2020 was een uitzonderlijk jaar en dat is het understatement van het jaar. Gelukkig waren er ook heel wat mooie beautylanceringen die ons lockdown en home office-leven opvrolijkten. Een overzicht van de favorieten van Sofie en mij.

Make-up

2020, het jaar waarin ik snelle Zoommake-up onder de knie kreeg.

Fran: Toeval of niet, best wat make-uplanceringen pasten binnen de snelle ik moet er voor mijn Zoom-meeting fris en monter uitzien-look die we dit jaar massaal onder de knie kregen: frisse blik, glowy huid, aangezette wenkbrauwen en eventueel een opvallend kleurtje op je lippen (lippenstift van Hermès, iemand?). Met producten die je makkelijk met je handen aanbrengt. 

Mijn favorieten voor een uitgeslapen blik vorig jaar: Max Factors Face Finity All Day Flawless Concealer, de Age Perfect Concealer van L’Oréal Paris, Kruidvats Lash Define Skinny Mascara (die kost minder dan een takeout latte), Le Volumineux van het Belgische Cent pur Cent en The Falsies Lash Lift Mascara van Maybelline. 

Mijn wenkbrauwen zette ik graag aan met Brow Extensions van Maybelline en de Brow Addict Tint & Shaping Gel van NOTE (nieuw in ons land sinds vorig jaar) wanneer het wat meer mocht zijn. Ook fijn: de Brow Microfilling Pen van Benefit ofte microbladingeffect in enkele haaltjes.

De nieuwe generatie skincare meets foundation-producten verzorgde, verdoezelde (lichtjes) én zorgde voor een gezonde gloed. Mijn favorieten: de Phyto-Hydra Teint van Sisley en het veel budgetvriendelijkere Sérum Teinté van Typology.

Dank ook aan Ici Paris XL om internationale toppers Morphe en Huda Beauty binnen te halen en makkelijk(er) beschikbaar te maken voor ons land. Fijn wanneer je jezelf nog eens wil uitleven met een meer opvallende (kleurrijke) smokey eye. 

Sofie: Er is best veel make-up gelanceerd het afgelopen jaar. Met een zware focus op de ogen, aangezien een mondmasker een van onze belangrijkste accessoires is geworden. Grootste slachtoffer waren dan ook de lipsticks. En dat is jammer, want veruit de mooiste lancering in make-up waren de lipsticks van Hermès. Een fantastisch mooi design (in de iconische oranje doosjes), prachtige kleuren, flatterende texturen én een geweldige geur. En hoewel ik normaal niet zo vaak lipstick draag heb ik dat wel het afgelopen jaar gedaan. Omdat het me beter deed voelen wanneer ik een spiegel passeerde. Mijn favoriet? Rouge Casaque.

Parfum

Sofie rook dit jaar aan érg veel nieuwe geuren.

Sofie: Een van de parfumlanceringen waar ik het meest naar uitkeek was de nieuwe Chanel. Le Lion loste de verwachtingen in. Een karaktervol parfum in plaats van een crowdpleaser. Maar ook de kleinere merken wisten dit jaar te verrassen. Zijn blijven hangen: Bohemian Lime van Goldfield & Banks, Zara Emotions (ism met Jo Malone) en het Belgische parfummerk Miglot. Dankzij sample sets heb ik onder andere Maison Crivelli, Gallivant, Ormaie en Akro beter leren kennen. Leukste ontdekking: Algorithmic Perfumery!

Fran: Grote modehuizen lanceerden (eindelijk) nog eens een écht nieuwe geur (My Way van Giorgio Armani, Perfect van Marc Jacobs en Voce Viva van Valentino), maar ik viel voor de eenvoudige charme van Musk Invisible van Juliette has a Gun (jeugdnostalgie) en de frisse citrus van Bohemian Lime van Goldfield & Banks.

Ook een vermelding waard zijn de geuren voor huid en huis van het Gentse Miglot dat dit jaar lanceerde. Mooie prijs-kwaliteit en echt voor elk wat wils. 

Huidverzorging 

Ook in 2020 hield ik (bijna) wekelijks Sunday Mask Day.

