L’Oréal Professionnel slaagde erin een volledig plantaardige, vegan haarkleuring te maken die in meer tinten bestaat dan hippie hennarood. Dat vraagt om een test.

(Scroll down for English.)

L’Oréal Professionnel lanceerde als eerste op de traditionele kappersmarkt een haarkleuring die enkel uit gedroogde en vermalen indigo, henna en cassia, gemengd met kokosolie, bestaat. Helemaal natuurlijk, helemaal vegan – bonus, want trending in de beautywereld – en milieuvriendelijk op de koop toe. Botanéa wordt vervoerd in hermetisch afgesloten zakjes en in het kapsalon bewaard in navulbare potten, wat beter is voor het milieu omdat er minder packaging wordt geproduceerd en er meer zakjes kunnen worden gestapeld tijdens het vervoer.

Via een app bepaal je, met de hulp van de kapper, welke tint mogelijk is voor jouw haarkleur. De tinten lopen van helder blond tot donker kastanjebruin, maar de opties zijn ergens beperkt. Met Botanéa kan je bijvoorbeeld niet van brunette naar blondine gaan, maar wel donkerder. Ook goed om weten: grijze haren worden niet volledig gedekt zoals met een traditionele kleuring, maar er wordt wel een kleurwaasje over gelegd waardoor ze minder opvallen en beter blenden met je haarkleur.

Na enkele henna-experimenten in het middelbaar weet ik dat ik geen typisch rode hennaschijn over mijn haar wil. Ik kies via de app voor Natural Brown, een combinatie van 60 gram indigo en 40 gram henna die gemengd wordt met water van 50°C en een uur op mijn haar moet blijven zitten. (De verhoudingen en watertemperatuur zijn erg belangrijk bij Botanéa: die bepalen de intensiteit van de kleur.)

Kapster Karine Uvijn mengt de pigmenten, voegt warm water toe en er ontstaat een goedje dat lijkt op baby’s eerste spinaziepapje. En ook een beetje zo ruikt. Ze brengt een heleboel van het papje aan in mijn haar dat ze op een soort Marge Simpson-beehive draait (best zwaar!) en dan moet de kleuring een uur inwerken.

Na een uitgebreide shampoo- en conditionerbeurt met La Source-producten, de nieuwe vegan en natuurlijke haarverzorging van het kappersmerk, wordt mijn haar geföhnd en krijg ik het resultaat te zien. Mijn lokken glanzen mooi, de kleur is een tint donkerder dan mijn natuurlijke haarkleur, maar mijn ontkleurde haarpunten blijven iets lichter doorschijnen en mijn grijze haren vallen een stuk minder op.

botanéa before after review

In mijn geval is er gelukkig geen sprake van een groene weerschijn, bij grijs haar krijg je die wel. Die weerschijn blijft zolang de kleur waarin veel indigo zit verwerkt nog niet helemaal geoxideerd is, wat  zo’n twee dagen kan duren. (Dat effect kan worden vermeden door een toner te gebruiken, maar die is niet natuurlijk.)

Een maand later ziet mijn haarkleur er nog altijd mooi uit, ook al kan ik ze door mijn allergieën niet verzorgen met aangepaste shampoo en conditioner. Ik heb wel de indruk dat de grijze – transparante om precies te zijn – haren aan mijn slapen opnieuw meer opvallen. Vind ik Botanéa een aanrader? Absoluut. Maar niet voor iedereen. Wil je absoluut al je grijze haren dekken, dan is deze kleuring geen oplossing. Ze lijkt me dan wel weer een prima optie voor mensen die het graag natuurlijker aanpakken of die gevoelig zijn voor traditionele kleuringen. Goed om weten: aan de kleuring gaat in principe eerst een allergietest vooraf. Want het is niet omdat iets natuurlijk is, dat je er niet op kan reageren.

IN ENGLISH PLEASE!

Can an all natural hair dye that looks like spinach make your hair look good? L’Oréal Professionnel created Botanéa, its first all natural and vegan hair dye that comes in more colours than hippie henna red.

L’Oréal Professionnel was the first on the traditional hairdressers market to launch hair dye made from dried and grounded indigo, henna and indigo, mixed with coconut oil. All natural, all vegan – big bonus as vegan is trending in the beauty world – and good or at least better for the planet to boot. Botanéa is transported in hermetically sealed bags and kept in large refillable pots at the hairdresser’s, which means the brand needs to produce less packaging.

An app decides which colours are possible for your hair colour. They range from bright blonde to deep auburn but one size does not fit all. It is not possible to go from a brunette to a blonde with Botanéa but you can go darker. The hair dye does not cover grey hairs like a regular dye does but it does put a sort of veil over them so they blend better with the rest of your locks.

After a couple of henna experiments in high school I know I do not want that typical red henna hue. I choose Natural Brown, one of the options without red reflections the app gives me, a combination of 60 grams indigo and 40 grams henna that has to be mixed with water of 50°C and has to stay put on my hair for 60 minutes.

The hairdresser mixes the pigments and adds hot water, resulting in something that resembles baby’s first spinach purée. (It smells a bit like baby food, too.) She applies the colour all over and piles my hair into a sort of Marge Simpson beehive – pretty heavy! – and lets it sit on my hair for an hour.

After a thorough shampoo and conditioner session with La Source products, the vegan and natural haircare range from the brand, she blowdries and styles my hair and I get to see the result. My hair looks shiny, the colour is a tad darker than my original hair colour, my ombré ends still look a bit lighter and my grey hairs blend pretty seamlessly with the rest of my hair.

Luckily for me I do not get a green haze effect, which can occur as long as the colour that contains a lot of indigo has not oxidized completely. (Grey people, be warned!) That can last for up to two days. (That effect can be avoided by using a special toner but that specific product is not natural.)

After a month my hair colour still looks nice even though I cannot take care of it with adapted shampoos and conditioners due to my allergies. I do think the grey – transparant to be more precise – hairs on my temples are starting to show more prominently again. Would I recommend Botanéa? Absolutely. But not to everyone. If you really want to hide your greys, this is not the dye for you. It is a good option I think for people who like a more natural approach or who are sensitive or allergic to traditional dyes. Good to know: you have to do an allergy patch test before the hairdresser dyes your hair to make sure you are not allergic to the ingredients.

Posted by:Franciska

One thought on “Tested: All natural and vegan hair dye Botanéa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.