Sofie Albrecht en ik hebben een boon voor Belgische beauty (en de marshmallows met donkere chocolade en zoute karamel van het Belgische Barù, maar dat geheel terzijde). De Belgische beautywereld is veelzijdig, erg uitgebreid en goed. En ze kan in deze bizarre tijden je steun extra goed gebruiken. Winkelhieren en #ikkoopbelgisch voor je badkamer, dus. We helpen je graag op weg met onze favoriete merken, producten en (web)shops. Deel 4: Belgische haarverzorging. 

(Scroll down for English.)

Clement Natural Care

Het zero waste-gamma van Clement Natural Care.

Wat? Vegan, zero waste, met de hand gemaakte haarverzorging uit Brussel.

Wie? Kapper Clement Vannoye opende in 2008 een duurzaam kapsalon in Brussel. Met zijn natuurlijke, veganistische shampoobars en haarmasker in poedervorm wil hij bewijzen dat duurzame haarverzorging nog steeds gebruiksvriendelijk kan zijn én je aanzetten ze in je badkamer op te nemen.

Hij creëerde milde formules met biologische plantaardige oliën en plantenpoeders, geïnspireerd door de Ayurveda. (Opletten als je niet goed tegen essentiële oliën kan!) Voor elke hoofdhuid is er een shampoobar. Het haarmasker bestaat uit drie plantenpoeders en verder niets en moet elk haartype sterk(er) en makkelijk doorkambaar maken.

Waarom kopen? Als je van duurzame, natuurlijke, zero waste-cosmetica houdt.

Waar? In het salon in Brussel, bij Petit Mercado in Brussel en op de webshop.

Onze aanrader. Het Herbal Mask in poedervorm (€ 12, met middellang haar kan je het poeder twee keer gebruiken). Je moet er je tijd voor nemen (je mengt het poeder met warm water, laat het 30 minuten tot een uur inwerken en spoelt het uit) én het is een beetje knoeien (je masseert letterlijk een groen papje in je haar, dat wat naar gekookte spinazie ruikt, ik raad aan erover een haarkapje te dragen zodat je lekvrij door het huis kan lopen, ook al blijft het masker goed zitten), MAAR mijn haar voelde na één keer gebruik aan alsof het meer body had en het viel ook goed nadat ik het had geföhnd. (Ter info: ik gebruikte de aangeraden hoeveelheid voor middellang haar, maar hield best een grote portie masker over (Clement gebruikt graag een overdadige hoeveelheid), de volgende keer probeer ik het dus met minder poeder.)

L’Arin

De Detox Repair Shampoo van L’Arin.

Wat? Natuurlijke, zelfs biologische haarverzorging. De plantaardige formules bevatten geen kleurstoffen, toegevoegd parfum, siliconen, sulfaten of parabenen. (Ze kunnen wél essentiële oliën bevatten. Opgepast dus als je daaraan gevoelig/allergisch bent.) Alles zit in milieuvriendelijke, glazen verpakkingen.

Wie? Gulnara en Rinata, moeder en dochter, waren op zoek naar luxueuze natuurlijke haarverzorging die paste bij hun organic lifestyle, maar vonden niet wat ze zochten. Dus besloten ze die zelf te beginnen maken. Hun uitgebreide plantenkennis komt daarbij goed van pas.

Waarom? Als je op zoek bent naar natuurlijke haarverzorging zonder aan luxe te moeten inboeten.

Waar? Voorlopig enkel online via de webshop.

Getest? Sofie testte de Detox Repair Shampoo (€ 30,99 voor 250 ml): die belooft het haar mild te reinigen, de hoofdhuid te kalmeren en de talgproductie te verminderen. Onder andere met rozemarijn die antiseptisch werkt en heerlijk ruikt. De shampoo schuimt weinig, maar doet het haar wel proper aanvoelen. Je gebruikt erna wel best nog een conditioner.

Ray

De Grapefruit Shampoo van Ray.

Wat? Vegan, duurzame haarverzorging uit Gent. (Er is nu ook huidverzorging.)

Wie? Thomas Kindermans, voormalig advocaat, en zijn moeder, apotheker Hilde Nys, vonden het moeilijk om cleane shampoo en conditioner zonder irriterende ingrediënten te vinden en besloten ze zelf te ontwikkelen. (Nys maakt al meer dan twintig jaar cosmetica voor haar apotheek in Gent.) Ray lanceerde in maart 2019. Intussen zijn er ook douchegel, bodylotion, micellair water, handcrème, face wash, deodorant en lippenbalsem.

Waarom kopen? Als je van no nonsense-verzorging en een duurzame aanpak houdt. De formules zijn bioafbreekbaar en vrij van microplastic en palmolie (die vaak niet duurzaam wordt ontgonnen). De verpakkingen zijn gemaakt uit gerecycleerd plastic en karton.

Waar? Op de webshop.

Onze aanrader. Ik testte de shampoo (€ 19 voor 250 ml) toen het merk net gelanceerd was en er nog een parfumloze formule was. (Ik gok dat die te weinig verkocht om in het gamma te houden.) Mijn haar moest even wennen aan de zacht schuimende formule zonder sulfaten, maar dit is een fijne shampoo zonder poespas die mijn haar goed reinigt. Kiezen kan tegenwoordig uit twee geuren: Grapefruit (die ik zou kiezen, mocht dat kunnen) en Oolong Tea. Er is natuurlijk ook een bijhorende conditioner. Ook fijn: de voordelige duo’s zoals een grote fles shampoo en een kleine fles conditioner (want die laatste raakt nooit gelijktijdig op met die eerste).

