Shampoo bars zijn trending in de langzaam uitbreidende zero waste beautywereld. De natuurlijke shampooblokken zijn beter voor het milieu, maar kan een parfumvrij exemplaar ook het einde betekenen van mijn hoofdhuidproblemen?

(Scroll down for English.)

Probeer met een allergie aan linalool en glucosiden maar eens een haarproduct te vinden dat je geen jeukende hoofdhuid oplevert. Welgeteld één shampoo – de Kérato-réducteur Keratoreducing Shampoo van Bioderma – stond op de ‘veilige’ lijst die ik na mijn allergietest van de dermatoloog kreeg, een lijst die samengesteld werd door de KUL. De universiteit werkt samen met apothekersmerken en Clinique aan een database vol producten die gerangschikt staan per allergeen.

Anderhalf jaar geleden hadden mijn allergieën mijn hoofdhuid omgetoverd tot een jeukende puinhoop vol korstjes van het krabben. (Sexy, jawel.) Het ideale terrein voor de Biodermashampoo die werd ontwikkeld voor de jeukende, schilferige hoofdhuid. Ik ging door twee flessen heen, mijn hoofdhuid werd opnieuw rustig en korstjesvrij en toen vroeg ik me af of de shampoo nog wel nut had aangezien mijn hoofdhuid niet meer jeukte en schilferde. Ik ontdekte ook dat er twee bestanddelen in de formule zitten die zijn afgeleid van kokosolie. Glucosiden worden doorsnee samengesteld met die olie. Mijn dermatoloog raadt me dan ook af ze in welke vorm dan ook te gebruiken.

Dus ging ik op zoek naar alternatieven en dat bleek een even moeilijke queeste als de zoektocht van Taylor Swift naar een goed lief. Hoewel mijn hoofdhuid sommige producten in het begin leek te tolereren, dook na een tijdje toch altijd opnieuw jeuk op. Ook de meest zachte formules voor gevoelige hoofdhuid bevatten vaak parfum (en dus waarschijnlijk ook linalool) en 99% van de haarproducten bevat minstens één ingrediënt afgeleid van kokosolie.

Eind september opperde een medewerkster van Shhhowercap tijdens een gesprek op Instastories een shampoo bar als oplossing. Ik had de natuurlijke vaste zeep nooit overwogen omdat natuurlijke haarproducten in 99,5% van de gevallen één of andere vorm van kokosolie en linalool bevatten. Een paar avonden online research leidden me van een heleboel natuurlijke shampooblokken vol, jawel, kokosolie en essentiële oliën die voor een lekker geurtje zorgen, en van talloze Amerikaanse webshops naar de Nederlandse zeepmaker Helemaal Shea. Die produceert één parfumloze shampoobar, de Babassu Body & Shampoo Bar.

Een bestelling op Etsy (de laagste verzendkosten!) en een paar dagen later kreeg ik mijn allereerste shampoo in zeepvorm in de bus. Die ziet er een beetje uit als een brownie, ruikt verrassend genoeg lekker (naar ouderwetse zeep) en bevat slechts tien ingrediënten. Je kan de zeep ook gebruiken om je lichaam te wassen, ik gebruikte ze tot nu toe enkel op mijn haar. Na zes shampoobeurten zijn dit mijn bevindingen.

-Als je natuurlijke(re) shampoos gewoon bent, is een shampoo bar niet zo’n grote aanpassing. De zeepblok schuimt zelfs wat sterker dan sommige natuurlijke shampoos. Je schuimt de blok ofwel op in je handen, ofwel rechtstreeks op je natte haar. Goed inmasseren in je lokken en dan – erg belangrijk! – erg goed uitspoelen met veel water. (Niet zo milieuvriendelijk, als je er bij stilstaat. Maar goed.)

-Dat goed uitspoelen lijkt me nog niet helemaal te lukken. Mijn haar lijkt, eens het droog is, niet overal even schoon en ziet er soms zelfs wat ongewassen uit. Dit zou een teken kunnen zijn dat het in de aanpassingsperiode zit waarvoor producenten van shampoo bars waarschuwen. Het zou kunnen dat je lokken en hoofdhuid een tijdje, zelfs een paar maanden, nodig hebben om gewoon te raken aan natuurlijke ingrediënten als je van traditionele shampoos overschakelt op een shampoo bar die de hoofdhuid niet stript van zijn natuurlijke oliën. Een derde optie: babassuolie is voor mijn haartype iets te rijk.

-Een tip die je vaak op internet terugvindt is om je haar na te spoelen met een mengsel van ciderazijn en water omdat de azijn alle restjes zeep weghaalt van je hoofdhuid en haar. Maar ik las op het internet ook verschillende waarschuwingen dat azijn net je haar en hoofdhuid beschadigt. Ik wacht dus nog een paar weken af om te kijken of mijn haar properder aanvoelt na het wassen voor ik met azijn aan de slag ga.

-Eens de bar op is, hoef je geen plastic flessen te recycleren. Je gooit enkel het papieren wikkeltje, dat is trouwens gemaakt van gerecycleerd papier, in de blauwe papierbak.

