Met een beetje extra kennis bescherm je je huid nog beter tegen de zon en haal je meer uit je zonbescherming. In een goed vitamine C-serum investeren is alvast een slimme zet.

(Scroll down for English.)

Je hebt een SPF50 gekocht en smeert die flink en veel. Tot zover: goed bezig! Maar wist je dat je je zonbescherminggebruik nog kan optimaliseren? Snel deze vijf weetjes lezen en toepassen.

1. De juiste huidverzorging kan je zonbescherming boosten.

De kans is groot dat je deze onbewust al doet: een serum dat rijk is aan antioxidanten gebruiken voor je zonnecrème smeert is een goed idee. “Antioxidanten boosten de werking van een zonnefilter,” verklaart Barbara Geusens, Doctor in de dermatologische wetenschappen en oprichtster van de Belgische gepersonaliseerde huidverzorging van Nomige. Vaak aangeraden is een stevige dosis pure vitamine C (L-ascorbic acid op de ingrediëntenlijst), maar andere sterke antioxidanten als resveratrol helpen ook.

Een goed geformuleerde aftersun met antioxidanten gebruiken na blootstelling aan de zon kan ook een slimme zet zijn. “Je kan een hydraterende crème of bodylotion gebruiken, maar een specifiek product heeft extra voordelen,” vertelt Dr. Olivier Doucet, Vicepresident Research & Development bij Coty waartoe ondermeer Lancaster behoort, dat bekend staat om zijn zonbescherming. “Een aftersun verfrist, herstelt, werkt ontstekingsremmend en vult antioxidanten in de huid opnieuw aan. Hij bereidt de huid zo voor op de volgende blootstelling aan de zon.”

Of je kiest voor een goed geformuleerde bodylotion die antioxidanten, humectanten als glycerine en hyaluronzuur en kalmerende bestanddelen bevat. De bodylotions van Paula’s Choice zijn een goede optie. Die zijn bovendien ongeparfumeerd, want zoals dokter Dagmar Ostijn, dermatoloog bij Dermadent, aanhaalt: “Aftersun is vaak stevig geparfumeerd en/of bevat verkoelende bestanddelen als menthol die de huid uitdrogen. Zo vererger je de situatie bij een verbrande huid alleen maar. Smeer liever ongeparfumeerde bodylotion als je huid droog is na een dag in de zon.” 

2. Let op met online aankopen uit het buitenland.

Zonnecrèmes die je via betrouwbare online kanalen en winkels in de EU shopt vormen geen probleem, maar mocht je een buitenlands product naar je laten shippen, dubbelcheck dan of het ook tegen uva beschermt, de stralen die je huid doen verouderen en je DNA schade berokkenen. Er moet een cirkeltje waarin uva vermeld staat op de verpakking staan.

“De spf op een product wijst enkel op de uvb-bescherming,” waarschuwt Ostijn. (En beschermt je huid dus tegen verbranden.) “In de EU is uva-bescherming in zonnecrème verplicht en moet die 1/3 van de uvb-bescherming uitmaken. Maar als je zonbescherming online bestelt of in het buitenland koopt, kan het zijn dat ze geen uva-bescherming bevat.”

3. Een crème is (eigenlijk) beter.

Jammer maar helaas voor alle fans van sprays, olies en lichte lotions: zowel Geusens als Ostijn geven de voorkeur aan een traditionele, sommige mensen zouden het ouderwetse durven noemen, zonnecrème. Omdat die wat moeilijker uitsmeert waardoor je net beter gaat smeren. Een dunnere melk smeert vlot uit, waardoor je er volgens Geusens heel makkelijk te weinig van gebruikt. “Bij sprays is het moeilijk om te weten hoeveel je exact gebruikt hebt,” verklaart Ostijn.

Wil je toch graag je favoriete water/lotion/spray gebruiken? Smeer dan méér dan je normaal zou doen. Eén keer sprayen op je arm is echt onvoldoende om de bescherming van de vermelde spf te halen. Daarvoor moet je 2 milligram per vierkante centimeter huid smeren. Voor je gezicht is dat bij voorbeeld een halve theelepel crème.

4. Smeer een spray altijd uit.

De meesten onder ons zullen weetje drie ongetwijfeld uit hun geheugen schrappen omdat ze liever vlot en fijn smeren. Sprays zijn enorm populair door hun gebruiksgemak, maar opgelet: “Smeer hun formule altijd uit, wat een merk ook beweert,” waarschuwt Doucet. “Doe je dat niet, dan loop je het risico op wat wij ‘de witte slang’ noemen: je ziet letterlijk waar je zonbescherming hebt gespoten en waar die niet op de huid is terechtgekomen die vervolgens is verbrand.”

5. Smeer in laagjes en liefst hetzelfde product. 

SPF15 in mijn dagcrème + SPF20 in mijn zonnecrème = SPF35 in totaal. Toch? Jammer genoeg is dat niet het geval. “Heel soms kan dat werken,” vertelt Doucet. “Maar als je producten over elkaar aanbrengt, kan je de zonnefilters erin overhoop halen. Je weet niet wat je gaat krijgen. Soms vullen de filters elkaar aan en krijg je een versterkend effect, meestal is dat niet het geval.” Volgens Doucet smeer je daarom best één beschermend product in de juiste hoeveelheid. En in laagjes.

Dat laatste doet Ostijn ook. “Ik smeer drie lagen over elkaar. Een laagje smeren, even wachten, weer een laagje. Dan zou je op je gezicht de juiste hoeveelheid van een halve koffielepel zonbescherming hebben moeten gebruikt.”

