Je wil huidverzorging zonder geurtje, maar met effect? Ons land kreeg er onlangs twee merken bij die rechtstreeks in mijn testmandje belandden.

(Scroll down for English.)

Het is vaak wat zoeken naar huidverzorging zonder toegevoegd parfum die meer doet dan simpelweg de gevoelige huid kalmeren en voeden, zoals zoveel producten zonder parfum bij de apotheek. De producten van Zeitschild en SkinCeuticals beloven in te werken op huidveroudering (of huidproblemen).

SkinCeuticals

Het Amerikaanse SkinCeuticals is al lang een favoriet van veel beautyjournalistes uit de VS en het Verenigd Koninkrijk. Die zijn vooral fan van zijn befaamde C E Ferulic, een hoog geconcentreerde verzorging met 15% vitamine C en 0,5% ferulinezuur die in 2005 werd gelanceerd en voor een zichtbaar mooiere huid moet zorgen. (Vanaf 10% werkt vitamine C, in de juiste vorm, als een goed anti-ageingbestanddeel dat ondermeer rimpeltjes helpt vervagen.)

Wat maakt het merk nu zo speciaal? Wel, het produceert zogenaamde cosmeceuticals, huidverzorging die voor écht zichtbare huidverbetering moet zorgen. (Er is trouwens ook een professionele lijn voor dokters en de producten worden ook voor, tijdens of na esthetische ingrepen gebruikt. Zo kan je bij Carpe in Antwerpen een Hydrafacial combineren met producten van SkinCeuticals.)

Het gebruikt de hoogste concentratie actieve bestanddelen mogelijk zonder dat ze de huidtolerantie gaan schenden en werkt met vrij lage pH-waarden waardoor de bestanddelen dieper in de huid kunnen dringen. Daardoor krijg je dus een krachtige werking op de huid die duidelijk zichtbaar moet zijn.

Zijn filosofie: de gezondheid van de huid ondersteunen en symptomen van huidveroudering verminderen. Dat laatste doet het door veroudering te helpen voorkomen met antioxidanten (waartoe paradepaardje vitamine C behoort), te corrigeren waar nodig (zo zijn er producten die bij acne moeten helpen) en dagelijks te beschermen met zonnefilters. Zijn producten zijn dan ook onder die drie pijlers onderverdeeld: prevent, correct en protect.

Pour la petite histoire: SkinCeuticals werd in 1997 opgericht door een team van Amerikaanse dermatologen en onderzoekers onder leiding van dokter Sheldon Pinnell (nee, niet die van The Big Bang Theory). Die werkte als dermatoloog veel met huidkankerpatiënten en schreef hen een product met een hoge dosis vitamine C voor om hun huidcellen preventief te beschermen tegen uv-stralen en oxidatieve stress. De bonus: ook hun fijne lijntjes verminderden. Ze waren zo onder de indruk van de effecten dat ze het product wilden kopen en zo geschiedde.

Ik ben vooral benieuwd naar het C E Ferulic-serum (ik ben niet zeker of mijn huid zo blij is met ferulinezuur na wat probleempjes toen ik een Bioeffect-kuur met het bestanddeel testte) en de dagelijkse uv-bescherming. De minerale filter voelt bijvoorbeeld erg fijn aan en heeft een licht tintje waardoor je huid er meteen een tikkeltje beter uitziet.

Ook goed om weten: dit merk is niet goedkoop. Het C E Ferulic-serum komt neer op de prijs van het betere restaurantbezoek voor twee, 154 euro. Best eerst een staaltje testen  dus, voor je grote investeringen maakt.

Zeitschild 

Het Duitse Zeitschild heeft een beperkter aanbod huidverzorging, verdeeld over Derma Systems (voor tijdelijke huidproblemen, zeg maar) en de preventieve lijn Skin Esthetics die je als dagelijkse verzorging gebruikt en die huidveroudering moet helpen tegengaan.

Die laatste bestaat momenteel uit drie serums, drie dagcrèmes en een nachtcrème. (Er komen nieuwe lanceringen aan.) Idealiter combineer je ‘s ochtends het Active Firming Serum met een aan je huidtype aangepaste dagcrème en ‘s avonds het Anti Wrinkle Serum met de nachtcrème. De crèmes vormen als het ware een schildje op je huid – vandaar de naam – dat haar (huidbarrière) helpt beschermen.

Waarom ik dit merk interessant vind? Omdat er niets overbodigs in zit én omdat het de huidbarrière moet versterken/sterk houden. Martin Albrecht, de Duitser die ooit Physiogel bedacht, wilde verzorgingsproducten maken zonder overbodige ingrediënten als emulgatoren (bindingsmiddelen), siliconen, geurstoffen, minerale oliën en bewaarmiddelen. Zijn onderzoek resulteerde in de Ortho Lamellaire Technologie (O.L.T.) die de structuur van de huidbarrière simuleert waardoor ze haar beschermt tegen vochtverlies en als een schildje helpt voorkomen dat schadelijke stoffen kunnen binnendringen. (Dat laatste klinkt interessant voor mijn verzwakte eczeemhuidbarrière én mijn allergieën, want wie weet kan ik bepaalde producten dan toch (beter) verdragen met een laagje Zeitschild eronder.)

