Glitterogen voor oudjaar? Ja, maar misschien wel even overwegen dewelke. Want de ene glitter is de andere niet.

(Scroll down for English.)

Glittermake-up is na de festivalzomer aan zijn tweede piek van het jaar toe: veel mensen willen het nieuwe jaar inzetten met een streepje (subtiele) glitterliner, volop glitter op de ogen of glitter als highlighter.

De makkelijkste optie: je kiest een product waarin de glitter verwerkt zit zodat je zelf niet met een basis en losse glitters aan de slag moet. Urban Decay heeft glitterliners en glittergels in verschillende kleurtjes in zijn Heavy Metal-lijn, NYX stopt glitter in crèmeoogschaduwpalletten, vloeibare oogschaduw en eyeliner.

Een voller effect – méér glitter dus – krijg je met losse glittertjes waaronder je een aangepaste primer of lijm gebruikt zodat ze de nacht zo goed mogelijk overleven. M.A.C heeft een uitgebreid kleuren- en vormenpallet, net als NYX.

MAAR: dat instant feestje op je gezicht is alleen niet altijd even milieuvriendelijk. De doorsnee glitter bestaat (grotendeels) uit plastic dat zo’n 500 jaar nodig heeft om af te breken. Die spoel je dus beter niet door de afvoer na een nachtje feesten.

Er bestaan groenere alternatieven: zo levert Bioglitter grotendeels biologisch afbreekbare glitter aan het Britse Eco Glitter Fun (op de foto) en Primark Beauty. In de toekomst wil het bedrijf zelfs enkel nog de volledig afbreekbare variant produceren. Want veel bioafbreekbare glitter bevat nog steeds 8% plastic.

Helemaal vrij van plastic is de Zero-Plastic Glitter Balm (€ 10) van Beauty Kitchen, een transparante balsem met zilveren glitters die je op je gezicht, lichaam en lippen mag gebruiken.

Aan jou de keuze, ga jij voor groen dit oudjaar?

IN ENGLISH PLEASE!

Sparkling glitter eyes for new year’s eve? Yes please! But you might want to think about which one to buy.

Glitter make-up has two peaks: festivals and the end of year, when a lot of people want to party into the new year wearing (subtle) glitter eyeliner, full-on glitter eyes or glitter as highlighter on their cheekbones.

The easy way to do glitter: you pick a product that already has glitter in it so you don’t have to struggle with loose glitters and an appropriate base. Urban Decay offers glitter liners and glitter gels in a whole array of colours in its Heavy Metal range, NYX has glittery cream eye shadow palettes, liquid eyeshadow and liner.

If you like full-on glitter, you get the best effect with loose glitters and an appropriate base or glue to make sure they stay put as well/long as possible. M.A.C and NYX both have different colours and varieties.

BUT: most glitter is not environment friendly. The average glitter is mostly made out of plastic that takes about 500 years to break down. Better not flush it down the drain.

There are greener alternatives: Bioglitter supplies Eco Glitter Fun (pictured) and Primark Beauty with bio degradable glitter. It wants to only produce 100% degradable glitter in the future as a lot of bio degradable glitter still contains 8% plastic.

Beauty Kitchen’s limited edition Zero-Plastic Glitter Balm (10 €) is 100% free from plastic. You can use the balm with silver glitters on your face, body and lips.

It is completely up to you, how green do you like your glitter?

Posted by:Franciska

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.