-Een shampoo bar is naast ecologisch ook zuinig in gebruik en dus vriendelijk voor je portemonnee. Deze bar kost € 8,50 (wel met hoge verzendkosten erbij) en ik gok dat ik er misschien een jaar mee toekom.

-Mijn hoofdhuid lijkt de ingrediënten tot nu toe te tolereren en mijn haar glanst mooi. Ik zet dit experiment dus verder. Hopelijk binnen een paar weken niet langer met een mijn haar is net gewassen, maar voelt niet fris gewassen aan-gevoel.

UPDATE

Ik stopte na zo’n twee maanden met de shampoo bar omdat ik mijn haar echt niet helemaal proper kreeg. Ik probeerde ook appelciderazijn, maar dat haalde weinig uit. Mijn haar leek, vooral achteraan, nog steeds vet na het wassen.

Ik gebruikte de bar dan maar om mijn lichaam te wassen. Voedend genoeg voor mijn eczeemhuid en zero waste.

IN ENGLISH PLEASE!

Shampoo bars are trending in the slowly expanding world of zero waste beauty. The all natural bars are better for the environment but could a fragrance-free one also mean the end of my scalp problems?

Try finding haircare that will not make your scalp itch when you are allergic to linalool and glucosides. The list of products my dermatologist gave me after my allergy patch test was clear: I could safely use one single shampoo, Bioderma’s Kérato-réducteur Keratoreducing Shampoo. That list is compiled diligently by the catholic university of Leuven (KUL) with the help of pharmacist cosmetics brands and Clinique. They work together on a database that gathers all their products and divides them up according to the different allergens they contain.

So I ordered a bottle of the Kérato-réducteur Keratoreducing Shampoo that was formulated to treat extremely itchy scalp. A year and a half ago allergies had turned my scalp into an itchy, scabbed mess. Two bottles of the Bioderma shampoo later, my scalp had calmed down and was entirely scab-free and I wondered whether it still made sense to use a formula, specifically designed to treat itchy scalp, when my scalp was not itching anymore. I also discovered the formula contained two coconut oil-derived ingredients. Glucosides are also partly derived from coconut oil and my dermatologist had advised me to stay clear of coconut oil and its derived ingredients.

So I went looking for alternatives, which turned out to be a quest as hard as that of Taylor Swift looking for a good guy who will stay. My scalp seemed to tolerate some products but the itchy eventually always came back. Even gentle formulas for sensitive scalp often contain perfume (meaning they probably contain linalool) and 99% of haircare products contains at least one coconut oil-derived ingredient.

At the end of September a lovely employee from Shhhowercap suggested – in an Instastories conversation we were having – using a shampoo bar. I had not thought about that option before as natural haircare normally means coconut oil and linalool all over. Late night online research led me from American webshops and a whole bunch of shampoo bars filled with coconut oil and essential oils to make them smell great to the Dutch soap maker Helemaal Shea. The brand produces one fragrance and coconut free shampoo bar, the Babassu Body & Shampoo Bar.

An Etsy order (the lowest shipping costs!) and a couple of days later I received my very first shampoo bar in the mail. It looks a bit like a brownie, smells surprisingly nice (like an old fashioned bar of soap) and contains only ten ingredients. You can also use the soap to wash your body but so far, I just stuck to my hair. I have used the bar six times so far. These are my findings.

-If you are used to (more) natural shampoo, a shampoo bar will not be that big of an adjustment. The shampoo bar even produces more of a lather than some natural  liquid shampoos. You work up a lather in your hands or use the bar directly on your wet hair. Massage the soap in well and – very important! – rinse the lather abundantly.

-I haven’t got the rinsing part down to a fine art yet. Once my hair has dried, some parts look like they have not been washed. This could be a sign that my hair is adapting to using a shampoo bar as shampoo bar manufacturers point out. It could be that your locks and scalp need some time, up to a couple of months, to get used to the natural ingredients if you switch from traditional shampoo to a bar that does not strip your scalp from its natural oils. A third option is that babassu oil is simply too rich for my hair type.

-A tip you find on the internet is to rinse your hair afterwards with a mix of cider vinegar and water. The vinegar is supposed to get rid of all the soap on your scalp and hair. But I also found some warnings that vinegar actually damages your scalp and hair. I am going to wait a couple of weeks and see whether my hair gets ‘cleaner’ after washing it before I try the vinegar trick.

-Once the bar is all finished you do not have to recycle a plastic bottle. You simply toss the recycled paper wrap in the paper recycling bin.

-A shampoo bar is economical. This bar costs 8,50€ (you have to add the shipping costs) and I guess it might last me a year.

-My scalp seems to tolerate the ingredients and my locks look shiny. I will continue this experiment, hopefully with all over clean hair in a couple of weeks.

UPDATE

I stopped using the shampoo bar after two months as I just could not rinse it out of my locks completely, leaving them to look greasy. I tried rinsing with apple cider vinegar but that did not help either. It could be the quality of our tap water even though we have a water filter.

I then used the bar to wash my body. Nourishing enough for my dry skin and zero waste, hooray!

 

Posted by:Franciska

2 replies on “Could a shampoo bar be the end of my scalp troubles?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.