Wat emulgatoren betreft: volgens het onderzoek van het Zeitschildteam zorgen die bestanddelen ervoor dat bijvoorbeeld parfumbestanddelen in een crème dieper in de huid kunnen dringen waar ze schade kunnen aanrichten én drogen ze de huid op termijn uit. (Het merk is bij mijn weten het enige dat zonder emulgatoren werkt en het is ook de eerste keer dat ik hoor dat emulgatoren voor huidschade zorgen.)

Ik smeerde een tester van het Active Relief Serum (voor de heel gevoelige huid) op een hardnekkige jeukende en droge plek tussen mijn vingers en de jeuk werd bijna onmiddellijk gekalmeerd. Ze voelde bovendien niet vettig aan, wat gevoelige huid-producten al eens kunnen doen. Veelbelovend dus.

De prijs van de producten is een stuk toegankelijker dan die van SkinCeuticals en vergelijkbaar met een Clinique. Ik vind het beperkte aanbod ook een bonus, dat vereenvoudigt je verzorgingsroutine.

IN ENGLISH PLEASE!

You want skincare without added fragrance but with visible results? Belgium was treated to two new brands that are worth looking into.

Brands that are fragrance free and that make skincare that does more than simply soothe and nourish (very) sensitive skin may be a bit harder to find but two brands were recently added to Belgian pharmacies. Meet Zeitschild and SkinCeuticals.

SkinCeuticals

The American brand SkinCeuticals has been a skincare favourite of many British and American beauty editors for a long time. They adore its famous C E Ferulic, a highly concentrated treatment with 15% vitamin C and 0,5% ferulic acid that was launched in 2005 and promises more beautiful skin. (Starting from 10%, vitamin C is an interesting anti-ageing ingredient when used in the right form.)

What makes the brand so special? Well, it produces so called cosmeceuticals, simply put: skincare that has to visibly improve skin. (There is a professional line as well for doctors, as the products are being used before, during or after aesthetic procedures as well. You can combine a Hydrafacial with SkinCeutical products at Carpe in Antwerp for instance.)

It uses active ingredients at the highest possible concentration without irritating skin and uses a lower pH so the ingredients can penetrate skin more deeply. Which means its products should have a visible effect on skin.

Its philosophy: support skin’s health and prevent skin ageing by preventing skin to age by using antioxidants, correct where needed and protect with sun protection.

Nice to know: SkinCeuticals was launched in 1997 by an American team of dermatologists and researchers, led by doctor Sheldon Pinnell (no, not The Big Bang Theory Sheldon). He treated a lot of skin cancer patients as a dermatologist and prescribed them a product with a high dose of vitamin C to protect their skin cells against UV and oxidative stress. They noticed it made their fine lines less visible and made their skin look better in general. They asked where they could buy the product, which eventually led to SkinCeuticals.

I am very curious to try C E Ferulic as my skin did not seem to like Bioeffect’s cure with ferulic acid and I want to check whether it was just its formulation or whether my skin does not tolerate the acid. I also want to try its daily uv protection: the mineral filter felt nice on skin when I tried it at the brand’s presentation and it is slightly tinted, which means your skin immediately looks a bit better.

Good to know: this brand does not come cheap, so you might want to get your hands on some samples before investing in a product. (C E Ferulic costs 154 €.)

Zeitschild 

The German brand Zeitschild has a smaller selection of products, divided between Derma Systems (products you use temporarily to solve sensitive skin problems) and Skin Esthetics, the range you use on a daily basis and that has to tackle skin ageing.

The latter consists of three serums, three daycreams and a night cream. (More products will be added later on this year.) Ideally you combine the Active Firming Serum in the morning with a day cream adapted to your skin type, in the evening you use the Anti Wrinkle Serum with the night cream. The creams form a sort of barrier on your skin – hence the name of the brand – that helps protect the skin barrier.

I am intrigued with this brand because it claims it does not use any unnecessary ingredients and because its products have to strengthen the skin barrier (or keep it strong). Martin Albrecht, one of the people behind Zeitschild, wanted to make skincare without emulsifier (that bind a cream like an egg binds mayonaise), silicones, fragrance, mineral oils and preservatives.

His research led to the OrthoLamellar Technology (O.L.T.) that is based on a high percentage of membrane lipids that look a lot like our skin’s own lipids. Thanks to the O.L.T. skin is protected against moisture loss and the technology helps prevent “bad” ingredients to penetrate the skin. (Which sounds very interesting if, like me, you have a weakened skin barrier and are allergic to certain ingredients. I for instance am curious to see whether my skin can tolerate some products better when it is being “protected” with Zeitschield underneath.)

I put a tester of the Active Relief Serum (for very sensitive skin) on an itchy dry spot between my fingers and the itch was almost immediately soothed. The product did not feel oily, unlike many sensitive skin products. Promising to say the least.

I also like the limited selection of products, which simplifies your whole skincare routine. And its prices are more accessible than SkinCeuticals and comparable to those of Clinique.

Posted by:Franciska

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.