Het is niet de meest sexy categorie binnen lichaamsverzorging, maar er beweegt wat in de afdeling okselverzorging. Naast een boom in natuurlijke deodorants komen er ook alternatieven op de markt die vieze geurtjes uitschakelen.

(Scroll down for English.)

Bizar genoeg sexy op Marlon Brando in A Streetcar Named Desire, iets minder bij Ben Crabbé onder de hete spots van Blokken of in real life: okselvijvers met bijhorend geurtje. (Ik wil hiermee niet impliceren dat meneer Crabbé of Brando onfris ruiken.) “Bacteriën op je huid geven transpiratie een onaangenaam geurtje,” vertelt apotheker Inge Louf, oprichter van deoalternatief Oy. “De corynebacterie onder de oksel maakt een zure geur aan en de propionibacterie een zwavelverbinding. Bij een gestresseerde huid is er een overwoekering van die bacteriën die graag op warme, vochtige plaatsen leven.”

Vandaar ook dat je in stressvolle situaties, wanneer de ene persoon meer zweet dan de andere, een iets meer penetrante geur produceert dan wanneer je helemaal ontspannen bent. Fijn is dat natuurlijk niet, maar an sich is zweet helemaal niet slecht. “Het werkt antiseptisch, reinigt poriën, houdt de huid soepel en de lichaamstemperatuur onder controle.”

Vandaar dat Louf Oy oprichtte dat deel uitmaakt van een nieuwe generatie okselverzorging die de bacteriën die voor geurtjes zorgen neutraliseert. In tegenstelling tot traditionele deodorant/antiperspirant met aluminiumzouten wordt de (overmatige) zweetproductie niet afgeremd door de Oy Deo Wash en Deo Scrub (€ 24,60 en € 26,40, bij de apotheek) of door de Nederlandse deocrème Nuud (€ 12,95 euro voor het Starter Pack). De producten brengen de bacteriekolonie onder je oksels – of op andere plekken waar je veel zweet – als het ware weer in balans zodat ze geen zure geurtjes meer produceren. Je blijft dus (overmatig) transpireren, maar je hoeft je geen zorgen meer te maken over nare geurtjes. Of gele vlekken op je favoriete witte t-shirt. (Die zouden worden veroorzaakt door een reactie van de deodorantformule wanneer het kledingstuk de wasmachine in gaat.)

Maar werkt zo’n alternatief ook goed? Mijn  vriend en ik sloegen een tijdje geleden aan het testen en probeerden de bioafbreekbare douchegel van Oy, de Deo Wash. Na acht dagen gebruik belooft die een zweetgeur helemaal te hebben uitgeschakeld. (De Deo Scrub is ideaal voor zweetvoeten of erg harige oksels.)

Je brengt elke ochtend een dun laagje van de gel aan op je oksels (of huidplooien of voeten) en laat dat twee minuten inwerken. Net genoeg tijd dus om in de tussentijd je tanden te poetsen. Je stapt de douche in, wast de gel af (die verandert in een olieachtige melk), droogt je af en hoeft geen deo meer aan te brengen. De korte, glycerine- en zonnebloemolierijke formule verzorgt de huid ook.

Je moet je het Oyritueel wat eigen maken – mijn vriend vergeet de gel een keer of twee aan te brengen – maar als je die verbindt met tandenpoetsen, voelt het niet aan alsof je een extra karwei aan je ochtendroutine moet toevoegen. Ik vind de geparfumeerde formule iets te mannelijk ruiken, maar die geur blijft niet hangen. Jammer genoeg moet ik na nog geen week het experiment opgeven omdat mijn huid allergisch reageert op het parfum en er een grote jeukende plek naast mijn okselplooi zit. (Op de INCI staat enkel parfum vermeld, geen linalool.)

Mijn vriend vindt het na een week welletjes geweest: hij vindt dat zijn zweet meer stinkt dan wanneer hij deo of geen deo gebruikt. (En mijn vriend is normaal gezien vrij geurloos wanneer hij zweet.) Ik suggereer dat hij misschien even moet doorbijten en door een transitiefase moet, maar hij valt niet te overtuigen en gebruikt opnieuw zijn gebruikelijke deoroller.

Een vriendin en haar vriend hebben wél een Eurekamoment. Hij zweet overmatig in periodes van stress en merkt meteen een verschil: zijn zweet geurt een stuk minder. Maar onder stress blijft zijn zweet onaangenaam ruiken, maar minder erg dan zonder Oy. Zij vindt de wash voor haar zweetvoeten een fantastische oplossing: die ruiken tegen de avond soms nog heel lichtjes, maar niet meer naar tenenkaas.