(Het openingsbeeld is van Clement Natural Care. De overige beelden zijn telkens van het vermelde merk.)

Ook dit is Belgisch!

Cîme heeft een volumeshampoo op basis van zeepnoten waarover ik al veel goeds hoorde.

Leonis Barbam, ‘s lands enige merk met baardverzorging.

Makesenz heeft natuurlijke shampoos op basis van zeepnoten en verzorgende oliën.

Nannic lanceerde Hair, Scalp & Roots, een zes stappen-plan dat haaruitval belooft tegen te gaan en te verminderen. De voor- en nafoto’s zijn alvast indrukwekkend.

Rainpharma heeft een natuurlijke shampoo en conditioner en ons favoriete Broccoli Seed Mask (en de olie) mogen ook op haar en hoofdhuid worden gebruikt.

IN ENGLISH PLEASE!

Sofie Albrecht and I love Belgian beauty (and Belgian Barù marshmallows with salty caramel, covered in dark chocolate but that’s a whole other story). The Belgian beauty world is versatile, extensive and good. And it can really use your support in these bizarre times. Which is why we decided to share our favourite brands, products and (web)shops with you. Shopping locally and #ikkoopbelgisch for your bathroom, yes please! Part 4: Belgian haircare.

Clement Natural Care

What? Vegan, zero waste, handmade haircare from Brussels.

Who? Hairdresser Clement Vannoye opened his environment-friendly hair salon in Brussels in 2008. With his range of natural, vegan shampoo bars and hair mask powder he wants to prove that zero waste haircare products can still be consumer-friendly and he wants to convince you to integrate them in your own beauty routine.

Clement developed mild formulas with organic plant based oils and plant powders, inspired by Ayurveda. (If you are sensitive/allergic to essential oils, the shampoo bars might not be your thing.) The hair mask consists of three plant powders only, is suited for any hair type and promises to make your hair stronger and easy to comb through.

Why should I buy it? If you like your haircare zero waste and natural.

Where? At the salon in Brussels, at Petit Mercado in Brussels and on the webshop.

We recommend. The Herbal Mask (12 €, there is enough powder in the bag for two mask sessions on medium length hair). You have to take your time for it (mix the powder with hot water, let the mixture cool down, massage it into your hair and scalp and let it sit for 30 minutes to 1 hour before rinsing it out) and it gets a bit messy (I advice you to put a shower cap over the baby food resembling spinach green mixture, so you can move around the house freely) BUT once I rinsed it all out and blowdried my hair, it did feel like it had more body than usually. (Next time I will be using less powder, I found it to be too much for my medium length hair. Clement likes to apply it liberally.)

L’Arin

What? Natural, organic haircare. The plant-based formulas are free from colourants, added fragrances, silicons, sulfates and parabens. (They can contain essential oils though. Good to know if you are sensitive to those.) They all come in environment-friendly glass packaging.

Who? Gulnara and Rinata, mother and daughter, did not find the luxurious but natural haircare to suit their organic lifestyle. So they decided to produce it themselves. Their impressive knowledge of herbs and plants came in handy.

Why should I buy it? If you want natural haircare that feels luxurious.

Where? On the webshop.

We recommend. Sofie tested the Detox Repair shampoo (30,99 € for 250 ml) that promises to mildly cleanse the hair, calm the scalp and keep the sebum production under control. Rosemary works as an antiseptic and smells divine. The shampoo foams lightly but does make hair feel clean. You do need to use a conditioner afterwards.

Ray

What? Vegan, environment-friendly haircare from Ghent. (There is also body care.)

Who? Thomas Kindermans, ex-lawyer, and his mother, pharmacist Hilde Nys, did not find clean shampoo and conditioner that did not contain irritating ingredients, so they decided to develop them themselves. (Nys has been making cosmetics for over twenty years for her pharmacy in Ghent.) Ray launched in March 2019 with shampoos and conditioners, now the brand also offers shower gel, body lotion, micellar water, hand cream, face wash, deodorant and lip balm.

Why should I buy it? If you like no nonsense hair and body care that is environment-friendly to boot. The formulas are biodegradable and free from microplastics and palm oil (which often is not sustainable). The packaging is made from recycled cardboard and plastic.

Where? On the webshop.

We recommend. I tested the shampoo when the brand had just launched and still offered a fragrance-free option. (I guess it did not sell well enough to keep in the range.) My hair had to adapt itself to the gently foaming, sulfate-free formula but once it did, I found it to be a nice shampoo to get my hair clean. You can nowadays choose between two scents: Grapefruit (which I would pick if I could) and Oolong Tea. There is of course a matching conditioner and even a set of a large shampoo and a small conditioner because who finishes up his/her conditioner at the same time as his/her shampoo?

(The opening picture is by Clement Natural Care. The other images belong to the brands mentioned.)

This is Belgian, too!

Cîme has a volume shampoo made with soap nuts.

Leonis Barbam, Belgium’s only beardcare brand.

Makesenz develops natural, soap nuts-based shampoos basis and nourishing hair oils.

Nannic launched its Hair, Scalp & Roots, a six step program that promises to tackle hairless and help prevent it. The before and after pictures are pretty impressive. (But you need to use all the products with dedication.)

Rainpharma has a natural shampoo and conditioner and our favourite Broccoli Seed Mask (and the broccoli seed oil) can be used on hair and scalps, too.

Posted by:Franciska

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.