Winter is coming en dat heeft zo zijn voordelen – witlof in de oven, kaarsjes in huis, onder een dekentje een boek lezen – maar die droge, jeukende winterhuid is er geen van. Plichtsgetrouw de juiste verzorging smeren doet gelukkig al veel.

(Scroll down for English.)

Net zoals Karen uit Mean Girls met haar borsten kon voorspellen of het ging regenen of niet, weet ik exact wanneer de herfst écht begint. Dat is wanneer ik in een soort luipaard verander en mijn benen en armen droge vlekjes beginnen vertonen. Een gave is dat niet, wel de reactie van mijn atopische huid die door de weersveranderingen nog droger wordt. Ook andere huidtypes kunnen in de koudere maanden last krijgen van een drogere huid.

“In de winter is buiten de luchtvochtigheid lager en de temperatuur kouder,” verklaart dokter Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie en bekend van haar gelijknamige blog. “Dit zorgt ervoor dat vocht als het ware uit de huid ‘getrokken’ wordt. Tegelijkertijd gaat de verwarming weer aan en wordt ook binnen de lucht droger. Doordat het vochtgehalte in de huid afneemt, kan de huidbarrière minder goed haar beschermende werk uitvoeren. Het gevolg: een droge en/of jeukende huid, en meer puistjes of andere onzuiverheden.”

De oplossing, naast minder warm en korter douchen: een versnelling hoger schakelen en nog meer smeren. Met de juiste ingrediënten en formules.

Voor je gezicht raadt dokter Ultee “extra hydraterende en barrièreherstellende stoffen als hyaluronzuur, glycerine en niacinamide” aan. “Kies tijdelijk een wat vollere moisturizer. En smeer bovenop je vertrouwde product een laagje van een rijkere, vettere crème. Heb je heel erg last van een droge huid, gebruik dan eventueel nog een beetje vaseline of plantaardige olie.”

Persoonlijk merk ik aan mijn gezicht, op de droge lippen na, niet dat het herfst/winter is. Vooral mijn lichaam heeft te lijden onder de droge winterlucht. Ik pas mijn routine dan ook vanaf begin oktober aan om een droge, jeukende huid te proberen voorkomen – wat niet lukt, jammer genoeg, maar de schade blijft wel beperkt – en blijf rijke(re) producten smeren tot de eerste mooie lentedagen.

“Voor bodyproducten is het vooral belangrijk dat er voldoende vochtvasthoudende ingrediënten aan de formule zijn toegevoegd. Denk aan glycerine, petrolatum (of vaseline) of paraffinum liquidum. Ook natuurlijke oliën als jojoba- en arganolie zijn geschikt om je huid te hydrateren.”

Veel mensen hebben een afkeer van petrolatum en minerale oliën, maar voor een droge, atopische huid zijn die net erg fijn. (En in tegenstelling tot wat wel eens wordt beweerd, ga je er niet dood van.) Ze leggen een laagje op de huid – die nog steeds kan ademen trouwens – waardoor het vocht beter in de huid kan worden gehouden.

Ik heb petrolatum, paraffinum liquidum en minerale oliën lange tijd vermeden als de pest, maar dat doe ik niet langer omdat de keuze in goede bodyproducten dankzij mijn allergieën al beperkt genoeg is én omdat minerale olie voor mijn droge(re) eczeemhuid werkt. Ik gebruik doorsnee producten waarin de bestanddelen niet zitten, maar in de winter kan ik wel eens een rijke bodybalsem met petrolatum overwegen als mijn huid erg droog wordt. Om dan weer over te schakelen op eentje zonder zodra ze er weer bovenop is. (Als je te veel minerale oliën smeert zonder dat het nodig is, kan je huid overgehydrateerd raken waardoor je in een vicieuze smeercirkel terecht komt. Meer daarover lees je hier.) En een laagje vaseline over lippenbalsem houdt die langer op je lippen en beschermt tegen gure wind.

Momenteel is mijn routine petrolatumvrij. Ik gebruik sinds kort een natuurlijke olie onder mijn rijke bodycrème als extra voeding en dat lijkt effect te hebben. Ik heb nog steeds een paar droge plekjes hier en daar op mijn benen, maar die op mijn armen zijn verdwenen en mijn huid voelt overal zacht en glad aan.

Mocht je zelf nog op zoek zijn naar een winterproof lichaamscrème, ik raad deze parfum- en (toevallig ook) minerale olie en petrolatum-vrije producten aan.

Van links naar rechts:

Hydraterende melk van CeraVe (€ 9,95 voor 236 ml)

Dit merk is een aanrader voor de atopische en/of droge huid, maar ook andere huidtypes zullen deze hydraterende melk in de winter appreciëren. Die hoeft niet onder te doen voor romigere en vettere crèmes. Hoewel de fijne textuur onmiddellijk in de huid dringt, zit ze vol hyaluronzuur, glycerine, ceramiden en emolliënten die een laagje op de huid vormen zodat vocht niet kan ontsnappen. De gepatenteerde Multi-Vesicular Emulsion-technologie zorgt ervoor dat die ingrediënten geleidelijk aan worden vrijgegeven aan de huid waardoor ze 24 uur lang comfortabel aanvoelt. De prijs is een mooie bonus.

