (being allergic to linalool also equals an allergy to cleaning products and those yellow latex gloves leave my hands itchy, too). I cleanse my face twice a day, even though professionals do not all agree. In the morning to prep skin for skincare and to wash away a sweaty summer night. In the evening, no matter what time it is, before going to bed to take off the day. Clean skin is the first step to healthy skin.

If you have not developed the habit of cleansing your skin every single night – that includes make-up free days – try to start it right away: pollution particles get stuck to your skin every single day, next to sebum, sweat and sunscreen.

The cleanser options have become pretty impressive over the past couple of years, thanks to the influence of the Asian double cleansing ritual and scientific proof pollution harms your skin. It does not really matter what kind of cleanser you use as long as its formula does not strip  or harm the skin barrier. (You might want to switch to another cleanser if your skin feels tight after cleansing.)

I am a big fan of cleansing oils – also suitable for oily skin by the way – or a formula that contains oil(s) and turns oily once you massage it into skin. I find it to be one of the softest ways to cleanse skin. The oil dissolves dirt and make-up and attracts oil on the skin when you massage it in. Add some (luke)warm water, rinse and take everything off with a hot cloth. The ritual does not take longer than using cleansing cloths – that are bad for the environment – and the result is a lot better.

Still not convinced of the benefits of cleansing? Google the Daily Mail-article by journalist Anna Pursglove who went to bed wearing make-up for a month. Experts concluded her skin aged ten years in four weeks time.

Read the article, time to buy a new cleanser, right? These five options do the job thoroughly but with respect for your skin. Good to know: only the Lierac one contains fragrance. Sukin’s lotion contains vanillin, so there is a tiny chance your skin might react to it if it does not like fragrance.

Double Nettoyant Baume-en-huile, Lierac, 22,90 €.

This French pharmacy brand launched a new range of cleansers last year. This is my favourite one. You massage the creamy balm into skin so it can dissolve make-up (and even mascara). Add some water to turn it into a milk. The formula cleans softly but thoroughly. It also peels skin slightly thanks to glycol, lactic and malic acid and contains hyaluronic acid. I have been using it for about a year now – not every night – and the jar is still decently filled.

Biocleanse Micellar Cleansing Water, Estelle & Thild, 22,50 €. 

A lot of women everywhere adore micellar water and I do not really understand why: I prefer a cleanser you use with water as I think it does a better cleansing job. Still, this fragrance-free, natural formula does the job and contains only eleven ingredients. It might be a good option if you have sensitive skin: the less ingredients, the less chance you will get an allergic reaction. (It is still possible though!)

Micellar water is also a good second step if you like the double cleansing thing. (But do replace your regular cotton pads with reusable ones you can simply pop into the laundry.)

Sensitive Cleansing Lotion, Sukin, 9,99 €.

In general, I do not like cleansing lotions but I decided to test this one anyway as you can use it in the shower, as it is fragrance-free (it does contain vanillin though) and has a pretty short INCI list. I have been using this one every morning for a couple of months now but it can also easily handle make-up. The vanillin makes it smell like vanilla cookies and the price is the cherry on the vanilla icing.

Meltdown Makeup Remover Dissolving Spray, Urban Decay, 25 €.

Urban Decay launched its cleansing range last year and I feel it did not get the attention it deserved. The products were developed to take off the brand’s long-wear make-up formulas thoroughly while respecting the skin. This three ingredient spray – that’s vitamin E and two silicones – takes off everything in no time. Very impressive on smokey eyes.

Deep Cleansing Oil, DHC, 33,50 €.

This Japanese cult brand got famous with this fragrance and colourant-free oil cleanser. Only eight ingredients – olive oil is an important one – dissolve make-up in no time and a bottle takes ages to finish.

Posted by:Franciska

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.