Je wil (semi-)permanent geen haar op je benen/oksels/bovenlip… maar je wil niet om de zes weken naar een professional? Dan is IPL voor thuisgebruik de oplossing. Yup, dat werkt écht.

(Scroll down for English.)

Je bent het beu om om de twee dagen een scheermes boven te halen of elke twee weken je benen te epileren? Met kans op ingegroeide haartjes? Maar je wil wél een haarloze huid? Dan is IPL de oplossing. (Tenzij je naar een professional gaat om je te laten laseren.)

Wat is IPL?

IPL, kort voor Intense Pulsed Light, ofte de iets minder goed klinkende “intens gepulseerde lichtflitsen”, vermindert haargroei doordat het pigment in het haar en de haarwortel de lichtenergie van die flitsen absorbeert en omzet in warmte. Bij een professionele behandeling wordt het haarzakje daarbij vernietigd, bij een toestel voor thuisgebruik zijn de flitsen – logischerwijs uit veiligheidsvoorzorg – minder sterk en wordt het haar in rustfase gebracht waardoor het (tijdelijk) niet groeit. 

Is IPL voor iedereen?

Jammer genoeg niet. IPL is niet geschikt voor een (erg) donkere huid en de behandeling werkt ook niet op lichte, grijze en rode haren omdat die te weinig pigment bevatten. (Hoe lichter je huid en hoe donkerder je haar, hoe beter het resultaat omdat de flitsen beter worden geabsorbeerd.)

Hoe snel zie je resultaat?

Je mag met een thuistoestel zichtbaar resultaat verwachten na vier behandelingen met telkens twee weken tussen. (Opgelet: bij sommige mensen duurt het wat langer voor ze een verschil opmerken.)

Dat resultaat is semi-definitief, ook als je voor professionele behandelingen gaat trouwens: je blijft niet je hele leven 100% haarvrij – er kunnen altijd nieuwe haartjes beginnen groeien – maar de haargroei wordt wél enorm teruggebracht en kan tot zo’n 90% minder zijn. (Vandaar ook dat je bij professionele IPL- of laserbehandelingen een jaarlijkse touch-up moet inplannen.)

Doet het pijn?

Niet echt. Ik vind de bikinilijn de meest gevoelige zone, vandaar ook dat ik daar wat nonchalant ben geweest en niet zo trouw heb geflitst.* Op mijn benen en oksels voel ik er haast niets van.

Je kan die lichtflitsen vergelijken met een heet elastiekje dat tegen je huid wordt geschoten: niet echt aangenaam, maar ook niet enorm pijnlijk.

*Die zone blijft een gevoelig onderwerp. Letterlijk en figuurlijk. Ik mocht jaren geleden één professionele lasersessie uittesten zodat ik wist waarover ik schreef. Die deed zoveel pijn dat ik verkrampt op de behandeltafel lag, bedekt onder een laag koud angstzweet, terwijl ik mijn adem inhield in de hoop dat de pijn daardoor zou minderen. (Dat deed ze niet, in tegendeel.) Intussen zijn lasers nog beter geworden en doen ze minder pijn, maar de bikinilijn blijft een gevoelige zone. Net als de bovenlip trouwens. Ik kan trouwens best wel tegen wat pijn: ik heb op mijn vijftiende een paar dagen krom voorovergebogen rondgelopen met een appendix die op springen stond. Omdat de dokter dacht dat ik buikgriep had.

Werkt het écht?

Ja. Onderzoek toont aan dat IPL voor thuisgebruik de haargroei enorm vermindert. In realiteit moest ik even wachten voor ik resultaat op mijn benen zag (het kan dat ik bij elke flitssessie zones oversloeg zonder het te beseffen, misschien is Project Runway kijken terwijl je de Lumea gebruikt toch niet zo’n clever multitaskidee), maar intussen, zo’n dik jaar later, staan er haast geen haartjes meer op mijn benen, die ik sporadisch nog eens flits (en scheer).

Nog een groot voordeel: ingegroeide haartjes zijn verleden tijd.

Welk toestel kan je aanraden?

Er zijn verschillende IPL-toestellen voor thuisgebruik op de markt, maar Philips was, denk ik, de eerste met zijn Lumea en die is, denk ik, de meest populaire. Ik testte de allereerste versie jaren geleden op mijn oksels en zag de haargroei na enkele sessies duidelijk afnemen.

Intussen zijn mijn oksels, net als mijn bovenlip, professioneel gelaserd en onderhoud ik dat resultaat met de nieuwe versie van de Lumea Prestige. (Want, ik herhaal het nog eens, je huid blijft niet 100% haarvrij.) Vorig jaar besloot ik na jarenlang epileren ook mijn benen te flitsen.

De Lumea Prestige is duur – het toestel kost € 549,99 – maar komt met aparte opzetstukken zodat je elke zone – gezicht, oksels, bikinilijn en de rest van het lichaam – veilig kan behandelen. Er is ook een handige app die je waarschuwt wanneer je opnieuw moet flitsen. Bovendien hoef je voor een sessie met de Lumea de deur niet uit en zijn professionele behandelingen ook een stevige investering.

lumea prestige philips IPL device
The different heads of the Lumea Prestige.

Het toestel werkt bovendien (vrij) snel waardoor je geen uur in de badkamer zit om je benen, bikinilijn, oksels en bovenlip te behandelen. (Goed om weten: draadloos werkt het toestel wat trager.) Ik combineer mijn benen flitsen vaak met een gezichtsmasker dat zo’n 20 minuten moet blijven zitten. Tegen dat ik dat laatste er moet afhalen, zijn mijn benen behandeld.

Moet ik ergens voor opletten?

