Je hoeft niet meteen of per se over te stappen op zero waste-beautyproducten om je badkamer milieuvriendelijker te maken. Je kan ook klein beginnen (en wat geld uitsparen).

(Scroll down for English.)

In Londen blokkeren zogenaamde fatbergs niet alleen riolen, ze bedreigen er ook de algemene gezondheid. Die vetbergen bestaan grotendeels uit samengekoekt kookvet en reinigingsdoekjes die via de afvoer in het rioleringssysteem terecht kwamen. Bij ons is het – gelukkig – nog zo erg niet, maar de Britse fatbergs vormen een mooi voorbeeld van hoe onze drang naar praktische, snelle beautyproducten het milieu vervuilt. (Net als de foto van een zeepaardje dat zijn staart om een wattenstokje heeft geklemd die via social media wordt verspreid.)

Reinigende doekjes zijn niet eens zo praktisch en snel, laat staan efficiënt, maar dat weerhoudt massa’s mensen er niet van ze te gebruiken. Het Verenigd Koninkrijk plant alvast een ban op wegwerpdoekjes voor eenmalig gebruik – een geweldig idee – maar waarom zou je wachten tot de overheid iets verbiedt als je ook uit jezelf kan overstappen op milieuvriendelijkere opties om je huid te reinigen? (Er bestaan trouwens composteerbare reinigingsdoekjes van Beauty Kitchen, mocht je echt niet zonder kunnen.) Zelf ruilde ik watjes een paar jaar geleden in voor groenere varianten. En geloof me: je merkt het verschil (haast) niet.

Douchekap van Shhhowercap ($ 43) 

Deze stoffen tulbandachtige douchekap ziet er niet alleen goed uit, ze vervangt jaarlijks een stuk of drie vreselijke plastic douchekapjes die nooit helemaal over mijn hoofd passen en het nooit langer dan zes maanden lijken uit te houden.

Ze is een investering, ja, maar de douchekap mag in de wasmachine, ziet er na drie jaar nog steeds gloednieuw uit en kan ook dienen als zwemmuts of regenkapje. En de waterstralen van de douche kletteren veel minder luid op dit exemplaar.

Oriculi van Lamazuna (€ 4,50)

Binnenkort worden plastic wattenstaafjes in ons land verboden, maar ook staafjes met een kartonnen stokje blijven milieuvervuilend. Oorstokjes vervangen door dit oorschrapertje uit bamboe is een betere optie. Toegegeven, het is wennen om je oren op deze manier te reinigen en je kan het staafje natuurlijk niet gebruiken om je eyelinerstreepje bij te werken, maar het gaat een heel leven mee en is afwasbaar.

Kit Eco Belle Bois van Les Tendances d’Emma (€ 24,90)

Eén van deze zachte doekjes uit biokatoen vervangt maar liefst 300 wegwerpwatjes. Je gebruikt ze net als gewone watjes in combinatie met micellair water, reinigingsmelk of oogmake-upremover. Doordat ze dikker zijn dan wegwerpexemplaren is het wel wat moeilijker om alle mascararestjes van je wimpers te halen. Na gebruik stop je ze simpelweg in het katoenen tasje dat in het pakket zit. Dat mag gewoon bij de witte was.

Ik gebruik deze watjes zo’n twee jaar: niet elk exemplaar ziet er nog even maagdelijk wit uit (sommige mascara en eyeliner blijken hardnekkig) of voelt nog even zacht aan, maar ze zijn nog steeds in goede staat. Je zou één van de vijftien doekjes ook kunnen reserveren om te gebruiken met nagellakremover. (Nagellakvlekken krijg je nooit volledig weg uit textiel.)

Magic Mitt van Jane Iredale (€ 17)

Dit washandje uit microvezel is écht magisch: natmaken met warm water en het haalt erg makkelijk make-up, zelfs mascara, en vuiltjes van je gezicht. Ik gebruik graag eerst een reinigende olie, maar dat hoeft dus niet. Het antibacteriële stofje spoel je schoon met warm water en stop je na een paar keer gebruiken in de wasmachine.

Ik gebruik deze mitt al vijf jaar trouw (ik heb twee exemplaren) en verving zo’n half jaar geleden pas mijn eerste door een nieuw exemplaar. Dat komt neer op zo’n vier euro per jaar voor een schoon gezicht en een iets schonere planeet.

IN ENGLISH PLEASE!

You need not go zero waste in the bathroom to become more eco-friendly. Why not start small and make a couple of easy swaps that will save you some money to boot?

Fatbergs in London block the sewers of the city from time to time, threatening the health of the city’s inhabitants at the same time. They consist mainly of cooking fat and cleansing wipes people throw down the sink and flush down the toilet. Luckily for us, Belgium does not have its own fatbergs (yet) but they make a good example of how our urge for quick and practical beauty products has an impact on the environment.

Not that cleansing wipers are practical and quick, let alone efficient but that is what a lot of people think. The UK is thinking about banning single use wipes but there are also wipes you can put in the compost (by Beauty Kitchen) if you really cannot live without them.

But why would we wait until the government forbids something if you can simply make some clever, more environment friendly swaps? I use these four products daily/weekly. And believe me: you do not notice the difference with the cotton balls you normally use.

Shower cap by Shhhowercap (43 $) 

I bought this turban-like shower cap about three years ago and it still looks brand new. It is the stylish replacement of the two or three horrible plastic shower caps I used to buy that never seemed to fit my head properly and never lasted longer than six months.

It is quite expensive, yes but you can put it in the washing machine when needed and wear it to go swimming or when it rains. Plus, the water from the shower makes a lot less noise on this fabric than on plastic.

Oriculi by Lamazuna (4,50 €)

Plastic ear buds will be banned in Belgium, which is great news but cardboard ear buds are still polluting. Swapping those for this bamboo stick is a much better – and cheaper – option. I admit it does take some getting used to and it is not as satisfying as a regular cotton bud but I have this stick for life. Simply clean it after each use and that’s it.

Kit Eco Belle Bois by Les Tendances d’Emma (24,90 €)

One of these soft organic cotton cloths replaces 300 cotton pads. You use these like you would a cotton pad: with some micellar water, cleansing milk or eye make-up remover. As they are thicker than cotton buds it might be a bit harder to get rid of the last trace of your mascara but that’s the only disadvantage.

You can keep the used cloths in the cotton bag that comes with the kit. Pop that in the laundry and the cloths are clean again. I have been using these for about two years now and while some are not as snow white and soft as they used to be – some mascaras and eyeliners leave stubborn stains behind – they are still in pretty good condition.

You might want to keep one of these fifteen cloths to remove nail polish. (The laundry machine cannot get completely rid of nail polish stains.)

Jane Iredale’s Magic Mitt (17 €)

This mitt simply is magic: you simply use it with warm water to take off make-up and dirt from your face. I like using it after I have used an oil cleanser to clean my face but it does the job with only water, too. Rinse it clean with hot water and pop it into the laundry after a couple of uses.

I have been using the magic mitt for about five years now – I own two – and replaced the oldest one half a year ago with a new one. So that comes to 4 euros a year for a clean face and a slightly less polluted planet.

Posted by:Franciska

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.