Andere experts onder wie Paula Begoun, huidverzorgingsgoeroe en de oprichtster van Paula’s Choice, doen wél aan verschillende laagjes. Zo zit er een spf in de dagcrème* die Begoun smeert en brengt ze daarover een foundation met zonnefilters aan.

*Volgens Begoun is een dagcrème met spf beter dan een zonnecrème omdat dagcrèmes ook antioxidanten en andere bestanddelen bevatten die huidveroudering helpen tegengaan. Ik vind dat veel zonnecrèmes voor het gezicht ook wat anti-ageingbestanddelen als hyaluronzuur of antioxidanten bevatten.

Wat zéker is: als je een halve theelepel dagcrème met SPF30 smeert, ben je even goed beschermd tegen verbranden als wanneer je een halve theelepel zonnecrème met SPF30 smeert.

IN ENGLISH PLEASE!

A bit of extra knowledge makes you protect your skin even better against the sun. Here are 5 things you may not know yet but the professionals do. Like investing in a good vitamin C serum.

You have bought an SPF50 that you have been using often and plenty: well done! But did you know you can tweak some things in your sun protection routine to optimize your sunscreen protection? Here are five things you may not yet know.

1. The right skincare can boost your sun protection.

You might be doing this one without knowing it yet: using an antioxidant serum before you use SPF is a very good idea. “Antioxidants boost the efficiency of sun filters,” says Barbara Geusens, Doctor in Dermatology and founder of the Belgian personalised skincare brand Nomige. A good dose of pure vitamin C (L-ascorbic acid on the INCI) is most often advised but other strong antioxidants like resveratrol help, too.

A well formulated aftersun packed with antioxidants can also be a good idea. “You could just use a hydrating cream or bodylotion but a specific aftersun products has its benefits,” says Dr. Olivier Doucet, Vicepresident Research & Development at Coty. “An aftersun formula refreshes, heals, works anti-inflammatory and restocks the antioxidant stock in the skin that it used during the day to tackle uv. It also prepares the skin for the next sun exposure.”

Or you simply choose a well formulated bodylotion that contains antioxidants, humectants like glycerin and hyaluronic acid and soothing ingredients. Paula’s Choice’s bodylotions are a safe bet. They are fragrance-free to boot, which is important, says doctor Dagmar Ostijn, dermatologist at Dermadent: “Aftersun products are often heavily fragranced and/or contain cooling ingredients like menthol that actually dry out skin. They will only aggravate sun burned skin. It is better to use a fragrance-free bodylotion if the sun has dried out your skin.” 

2. Pay attention to online purchases from abroad.

Sunscreens you buy (from reliable online and mortar-and-brick stores) in the EU are safe to use but if you decide to buy a sunscreen from abroad always double check whether its filters also protect against UVA, the rays that age your skin and harm your DNA. The packaging needs to display a circle with UVA in it.

“The SPF mentioned on a product refers to the UVB protection it offers,” says Ostijn. (And protects your skin from burning.) “UVA protection in sunscreen is mandatory in the EU and has to be 1/3 of its UVB protection. But if you buy sunscreen online or abroad, you might buy something that does not protect against UVA.”

3. A cream is better, sorry.

Bad news for all the fans of sunscreen sprays, oils and lighter than air lotions and waters: both Geusens and Ostijn prefer a traditional, some might say old fashioned, sun cream. Because it is a bit harder to massage well into skin, which means you will use it in a better way. Milk has a thinner texture, so it is easy to use too little of it as it is so easy to apply, says Geusens. “When you use a spray, it is very hard to know how much product you actually applied,” says Ostijn.

You still want to stick with your favourite water/lotion/spray? Apply more than you normally do. One spray on your arm will not offer decent protection. You only get the SPF mentioned on the bottle when you apply 2 milligrams of product per square centimeter, which is a lot. (It’s half a teaspoon of cream for your face.)

4. Always massage a spray into skin. Always. 

Most of us will skip fun fact number 3 as they prefer a product that is fun and easy to use. Like a spray. Sprays have become extremely popular because they are handy but “always massage their formula into skin, even if the brand claims you do not need to do so,” warns Doucet. “If you don’t, you run the risk of getting a what we call ‘white snake’ on your body: you can literally see where the sunscreen hit skin and where it did not. You get a white snake shape against a red sun burned skin background.”

5. Apply your sunscreen in layers. 

SPF15 in my day cream + SPF20 in my sunscreen = SPF35 in total. Right? Unfortunately that is not the case. “Very occasionally it might be,” says Doucet. “But when you apply products on top of each other, you can mix up the sunfilters in them. You do not know what you will get. Sometimes they enhance each other, most often they do not.” Doucet advises to always use the same protective product and the right amount of it. And to apply it in layers.

As does Ostijn. “I always apply three layers of my sunscreen. I apply a layer, wait a bit and apply another one. That way, you should get the half a teaspoon amount you need for your face to be well protected.”

Other experts like skincare guru Paula Begoun, founder of Paula’s Choice, however do apply layers of different products. Begoun uses a day cream with sun protection* and then applies a foundation with an SPF.

*Begoun prefers a day cream with an SPF to a sunscreen as its formula contains antioxidants and other ingredients that help tackle skin ageing. I think a lot of sunscreens for the face nowadays contain things like hyaluronic acid and antioxidants, so they help with ageing too. (The fact that you protect your skin from the sun remains the best way to help keep it young for as long as possible.) BUT: if you use half a teaspoon of day cream with an SPF30 you are as well protected against burning as when you use the same amount of an SPF30 sunscreen.

Posted by:Franciska

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.