Er valt meer over geurkaarsen te vertellen dan dat ze lekker ruiken. Bij deze: vier interessante weetjes en drie exemplaren die voor een luxehotel- of spagevoel in je woning zorgen.

(Scroll down for English.)

Een geurkaars kan net zoals een lichtdimmer de sfeer in een ruimte veranderen: in de badkamer wil je misschien een ontspannende geur bij je wekelijkse relaxbad of net een clean parfum, in de keuken werkt een frisse citrusgeur goed, in de slaapkamer mag het misschien al eens wat zwoeler zijn (of ontspannend met lavendel) en een kruidige geur geeft de woonkamer meer cachet, terwijl een bloemengeur (haast) iedereen bekoort.

In het algemeen kan je stellen dat hoe duurder een geurkaars is, hoe mooier haar kwaliteit: van de houder over de geur zelf tot de gebruikte was en wiek. Deze drie exemplaren zijn niet van de goedkoopste, maar wel de investering waard.

Tip: kaars opgebrand? Maak de houder schoon en gebruik ze om bijvoorbeeld make-upborstels in te bewaren. Of voor een miniboeketje.

hayali scented candle acqua di parma roger & gallet

Van links naar rechts.

Scented Candle La Casa Sul Lago van Acqua di Parma, € 57.

Ik beeld me graag in dat Clooney’s villa aan het Gardameer net als deze kaars van Acqua di Parma geurt: fris, met een vleugje water zonder te aquatisch te worden. Met bergamot, lelietje-van-dalen, cyclamen, waternoten, muskus en amber.

Prestige Scented Candle Sérénité van Aayali, € 95. 

De West-Vlaamse Julie Velghe lanceerde op 6 december haar lifestylemerk Aayali met een collectie ambachtelijke geurkaarsen, een kaarsenhouder en een kaarsendover. Aayali draait rond dankbaarheid en wil met zijn producten mensen aanzetten even stil te staan bij wat ze hebben en een momentje voor zichzelf te nemen. Want dankbaar zijn is gelukkig zijn.

De geurkaarsen staan voor mooi vakmanschap: ze worden gegoten uit 100% natuurlijke was (dezelfde als die van Cire Trudon), het porselein is van Limoges en de messing van de kandelaars en deksels wordt in India door ervaren ambachtslui gemaakt.

Kiezen kan momenteel uit drie geuren, samengesteld door parfumeur Anaïs Fournial: Confiance, Joie en Sérénité. Die laatste, mijn favoriet, is een frisse, elegante mix van vijgen, oranjebloesem, jasmijn, tuberose en cashmere.

Leuk: je kan jezelf of iemand anders een abonnement cadeau doen. Dan krijg je om de drie maanden een nieuwe geurkaars toegezonden. Het hoeven niet altijd bloemen te zijn.

Geurkaars Cassis Frénésie van Roger & Gallet, € 49,95.

Bij de moderne eau de colognes van Roger & Gallet horen sinds vorig jaar ook geurstokjes en geurkaarsen die bij de geuren passen. Zoals deze frisfruitige, groene Cassis Frénésie met zwarte bes en pioenroos in een houder met Marie Antoinettewaardig papegaaienpatroon.

Je schenkt je schoonmoeder een geurkaars met kerst en weet niet hoe je al die uren aan de kersttafel gaat vol praten? Deze vier weetjes vullen alvast een gaatje tijdens het voorgerecht.

1. De geur van een geurkaars is net zo samengesteld als die van je parfum.

Ook een goede geurkaars heeft een basis, een hart en topnoten en bestaat niet simpelweg uit één geurbestanddeel. Ze wordt ook, net als een “huidparfum”, door een parfumeur samengesteld.

2. Egaal is beter.

Laat een nieuwe kaars de eerste keer branden tot het volledige oppervlak gesmolten is, dat is doorsnee drie of vier uur. Zo voorkom je zogenaamde tunneling, waarbij de was rond de wiek opbrandt, maar niet aan de randen van de kaarsenhouder en er dus een tunneltje ontstaat waardoor je (dure) was verspilt.

3. Houd het kortgewiekt.

Houd de wiek van de kaars kort (tussen een halve en een centimeter lang): zo voorkom je rook en zwarte rookvlekken op de kaarsenhouder die je niet meer weggewassen krijgt. (Getuige een Diptyquekaars in onze woonkamer.)

