Winter is coming… Tijd dus om je lichaamsverzorging een versnelling hoger te schakelen zodat je huid tijdens de koude maanden niet op schuurpapier gaat lijken.

(Scroll down for English.)

Gezellig warme sjaals en truien, panty’s die witte benen bedekken, de natuur in een kleurrijk herfstjasje, comfort food (al die kledinglaagjes verdoezelen toch veel), ‘s avonds gezellig kaarsjes branden… De herfst heeft zo zijn voordelen. Een huid die op schuurpapier begint te lijken is er daar geen van.

Doordat de luchtvochtigheid daalt en de centrale verwarming weer volop begint te draaien en de lucht in huis droger maakt, droogt je huid makkelijk(er) uit. Haar barrière verzwakt en alsof dat nog niet vervelend genoeg is, begint ze ook vaak te jeuken.

De oplossing: switchen naar een goed verzorgende bodylotion die ook de huidbarrière helpt versterken, zo kort en lauw mogelijk douchen/baden (jammer, maar helaas) met zachte formules die de huid niet verder uitdrogen en na elke douche je huid insmeren. (Bakjes water op de verwarming kunnen trouwens helpen om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden.)

Bestanddelen die je (zeker in de herfst en winter) graag in de INCI van een bodylotion of crème ziet staan: glycerine, karitéboter, (afhankelijk van je visie) minerale oliën die vocht in de huid helpen houden wat zeker nodig is bij atopische huiden, hyaluronzuur, ceramiden, jojobaolie, avocado-olie…

Zelf smeer ik mijn lichaam het hele jaar door in na elke douche. Dat zit er ingepeperd bij elke eczeempatiënt, maar ik beken dat ik soms een beurt oversla. Ik schakel ook over op een rijkere formule, wanneer de eerste droogteplekjes op mijn armen of benen opduiken, zo ergens aan het begin van de herfst.

Ik raad vanwege mijn eczeem en huidallergieën parfumloze formules aan, ook omdat ik van mening ben dat een verzwakte huidbarrière geen baat heeft bij parfum/essentiële oliën, de grootste allergenen in huidverzorging. Die bestanddelen kunnen bij een verzwakte barrière makkelijker in de huid dringen en eventueel voor irritatie of allergieën zorgen.

Maar heb je een normale huid en geen last van irritaties door huidverzorging, dan kan je natuurlijk gewoon geparfumeerde producten gebruiken.

Help! Mijn huid is droog!

Foto boven, van links naar rechts:

Hydraterende melk van CeraVé, € 15,95 voor 473 ml

Ik blijf dit Amerikaanse apothekersmerk aanraden aan iedereen die klaagt over een gevoelige en/of droge huid. Zijn formules zijn zo samengesteld dat ze de verzwakte huidbarrière (van de atopische huid) versterken en de huid voorzien van humectanten als hyaluronzuur en glycerine, lipiden en emolliënten die een laagje op de huid vormen zodat vocht niet kan ontsnappen. De gepatenteerde Multi-Vesicular Emulsion-technologie zorgt ervoor dat die bestanddelen geleidelijk aan worden vrijgegeven aan de huid waardoor ze 24 uur lang comfortabel aanvoelt.

Die  geavanceerde technologie heeft geen invloed op de prijzen van het merk die budgetvriendelijk te noemen zijn.

Deze hydraterende melk is het bewijs dat een hoge dosis voedende en hydraterende bestanddelen ook in een lichte formule kan worden gestopt die meteen in de huid trekt en dus heel erg aangenaam in gebruik is. Aankleden kan onmiddellijk na het insmeren, zelfs als je een panty aantrekt.

Voor de érg droge huid bestaat een vettere crème, maar die bevat petrolatum, wat niet iedereen even graag smeert. Mijn visie is dat een erg droge atopische huid gebaat kan zijn bij minerale oliën en petrolatum omdat ze een soort laagje op de huid leggen waardoor vocht niet langer uit de huid kan ontsnappen. Ik gebruik wel eens producten met petrolatum wanneer andere niet helpen en switch terug naar producten zonder wanneer mijn huid opnieuw normaal aanvoelt omdat ze petrolatum & co op dat moment niet meer nodig heeft.

Organic Vegan Body Cream Fragrance Free van Beauty Kitchen, € 9,99 bij Holland & Barrett. 

Beauty Kitchen staat bekend voor zijn duurzame, natuurlijke huid- en haarverzorging. Die zit doorsnee vol essentiële oliën en voor mij absoluut te vermijden, maar het merk heeft ook een fragrance free-lijn die geschikt is voor (erg) gevoelige huiden en waaraan je eventueel zelf essentiële olie toevoegt.

Deze vegan formule bevat verzachtende aloë vera, zonnebloem- en kokosolie, glycerine en karité- en cacaoboter en komt in een handige pompflacon. Een goede optie voor de normale huid die wat extra verzorging kan gebruiken in de winter. Voor de droge is deze formule misschien net onvoldoende om haar optimaal comfortabel te houden.