Voor mijn huid is deze melk perfect in de lente en zomer. In de winter combineer ik haar met een laagje olie om droge plekjes op mijn benen te blijven bestrijden. Er is trouwens ook een rijkere Hydraterende Crème, maar die bevat petrolatum.

Crème de Corps Bannecker Limited Edition van Kiehl’s (€ 50 voor 500 ml)

Een cultklassieker. Deze rijke bodylotion bevat squalaan, glycerine, sesamzaad-, abrikoospit- en zoete amandelolie en karité- en cacaoboter, allemaal ingrediënten die helpen de huid zacht en goed gevoed te houden. Voor kerst komt ze zoals gewoonlijk in een limited edition; dit jaar mocht de Amerikaanse kunstenaar Andrew Bannicker haar in een feestelijk jasje stoppen. Een leuke esthetische afwisseling met de sobere, typisch wit-blauwe verpakkingen uit de apotheek.

Aromatherapy Essentials Neutrals Superior After Oil van Rainpharma (€ 39)

Ik gebruik deze mix van negen plantaardige oliën in de douche, op een natte huid. Zo staat het op de gebruiksaanwijzing en volgens David Scherf, de oprichter van het Duitse Less, moet je olie altijd op een kletsnatte huid smeren omdat de huid anders kan uitdrogen. (“Als je olie op een droge huid aanbrengt, ontstaat er een laagje tussen je huid en de olie dat opwarmt waardoor je huid uitdroogt. Als je ze op een natte huid aanbrengt, creëer je een soort crème, de oliemix dringt sneller in de huid en neemt water mee.”)  Ik dep me droog met een handdoek en breng dan bodylotion aan.

Ook goed om weten: je mag deze olie 9 maanden gebruiken eens je haar opent. Houd je aan die limiet: “ranzige” olie zou je huid meer schade toebrengen dan goed doen.

Xémose Lipid-Replenishing Anti-Irritation Cerat van Uriage (€ 16,79)

Iedereen die me vraagt wat ze moeten smeren om hun jeukende, soms pijnlijke, extreem droge winterhuid te verlichten raad ik deze rijke crème aan. Ze mag door het hele gezin worden gebruikt op zowel gezicht als lichaam en ik smeer ze soms zelfs op mijn lippen. De crème dringt ondanks haar rijke formule met 25% karitéboter goed in, verzacht onmiddellijk dankzij het gepatenteerde bestanddeel Chronoxine en herstelt snel. Cerasterol 2F helpt de verzwakte huidbarrière versterken en het thermaal water van Uriage helpt het microbioom zijn balans opnieuw te vinden.

Wel wat jammer dat de formule onlangs werd vernieuwd: ik vond de oude formule toch net iets beter. Ze hielp me sneller van droge vlekjes af.

Cicalfate Repair Balm van Avène (€ 6,50)

De bekende Cicalfatecrème (ook een aanrader voor droge plekjes trouwens) heeft een nieuw zusje: deze lippenbalsem voor gebarsten, geïrriteerde lippen voelt licht, maar verzacht onmiddellijk en houdt de lippen soepel.

Atoderm SOS Spray van Bioderma (€ 9,29 voor 50 ml)

La Roche-Posay lanceerde vorig jaar zijn Lipikar Stick AP+ om jeuk snel te verhelpen. Een geweldige lancering, maar mijn huid reageerde toch niet helemaal goed op iets in de formule. Op deze jeukverhelpende spray reageert ze wél goed. Even sprayen en uitsmeren (hoewel het merk beweert dat dat niet nodig is, vind ik het toch aangenamer om de formule in te masseren) en de jeuk verdwijnt inderdaad. Er zitten bovendien ook hydraterende bestanddelen in.

IN ENGLISH PLEASE!

Winter is coming and the season has its perks – comfort food all the way, burning candles for extra cosiness, reading novels wrapped in a warm blanket… – but dry, itchy winter skin is not one of them. Luckily, using the right body care faithfully helps.

Karen from Mean Girls could predict rain with her breasts, the dry patches on my legs and arms tell me exactly when autumn starts. A gift it is not, it is just the response of my atopic skin to the weather changes. But other skin types can suffer from dry skin in winter, too.

“The humidity is lower in winter and temperatures drop, causing moisture to be drawn out of skin,” explains doctor Jetske Ultee, research doctor in cosmetic dermatology. “Central heating causes the air inside to be dryer, too. As the moisture level of the skin decreases, the skin barrier cannot protect skin as good as it normally does, resulting in dry and/or itchy skin and more pimples and other blemishes.”

The solution, next to shorter, tepid showers: using the right body care and plenty of it. For your face doctor Ultee advises “extra hydrating and barrier repairing ingredients like hyaluronic acid, glycerin and niacinamide”. “Temporarily use a richer moisturizer. And use a richer cream on top of the product you normally use. If you have very dry skin,  you might want to add some vaseline or a plant based oil.”

