Geen festivalzomer zonder glitter, maar die portie vrolijkheid op je huid is niet (altijd) even goed voor het milieu. Gelukkig kan glitter ook groener.

(Scroll down for English.)

Glitter hoort tegenwoordig even hard bij een festival als lauw bier, loempia’s, andere gefrituurde kost en te korte nachten in een te krappe tent, maar zodra de kleine glansdeeltjes op de festivalweide (of in de doucheafloop of vuilnisbak) belanden, vervuilen ze het milieu. Doorsnee glitter bestaat uit plastic en het duurt dus een eeuwigheid voor hij is afgebroken.

Maar er zijn ook meer milieuvriendelijke opties die niet moeten onderdoen voor traditionele glittertjes. Bioglitter, de (denk ik) grootste producent van groene(re) glitter, levert zijn 92% afbreekbare Bioglitter Sparkle aan nichemerkjes als het Britse Eco Glitter Fun en nu ook aan Primark Beauty. Die laatste gebruikt sinds juli enkel nog bioafbreekbare glitters in zijn trouwens diervriendelijke make-up, wat voor een producent van budgetbeauty een grote stap in de juiste richting is en het bewijs dat het kan. (Misschien een goed idee om te kopiëren, andere merken?) Er zijn losse glitters, glitterprimers en balsems en palettes met glitteroogmake-up. Allemaal aan kleine prijsjes, uiteraard.

primark beauty loose glitter eco glitter fun biodegradable glitter

Maar het kan nog een stukje groener. Bioglitter maakt ook de 100% plasticloze Bioglitter Pure en wil al zijn glitter in de toekomst helemaal plasticvrij. Want, hoewel de bioafbreekbare versie een groenere optie is, bevat ze, zo beaamt Jo Chidley, oprichtster van Beauty Kitchen, “nog altijd 8% plastic.” Daarom ontwikkelde de Schotse de limited edition Zero-Plastic Glitter Balm (€ 10), die je op lichaam, gezicht en lippen mag gebruiken en die werd goedgekeurd door de Plastic Soup Foundation als zijnde volledig vrij van plastic. Letterlijk schitterend nieuws.

IN ENGLISH PLEASE

Festivals equal glitter make-up that might put a smile on your face but is not (always) environment friendly. Meet the green(er) options to play around with this summer.

Going to a festival isn’t complete without lukewarm beer, deep fried food, not enough  sleep and a sparkling skin. But as soon as your glitter make-up falls onto the festival site – or is flushed down the drain or thrown in the bin –  it is harming the environment. Most glitter is made of plastic, which means it takes forever to degrade.

Luckily, there are more environment-friendly options. Bioglitter, the – I think – biggest producer of green glitter, delivers its 92% biodegradable Bioglitter Sparkle to niche brands like the British Eco Glitter Fun and has recently added Primark Beauty to its client list. From this month on, Primark has promised to only use biodegradable glitter in its make-up, proving a bigger highstreet chain can be more environment-friendly. (Are you taking note, other brands?) There are loose glitters, glitter primers and palettes with glitter eye shadow, all at bargain prices of course.

But glitter can be even greener. Bioglitter also produces the 100% plastic-free Bioglitter Pure and is working on only producing plastic-free glitter in the future. Biodegradable might be a greener solution to regular glitter but it still contains 8% glitter, as Jo Chidley, owner of Beauty Kitchen confirms. Which is why she developed the Zero-Plastic Glitter Balm (10 €) you can use on your body, face and lips and that has been approved by the Plastic Soup Foundation. So next time you want to play around with glitter, maybe go for one of these products?

(Copyright opening picture: Primark Beauty.)

Posted by:Franciska

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.