Is de aluminium verpakking leeg? Dan kan je haar terugbrengen naar een Holland & Barrett-filiaal. Dat stuurt lege verpakkingen terug naar het merk, dat ze reinigt en opnieuw vult in haar queeste zo duurzaam mogelijk te werken. Je krijgt als dank voor je inspanning extra punten op je klantenkaart.

Daily Replenishing Body Cream van Paula’s Choice, € 25

Deze bodycrème bevat karitéboter, glycerine, ceramiden, avocado- en jojobaolie, maar ook antioxidanten om huidveroudering tegen te gaan. (Die laatste verklaren waarschijnlijk het hogere prijskaartje. Je kan deze formule zien als een anti-ageingcrème voor je lichaam.)

Volgens het merk heeft ze een lichte textuur, wat klopt, maar ik voel haar wel op mijn huid zitten, wat ik persoonlijk niet erg vind. Ik houd wel van een beschermend schildje-gevoel, zeker in de winter.

Tip: knip de tube open wanneer je denkt dat ze leeg is. Ik deed er nog een week of twee mee.

 

Help! Mijn uitgedroogde huid jeukt! 

Alsof haar staat an sich nog niet vervelend genoeg is, kan een droge huid ook gaan jeuken. Dan kan je een kind (of jezelf) nog zo vaak je wil vertellen dat het zeker niet mag krabben omdat dat de situatie alleen maar verergert, de drang is vaak groter dan de rede. Je brein kan jeuk namelijk niet uitschakelen, die bebloede lakens ‘s ochtends omdat je in je slaap aan het krabben was zijn daar het bewijs van.

Om die vreselijke jeuk-krabcyclus te doorbreken of te voorkomen, komen apothekersmerken met bodylotions die niet enkel voeden, maar ook jeuk helpen voorkomen. En met producten die jeuk onmiddellijk beloven te verlichten en die je makkelijk in je handtas (of de boekentas van je kind) stopt.

uriage xémose baume la roche-posay lipikar baume AP+ Avène XeraCalm AD

Van links naar rechts:

Xémose Anti-Itch Soothing Oil Balm van Uriage, € 23,95

Ik ben grote fan van Xémose Cerat, de rijke crème in een grote pot die ik al ontelbaar veel mensen heb aangeraden om een (heel) droge huid te voeden en verzachten. (Ik heb altijd een pot op voorraad staan.)

Deze oliebalsem voor de heel droge huid zit in dezelfde lijn en belooft te kalmeren, 48 uur lang jeuk te verminderen, nieuwe opstoten te voorkomen en de huid opnieuw aan te vullen met lipiden. Mag worden gebruikt op lichaam en gezicht.

Lipikar Baume AP+ van La Roche-Posay, € 19,80 

Hetzelfde principe als de crème van Uriage: deze balsem helpt jeuk onmiddellijk verzachten en helpt de periode tussen droge huid-pieken verlengen. Met een hoge dosis karitéboter (als tweede ingrediënt in de formule) en glycerine (het derde bestanddeel), niacinamide en koolzaadolie. Met petrolatum, voor wie dat bestanddeel liever mijdt.

XeraCalm A.D Soothing Concentrate van Avène, € 13,50

Na La Roche-Posay met zijn stick twee jaar geleden en Bioderma met zijn spray vorig jaar komt Avène nu met een tube die je makkelijk overal mee naartoe neemt. Deze crème verzacht onmiddellijk jeuk (door uitdroging), kalmeert, herstelt, beschermt en werkt in op de irritaties. Mag ook op de oogleden worden gebruikt.

IN ENGLISH PLEASE

Winter is coming… Meaning: you might want to switch to (even) more nourishing body care to prevent your skin from turning into sandpaper the next couple of months.

Comfy and warm scarves and sweaters, opaque panties that cover up snow white legs, nature’s colourful autumn hues, comfort food – all those clothing layers cover up any extra bumps – candles to make the evenings cozier… Autumn has its perks. Skin that starts to resemble sandpaper is not one of them.

As the humidity in the air drops in autumn and winter and central heating is working overtime, which makes the air inside dryer, your skin becomes dehydrated (more) easily, its barrier weakens and it can start itching too.

The solution? Switching to a nourishing bodylotion that also strengthens the skin barrier can help a lot. Keeping showers short and tepid too. (Sorry!) Make sure you use shower products that do not dry out skin. And don’t forget to slather on bodylotion after every shower or bath. (You could also try putting water-filled bowls on the central heating to boost the air humidity inside your house.)

Some ingredients you want to see in the INCI of a body lotion or cream, especially in autumn and winter: glycerin, shea butter, (depending on your view) mineral oils that help prevent moisture escaping from skin, which is a big problem if you have atopic skin, hyaluronic acid, ceramides, jojoba oil, avocado oil…

I use a bodylotion after every shower all year long, a habit that comes with suffering from eczema but I confess I sometimes skip a slather it on session as I use nourishing shower creams that hydrate skin too. As soon as the first extremely dry spots pop up on my arms or legs, I switch to a richer body care formula.

