Veel sneeuw heb je deze winter niet gezien, op het sneeuwwit van je benen na? De juiste cosmeticabestanddelen maken je benen snel zacht, glad en vrij van die witte waas dode huid.

(Scroll down for English.)

Van dat bruine kleurtje op je benen is na maanden verpakt te hebben gezeten in panty’s en warme kledij niet veel meer over. Dat je benen in de winter wat weg hebben van berkenstam (wit, al dan niet afpellend) heeft niet alleen te maken met een gebrek aan zon (of fake tan), de kleur ligt (vaak) ook aan een opeenstapeling van dode huidcellen, de droogte aan de droge lucht buiten en binnen.

Die kan je weg schrobben met een (liefst zachte) scrub voor instant gratification, maar wanneer je een gevoelige(re) en/of atopische huid hebt, is een scrub af te raden omdat die haar verzwakte huidbarrière makkelijk kan beschadigen.

Enter: een bodylotion met peelende bestanddelen als salicylzuur (BHA) of melkzuur. Die  vormt een zachtere optie om dode huidcellen  van de huid te halen (dat duurt wat langer dan bij een scrub), maar wel eentje die de huid meteen ook voedt.

In ons land is het even zoeken naar zo’n product, zeker in de meer betaalbare categorie. In het Verenigd Koninkrijk lanceerde Dove eind vorig jaar nog een bodylotion met melkzuur, bij ons vind je (bij mijn weten) in de supermarkt geen peelende lichaamsproducten. (Wie weet lanceert Dove de zijne binnenkort ook hier.)

Environ heeft Derma-Lac Lotion met melkzuur (een zacht zuur dat ook hydrateert), maar die is niet meteen budgetvriendelijk te noemen. Ik heb deze twee geurloze opties in mijn badkamer staan.

paula's choice cerave weightless body treatment 2% BHA SA Cream

Weightless Body Treatment 2% BHA van Paula’s Choice, € 31

Paula’s Choice heeft verschillende bodylotions met anti-ageingbestanddelen en peelende zuren. Deze bevat 2% salicylzuur en is handig om van vervelende bultjes op je benen en armen (keratosis pilaris) verlost te raken, maar het zuur verwijdert natuurlijk ook dode huidcellen en helpt ook wie bijvoorbeeld rugacne zou hebben.

Ik weet het, heel budgetvriendelijk kan je deze niet noemen, maar je krijgt momenteel wél 20% korting en je doet best lang met één tube. De lotion voelt licht aan en trekt snel in zonder plakkerig gevoel. Mijn huid voelt zacht aan, maar in putje winter is deze formule voor mijn drogere huid niet rijk genoeg. Ik gebruik deze dus eerder in de lente en zomer, of wissel af met Ceravé.

(Werkt BHA niet voor je? Dan is er ook de bodylotion met 10% AHA-zuur.)

SA Cream for Rough & Bumpy Skin van Ceravé, € 13,50, in de apotheek 

Wél erg voedend en rijk is deze stevige crème van Ceravé die eind vorig jaar werd gelanceerd. Naast salicylzuur bevat de formule ook een stevige dosis ureum (10%) dat ook een peelend effect heeft (en helpt vocht vasthouden). Het doel: niet alleen keratosis pilaris aanpakken, maar ook een erg droge, schilferige huid (berkenstam!), en dat in drie dagen tijd. En net als andere producten van het apothekersmerk bevat deze crème drie ceramiden die de huidbarrière helpen herstellen.

Je voelt deze crème op je huid liggen, maar dat vind ik persoonlijk wel fijn in de winter. Ik smeerde ze onlangs op de erg droge slangenhuidvlekjes op mijn bovenbeen – die duiken aan het begin van de herfst altijd op mijn armen en benen op – en die zijn intussen bijna verdwenen.

Goed om weten: er bestaan ook een cleanser en voetcrème binnen dit gamma. (Psst, ik smeer deze crème ook op mijn voetzolen om ze glad(der) te maken.)

IN ENGLISH PLEASE!

The closest you got to seeing snow this winter was looking at your snow white legs? The right peeling actives quickly get rid of that ghastly layer of dead skin and make your limbs all soft and smooth.

After months of being stuck in tights and warm clothing and having to tackle the dry cold outside and the dry warm air inside your legs may resemble the trunk of a birch tree: they’re pale (read: snow white) thanks to a thick layer of dead skin cells and they may even peel off a bit.

You can scrub those dead skin cells away with a (gentle) body scrub for instant gratification but that is not advisable if you have sensitive and/or atopic skin: the scrub particles can easily damage the already weakened skin barrier.

Enter: a bodylotion with peeling actives like salicylic acid (BHA) or lactic acid, that is a more gentle way of getting rid of dead skin cells (it takes a bit longer than with a scrub though). Plus, it nourishes your skin at the same time, making it a handy multitasker. (It’s a good option for any skin type by the way.)

The only problem: it is a bit hard to find a peeling body product in Belgium, especially if you don’t want to spend 50 euros or more. Dove launched a bodylotion with lactic acid in the UK last year but I don’t know of any supermarket brands here selling something similar. (Dove might launch the range here later on this year, you never know.)

Environ has its (fragrance-free) Derma-Lac Lotion with lactic acid – a gentle acid that also hydrates – but it sets you back for about 50 euros, which is quite a lot of money for most people to spend on their legs and arms. I rely on these two fragrance-free options.

Weightless Body Treatment 2% BHA by Paula’s Choice, 31 €

Paula’s Choice offers several bodylotions with anti-ageing and peeling actives, meaning they do more than simply hydrate skin. This one contains 2% salicylic acid, which tackles those tiny bumps on your arms and legs (keratosis pilaris) but also deals with dead skin cells or back acne.

I know it is quite pricey but you get a 20% discount at the moment and a bottle lasts you quite a long time. The lotion feels pretty lightweight and is absorbed easily without feeling sticky afterwards. My skin feels soft and smooth when I use this product for a couple of days but this formula is not rich enough for my dehydrated winter skin. I like using this one in spring and summer, or alternate with the Ceravé one.

(Your skin does not respond well to BHA? The brand also does a bodylotion with 10% AHA acids.)

SA Cream for Rough & Bumpy Skin by Ceravé, 13,50 € 

You want a very rich and nourishing formula? This thick cream contains BHA and 10% urea, which has a peeling effect, too but also helps to keep moisture in skin. It tackles not only keratosis pilaris but also promises to help with very dry and rough skin. In three days time. Like other products of the brand this cream contains three ceramides that help restore the skin barrier.

This is the kind of cream you still feel on your skin after massaging it in, which I personally don’t mind in winter. I recently used it on some very dry snake skin spots on my leg – those always pop up on my arms and legs at the beginning of autumn – and they are nearly gone now.

Good to know: there’s also a cleanser and a foot cream. (I like using this cream on the soles of my feet to make them smooth(er).)

Posted by:Franciska

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.