My face does not seem to mind the cold and lower humidity, apart from my chapped lips but my body sure does. Which is why I stick to a winter appropriate body care routine from October onwards to try and prevent dry, itchy skin. I do not succeed but it does help to keep damage pretty limited.

“Ingredients that keep moisture in skin are important in winter: glycerin, petrolatum (or vaseline) or paraffinum liquidum. Natural oils like jojoba and argon oil are also great to hydrate your skin.”

A lot of people avoid petrolatum and mineral oils but they are actually interesting ingredients for atopic skin. (And they will not kill you.) They put a layer on skin – it can still breathe! – so it is easier to keep moisture locked in.

I have avoided petrolatum, paraffinum liquidum and mineral oils for a long time but I do not anymore as I already have a pretty limited choice in body products thanks to all my skincare allergies. If I skip the petrolatum products as well, I have very little to choose from.

Plus, mineral oils work for my eczema skin. I tend to use products that are free from mineral oils but I might skip to a rich body butter with petrolatum in winter. And switch to a mineral oil-free formula once my skin feels better. (Using too much mineral oils when your skin does not really need it may lead to over hydrated skin, ending in a vicious circle as you feel you need to apply product because skin dries out when you don’t. I do like to put a layer of vaseline on top of lip balm, however, as it keeps the ingredients locked in skin and protects against the wind.

Right now I am using petrolatum-free products only. I started adding natural oil under a rich body cream for extra nourishment and that seems to pay off. I still have a couple of dry patches of skin on my legs but those on my arms have disappeared and my skin feels soft and smooth.

If you are still looking for a good body moisturizer to get through winter, I would advise these fragrance and mineral oil free products. From left to right.

Hydrating Milk by CeraVe (9,95 € for 236 ml)

This American skincare brand is amazing if you have dry and/or atopic skin but other skin types will appreciate this hydrating milk in winter, too. Although the fine texture penetrates skin immediately, it is packed with hyaluronic acid, glycerin, ceramids and emollients that form a barrier so moisture cannot evaporate. The patented Multi-Vesicular Emulsion technology means ingredients are being released gradually so skin feels comfortabel all day (and night) long. The price is a bonus, too.

I absolutely love this milk in spring and summer. In winter I feel like I have to combine it with a layer of plant-based oil to tackle the dry patches on my skin. The even richer Hydrating Cream is an option, too but contains petrolatum (in case you want to avoid that ingredient.)

Kiehl’s’ Crème de Corps Bannecker Limited Edition (50 € for 500 ml)

A cult classic. This rich bodylotion contains squalane, glycerin, sesame seed, apricot and sweet almond oil and shea and cocoa butter, all known to keep skin soft and nourished. This year’s Christmas edition is decorated by American artist Andrew Bannicker, which makes for an esthetically pleasing addition to your bathroom.

Rainpharma’s Aromatherapy Essentials Neutrals Superior After Oil (39 €)

I use this mix of nine plant-based oils in the shower, on dripping wet skin. The brand advises to use this oil this way and David Scherf, the founder of skincare brand Less, thinks you should always use oils on wet skin. “If you use oil on dry skin, you create a layer between the oil and your skin that warms up, causing your skin to dehydrate. If you use it on wet skin, you create a sort of cream and the oil mix penetrates skin faster.” I carefully dry skin with a towel and then use bodylotion.

Good to know: you can use this oil for 9 months once you have opened it. Stick to that limit: “rancid” oil does your skin more harm than good.

Uriage’s Xémose Lipid-Replenishing Anti-Irritation Cerat (16,79 €)

Everyone who asks me what they should use to relieve their itchy, extremely dry winterskin gets the same answer: this rich cream. It can be used by the whole family, babies included, on face and body and I sometimes even use it on my lips. The cream penetrates skin quickly even though it has a rich formula consisting of 25% of shea butter. It soothes immediately thanks to the patented Chronoxine and repairs quickly. Cerasterol 2F restores the weakened skin barrier, the thermal water of Uriage helps rebalance the microbiome.

Unfortunately I prefer the old version to the recently renewed formula as I found it to be just a tad more healing.

Cicalfate Repair Balm by Avène (6,50 €)

The Parisian apothecary favourite – great for dry patches, too, by the way – has a new sister: this lip balm for cracked and irritated lips feels very light on lips but soothes immediately and keeps lips feeling supple.

Bioderma’s Atoderm SOS Spray (9,29 € for 50 ml)

La Roche-Posay launched its Lipikar Stick AP+ last year to relief itchy skin immediately. A great innovation but unfortunately, my skin did not respond well to one of the ingredients in the formula. It does like however this anti-itching spray by Bioderma. Simply spray and massage the product in (the brand claims you do not have to massage the product in but I prefer doing so, otherwise I have very wet skin where I sprayed the formula.) It does take the itch away and I like that it has hydrating ingredients, too.

Posted by:Franciska

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.