Being an eczema patient with skin allergies to boot, I advise using fragrance free formulas, especially if your skin barrier has weakened. I do not believe a weak skin barrier should have to cope with fragrance and/or essential oils, the biggest allergens in skincare. They can penetrate skin more easily through a weakened barrier and might lead to irritation or allergies.

That said, if you have normal skin, going fragrance free is not a must and you can use a cream that smells nice. Just make sure it is still very nourishing.

Help! My skin is dry!

Picture above, from left to right:

Hydrating Milk by CeraVé, 15,95 € for 473 ml

I keep recommending this American skincare brand to anyone who complains he/she has sensitive, dry skin. Its formulas are developed to strengthen the weakened skin barrier (of atopic skin) and contain humectants like hyaluronic acid and glycerin, lipids and emollients that form a shield on skin so moisture cannot escape. Its patented Multi-Vesicular Emulsion technology makes sure ingredients are gradually being released into skin, making it feel comfortable for 24 hours.

That high-tech technology has no effect on its products price tags that I think are kept pretty low, especially for an apothecary brand.

This milk is the perfect example that a whole lot of nourishing and hydrating ingredients can be turned into a light formula that sinks into skin immediately, meaning you can get into your panty hose immediately after slathering this milk on.

If you have very dry skin, CeraVé has a richer cream that contains petrolatum, which not everyone likes to use. My opinion after talking to a lot of skincare professionals and reading a lot on the subject is that mineral oils are interesting for (very) dry atopic skin as they form a sort of shield on skin (it can still ‘breathe’ by the way) so moisture can no longer evaporate. I use products that contain petrolatum or mineral oils from time to time when other ones no longer work. I switch back to petrolatum free formulas when my skin feels normal again as it no longer needs the extra help from petrolatum.

Organic Vegan Body Cream Fragrance Free by Beauty Kitchen, 9,99 € at Holland & Barrett. 

Beauty Kitchen is known for its sustainable and natural skin and hair care. Its products are generally packed with essential oils but the brand also has a fragrance free range for sensitive skin. (You can add essential oils to the fragrance free formulas if you want to.)

This vegan body lotion formula contains soothing aloe vera, sunflower and coconut oil, glycerin and shea and cocoa butter and comes with a handy pump. It is a good option for normal skin that can use some extra nourishment in winter but I think it might not be nourishing enough for dry skin.

Good to know: you can return its empty aluminium packaging to a Holland & Barrett store (or send it directly to the brand if you live in the UK). Holland & Barrett sends it back to Beauty Kitchen that cleans and refills the bottle in its quest to be as sustainable as possible. You get extra points on your Holland & Barrett loyalty card as a thank you.

Daily Replenishing Body Cream by Paula’s Choice, 25 €

Yes, this body cream is rather expensive but you can see it as an anti-ageing day cream for your body. Its formula with shea butter, glycerin, ceramides, avocado and jojoba oil and antioxidants not only tackles dry skin but it also helps skin tackle aging.

The brand claims it has a light texture, which is true, but I can feel I have used bodylotion when using this, which I don’t mind. I like the sort of protective shield sensation that comes with some really nourishing products, especially in winter.

Help! My dehydrated skin is itchy! 

As if its current state isn’t bad enough, dry skin can start itching too. You can keep telling yourself or your child that scratching only makes the itch worse, it is very hard to not start scratching away. Your brain cannot turn off the itch, which explains the blood stains on your sheets because you were scratching yourself in your sleep.

To break through that horrible itch and scratch cycle or to help prevent it, apothecary brands come with bodylotions that not only nourish skin deeply but also help prevent itching. And with products you can easily put into your bag or your child’s schoolbag to immediately relieve an itch.

From left to right:

Xémose Anti-Itch Soothing Oil Balm by Uriage, 23,95 €

I am a big fan of Xémose Cerat, the rich cream in a big jar I have recommended to so many people to soothe and nourish (extremely) dry skin. (I always keep a back-up in my stash.)

This oil balm for very dry skin is part of the same range and promises to soothe, diminish itching for 48 hours, help prevent new flare-ups and replenish skin with lipids. Can be used on body and face.

Lipikar Baume AP+ by La Roche-Posay, 19,80 € 

The same principle as Uriage’s cream: this balm helps soothe itching immediately and prolongs the period between flare-ups. It has a high dose of shea butter (its second ingredient) and glycerin (its third), niacinamide and rapeseed oil. It also contains petrolatum, in case you want to avoid that ingredient.

XeraCalm A.D Soothing Concentrate by Avène, 13,50 €

La Roche-Posay launched its stick two years ago, Bioderma introduced its anti-itch spray last year and now Avène developed this concentrate in a handy tube you can easily put in your handbag. Its formula helps soothe itchy dehydrated skin immediately, repairs, protects and tackles skin irritation. It can also be used on the eyelid.

Posted by:Franciska

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.