Voor een paar dingen. (Lees de bijsluiter altijd goed! En raadpleeg je dermatoloog of huisarts als je ergens over twijfelt.) Philips raadt af de Lumea te gebruiken op ondermeer een huid die (in de afgelopen drie weken) behandeld werd met AHA/BHA-zuren, op een onlangs (met zelfbruiner) gebruinde huid, op moedervlekjes, littekentjes, wondjes en geïrriteerde huid en op tattoos.

Vergeet ook geen goede SPF te smeren in de weken nadat je je huid hebt behandeld (dat hoor je toch al te doen) omdat ze wat (zon)gevoeliger kan zijn.

In uitzonderlijke gevallen kan laser (en ook IPL) de haargroei verergeren, daarover gaat dit artikel.

Wat met de concurrentie?

Of de IPL-toestellen van concurrenten goed zijn weet ik niet uit eigen ervaring. In het verleden testte ik ook toestellen van Babyliss en Braun (die laatste moest je toen nog combineren met een speciale gel, dat is intussen ook niet meer nodig) en vergeleken met die toenmalige modellen vind ik de Lumea Prestige veel doeltreffender. Maar: IPL-toestellen en hun technologie worden continu verbeterd en aangepast, dus heel waarschijnlijk werken die vernieuwde toestellen ook goed.

IN ENGLISH PLEASE!

You want to get rid of hair on your legs/upper lip/armpits/… semi-permanently but without the bother of having to go see a professional every six weeks? Enter IPL at home. Yup, it really works.

You no longer want to shave your legs every two days or use an epilator every two weeks? But you dream of hair free shins? Then you have to try IPL. (Unless you go see a professional to have your skin lasered. Or professionally IPL’ed, if that is a word.)

What is IPL?

IPL is short for Intense Pulsed Light. The hair pigment absorbs the energy of those pulsed light flashes and converts it into heat. Professional IPL devices destroy the hair follicle, a device for home is not as strong and simply put puts the hair to sleep so it will not grow (temporarily).

Is IPL for every one?

Unfortunately not. IPL cannot be used on (very) dark skin and does not work on light, grey and red hairs as they do not have enough pigment.

The lighter your skin and the darker your hair, the better the results as the light flashes are better absorbed.

How quickly will I notice any results?

Home devices like Philips’ Lumea Prestige promise visible results after four sessions (you have to do a session every two weeks) but with some people it takes a bit longer to notice a difference.

Note that those results are semi-definitive, even if you have professional sessions. Your skin will not stay 100% hair free forever – new hairs can always start to grow – but the hair growth is enormously diminished, up to 90%. (Which is why you need to book a yearly touch-up if you have your legs professionally treated with laser or IPL.)

Does it hurt?

Not really. I find the bikini line to be the most sensitive spot*, I hardly feel it in my armpits or on my legs. You can compare those light flashes with a very hot rubber band that is being shot against your skin: it does not feel comfortable but you are not in pain either.

*It is a delicate zone. Years ago I was invited to try one laser session so that I knew what I was talking about. It hurt so bad that I lay on the table completely cramped, with a layer of cold sweat covering my body and holding in my breath hoping that would make the pain bearable. (It does not. On the contrary.) In the meantime lasers have been updated and hurt less but the bikini line is still a sensitive zone. As is the upper lip. By the way: I can take quite a bit of pain. When I was 15, I walked around bent over for a couple of days as my appendix was about to explode.

Does it really work?

Yes. Research has shown that IPL at home diminishes the hair growth remarkably. In reality, I had to wait a lot longer than four sessions to notice any real difference on my legs – that could be because I missed some spots while flashing away, using the Lumea Prestige while watching Project Runway might be a great multitasking moment but it might also mean that I did not pay enough attention to where I had used it and where not – but after using it for about a year, there are hardly any hairs left. (I simply shave them off when I notice them and sporadically use the Lumea to keep my skin hair free.)

Another big advantage: I no longer have ingrown hairs.

What device would you advise?

Different brands have IPL devices but I think Philips was the first one and I think its Lumea is the most popular. I tested the very first one years ago on my armpits and noticed I had fewer hairs after a couple of sessions.

A couple of years later I had my armpits and upper lip lasered and now I maintain that result with the Lumea Prestige. I started using it on my legs last year after I was fed up with epilating them. (Because: ingrown hairs.)

It is an expensive device (it costs 549,99 €) but it comes with different heads so you can safely use it on every zone of your body: face, armpits, bikini line and the rest of your body. It also has a handy app that warns you when you have to do a new session.

Plus, it works pretty quickly so you need not spend an hour in the bathroom to do your legs, bikini line, armpits and upper lip. (Good to know: if you plug it in, the device works faster.) I often combine doing my legs with masking. By the time the facial mask has done its job – after 20 minutes – I have treated my legs.

I also like the fact I can simply do it at home and do not need to book appointments with a professional. (Btw, professional laser or IPL sessions are also costly.)

Is there anything in particular I need to know before I start flashing away?

Yes. A couple of things, so make sure you read the manual before you start using the device. And maybe talk to your dermatologist/GP is you have specific skin or health concerns. Philips advises to NOT use its Lumea on skin that has been treated (in the past three weeks) with AHA or BHA acids, recently (self) tanned skin, birthmarks, scars, wounds, irritated skin and tattoos.

Do not forget to protect your skin against the sun. Which you should do anyway but IPL (or laser) can make your skin more (sun) sensitive.

In some exceptional cases laser (and IPL) can worsen the hair growth, as this article points out.

What with other competitors?

I do not know whether the IPL devices from other brands work as well as the Lumea Prestige. I tested Babyliss and Braun devices in the past and did not find them to be as good as the Philips’ one. But those models have been updated and so has the technology. So I assume they do a good job as well.

Posted by:Franciska

One thought on “IPL at home: does it work?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.