Wil je af van je traditionele deo? Maar je hebt ook geen zin in experimenteren met natuurlijke deodorants, al dan niet in poeder- of crèmevorm, tot je er eentje hebt gevonden die je geurtjes goed maskeert? Dan is Oy (of Nuud) misschien wel de oplossing. Je witte hemden en t-shirts zijn je alvast dankbaar.

(Ter info: De Stichting tegen Kanker raadt het gebruik van deodorant niet af omdat er (nog) geen overtuigend wetenschappelijk bewijs is dat er een directe link is tussen aluminiumzouten en parabenen in antiperspiranten en deo en borstkanker. De Britse Breast Cancer-organisatie is iets voorzichtiger.

Natuurlijk betekent niet per se dat er geen aluminiumzouten in zitten. Wil je die per se vermijden, check dan altijd de INCI-lijst op de verpakking.)

IN ENGLISH PLEASE!

It isn’t the most sexy bodycare category but the armpit department has been getting quite a lot of attention lately. Natural deodorants keep on booming but there is also room for proper deodorant alternatives that kill off bad smells but do not mess with your transpiration.

Bizarrely hot and sexy on Marlon Brando in A Streetcar Named Desire, not so much in real life: sweaty and smelly arm pits. (I am not implying Mr. Brando stank by the way.) “Bacteria that live on your skin give transpiration that unpleasant smell,” explains pharmacist Inge Louf, founder of Belgian deodorant alternative Oy. “The corynebacterium makes sweat smell sour, the propionibacterium creates a sulfur compound. If your skin is stressed, those bacteria – that love living in warm, humid places – start overgrowing.” Which means your body odour can get more smelly when you are under stress.

You might not agree but sweat actually is not a bad thing. “It works antiseptic, cleans out pores, keeps skin supple and your body temperature under control.” Which is why Louf founded Oy after a lot of research. It is one of a couple of new brands you could call the new armpit care generation: its products – the Deo Wash and Deo Scrub – neutralize the smells bacteria create but they do not mess up your natural transpiration system like traditional deodorants/antiperspirants do by using aluminium salts that temporarily block your sweat. (The Dutch deo cream Nuud (12,95 € for the Starter Pack) does the same thing.

Nuud and Oy promise to neutralize smells by keeping the bacteria under your armpits – or other sweaty places – under control. Meaning you still sweat but you need not worry about nasty smells anymore. Or yellow stains on your favourite white t-shirt. (Those are probably caused by a reaction of deodorant formulas when you wash the fabrics in the laundry machine.)

But does the deodorant alternative really work? I turned my armpits and those of my boyfriend into guinea pigs a while ago and tried the Oy Deo Wash. After eight days of use your sweat should not smell anymore. (The Deo Scrub is ideal for sweaty feet or very hairy arm pits.)

You simply apply a thin layer of the gel on your armpits – or wherever you sweat – and leave it on for two minutes – you might want to brush your teeth while waiting for the formula to do its job. You get into the shower, wash off the gel that turns into a milky oil, towel yourself dry and forget about using deodorant. The short formula, rich in glycerine and sunflower oil, nourishes skin, too.

You have to get into the habit of putting on Oy and waiting for two minutes before jumping into the shower – my boyfriend forgets to use it once or twice – but if you apply the gel before brushing your teeth, you will not get the feeling you have to add an extra chore to your morning routine.

I think the formula smells a bit too masculine but the smell does not linger. The perfume in the formula made me quit the experiment after less than a week as an itchy, red spot popped up next to my armpit, an allergic reaction to the fragrance in the formula. (Meaning it must contain linalool, which is not mentioned in the INCI.)

My boyfriend quits after a week, too: he thinks the Deo Wash actually makes his sweat smell bad. (It normally does not smell, even when he is sweaty.) I suggest he might want to continue for a while as he might have to go through a sort of transition phase but I cannot convince him of not going back to his deodorant roller.

A friend of mine and her boyfriend are more lucky. He suffers from excessive transpiration in stressful situations and notices a difference from day one: his sweat does not stink any longer. Only under stress does he still smell but not as bad as he used to. My friend thinks the product works great on her sweaty feet. At the end of the day there might be a slightly smelly odour but not in a toe cheese way.

If you are thinking about abandoning your traditional deodorant but you do not want to start experimenting with natural formulas, Oy or Nuud might be the solution. Your white tees and shirts will be happy, too.

(For the record: the Belgian cancer organisation Stichting tegen Kanker does not discourage using traditional deodorants as there is no convincing scientific evidence (yet) that aluminium salts and parabens in antiperspirants and deodorants directly cause breast cancer. (The British Breast Cancer organization seems to be a bit more cautious.) Also good to know: natural does not necessarily mean it does not contain aluminium salts. If you want to avoid those, make sure you check the INCI on the packaging.)

Posted by:Franciska

3 replies on “No more deodorant, meet the deo wash

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.