4. Een geurkaars kan een allergie veroorzaken.

Geen reden tot paniek en zelf heb ik er gelukkig nog geen last van gehad, ondanks mijn contactallergieën, maar een collega van me ondervond het aan den lijve: een geurkaars kan een allergische huidreactie veroorzaken omdat ze bij het branden eventuele allergene bestanddelen vrijgeeft zoals geraniol en linalool.

Mijn collega trok met uitslag onder haar ogen naar de dermatoloog, omdat ze maar niet kon bedenken welk verzorgingsproduct die had veroorzaakt. Haar dermatoloog vroeg of ze wel eens een geurkaars gebruikte. Wat bleek? Ze was net een nieuwe kaars beginnen branden. Kaars weggegeven, probleem opgelost.

IN ENGLISH PLEASE!

There is more to tell about scented candles than the simple fact that they smell nice. Here are four fun facts and three examples that give your home a luxury hotel or spa feeling.

A scented candle can change the whole atmosphere of a room, just like a light dimmer: you might like a relaxing mood in the bathroom when you pamper yourself with a long bath, a citrus fragrance works well in the kitchen or dining room, you may like a more sultry scent in the bedroom and a spicy fragrance gives your living room some extra cachet, while a candle that smells of flowers pleases (almost) everyone.

Generally speaking, the more money you pay for a scented candle, the better quality you get, from the holder to the scent and the used wax. These three candles may not be the cheapest but are worth the investment.

From left to right.

Scented Candle La Casa Sul Lago by Acqua di Parma, 57 €.

This candle smells like Clooney’s villa at lake Garda in Italy, or so I imagine: fresh and a bit aquatic. With bergamot, lily of the valley, cyclamen, aquatic notes, musk and amber.

Prestige Scented Candle Sérénité by Aayali, 95 €. 

Julie Velghe launched her lifestyle brand Aayali on 6 December with a collection of handmade scented candles, candle holders and a candle snuffer. Aayali revolves around gratitude and wants to make people stop, take a moment for themselves and think about all the things they are grateful for. Because being grateful equals being happy.

The scented candles are pure craftsmanship: they are made with 100% natural wax (the same one used by Cire Trudon), the porcelain is made by Limoges and the brass is made by skilled Indian artisans.

There are three fragrances to choose from, developed by parfumeur Anaïs Fournial: Confiance, Joie and Sérénité. The last one – my favourite – is an elegant, fresh mix of figs, orange blossom, jasmin, tuberose and cashmere.

Good to know: you can take (or give) a scented candle subscription and receive a new candle every three months.

Scented candle Cassis Frénésie by Roger & Gallet, 49,95 €.

Roger & Gallet’s range of modern eau de colognes got its own scented candles and scent diffusers last year to match the fragrances. Like this Cassis Frénésie with black currant and peony. Fresh, fruity and with a hint of green black currant leaf.

You are giving your mother in law a scented candle for Christmas but have no idea what to talk about at the Christmas table? These four fun facts may fill the silence during the first dinner course.

1. The scent of a candle is developed in the same way as that of your perfume. 

The fragrance of a scented candle consists of a base, heart notes and top notes and is not simply made by using one single ingredient. It is created by a parfumeur, just like the fragrance you put on your skin.

2. Keep it even.

The first time you burn a (scented) candle, make sure you let it burn until the whole surface has melted, generally speaking that should take three to four hours. That way, you avoid tunneling aka when the wax burns around the wick but not at the edges, creating a tunnel and wasting (expensive) wax.

3. Keep it short.

Keep the wick of your candle short (between 0,5 and 1 centimeter): that way you avoid smoke and black smoke stains on the holder that you cannot wash away. (I have a pretty Diptyque candle as proof.)

4. A scented candle can cause an allergic skin reaction. 

A colleague of mine discovered that not so fun fact the hard way. She had a red rash around her eyes but could not pin down which cosmetics product had caused it. She went to see her dermatologist who asked her whether she had started burning a new scented candle. She had. She gave away the candle to someone who is not allergic and the rash disappeared. Case closed.

There is no need to panic but keep in mind that when you burn a scented candle certain allergens like linalool and geraniol may be released in the air, causing a skin reaction. I am allergic to linalool but have not yet experienced a reaction to a candle.

Posted by:Franciska

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.