Sofie: Verschillende cultmerken vonden in 2020 de weg naar België. Zoals het langverwachte Skinceuticals, een Amerikaans merk waar veel artsen en dermatologen enthousiast over zijn. Ik kreeg een testpakket met de Glycolic Renewal cleanser (exfoliërende reiniger), H.A. Intensifier (hyaluronserum) en het C E Ferulic (antioxidantenserum). Beide serums zijn intussen al opgebruikt en ook de reiniger wordt gedisciplineerd gebruikt. Ik heb al andere producten bekeken om mijn routine te vervolledigen, maar het is niet goedkoop. Review coming up! Andere zaken waar ik in 2020 blij van werd: de zonnecrème van Skin by Dings en de K beauty ontdekkingen bij Bee-oo-kay (tip: de fantastische texturen van May Coop).

Fran: Belgische beauty leek wel booming: er waren de huid- en milieuvriendelijke zonbescherming van Skin by Dings, de anti-ageingverzorging met hopextract van Xantho, de biologische rozenbottelolie uit de Andes van Maiwe en de biologische, pre- en probiotische huidverzorging voor de allerkleinsten van Oh Baby!

Uit persoonlijke interesse vielen me ook fijne parfumvrije lanceringen (voor de gevoelige huid) op. Zo was er de Sensitive Camomille-lijn van Yves Rocher met zijn fijne reinigingscrème, de Sacred Nature Cleansing Balm van Comfort Zone (zo’n aangename, smeltende textuur), Ambre Solaire Sensitive Expert+ Super UV Fluid SPF50+ van Garnier (budgetvriendelijke, aangename zonbescherming voor het gezicht), het kalmerende Tolériane Ultra Dermallergo Serum van La Roche-Posay (dat me snel van een paar allergische reacties afhielp) en de Atoderm Ultra-soothing Cooling Care van Bioderma (een fijne bodylotion tijdens een hittegolf). 

De huidbehandeling

Sofie: Af en toe heb je van die behandelingen waarvan je je afvraagt hoe je ooit zonder hebt gekund. Hydrafacial was er zo eentje. Niet pijnlijk, instant en zichtbaar resultaat -een ongelooflijke glow- die de dagen erna alleen maar verbeterde en toch wel een paar weken aanhield. Omdat de schoonheidsinstituten sloten leek het me niet ideaal om jullie te verlekkeren op een behandeling die je niet zelf kunt testen. Andere behandelingen die ik dit jaar getest heb: PRP en botox. Daar krijgen jullie allemaal binnenkort nog verslag van!

Fran: Ik zou hier nog een aparte paragraaf over de Hydrafacial kunnen schrijven, maar Sofie heeft alles al vermeld. Erg fijn, pijnloze behandeling mét resultaat.

Haarverzorging 

Sofie leerde dit jaar van haar grijze lokken houden.

Fran: Met L’Arin en Clement kreeg ons land er twee natuurlijke, milieuvriendelijke merken bij. Die eerste wil aantonen dat natuurlijke haarverzorging ook luxueus kan zijn, de tweede speelt voluit de zero waste-kaart. 

Ik was ook aangenaam verrast door Garnier dat voluit voor een meer duurzame aanpak gaat: het merk kwam met navullingen voor zijn populaire shampoos én Ultra Doux Shampoo Bars (die met honing is door mij getest en goedgekeurd, ondanks dat er parfum in zit).

Sofie: Het afgelopen jaar heb ik veel kleine merken ontdekt. Mede dankzij de campagne die ik met Franciska Bosmans op Instagram heb gevoerd om Belgische merken in de kijker te zetten. En we stonden zelf verbaasd hoe dynamisch die Belgische beautyscene bleek te zijn. De laatste jaren zijn er veel nieuwe lokale labels bijgekomen in huidverzorging, haarverzorging, make-up en zelfs parfum! Om maar te zwijgen over de webshops die als paddestoelen uit de grond leken te schieten. Iedereen zat mee op de natuurlijke trend, vooral in haarverzorging pakten de Belgische nieuwkomers uit met biologische formules, solide shampoos en oog voor milieuvriendelijke materialen.

Voor mij persoonlijk was 2020 het jaar dat ik voluit mijn grijze haren omarmde. Deels vanwege een overgevoelige hoofdhuid en een allergie aan haarverf, maar ook wel om te rebelleren tegen de dictatuur van de eeuwige jeugd. Niet altijd even gemakkelijk, want grijs haar doet je er nu eenmaal ouder uitzien. Maar met een modern kapsel (niet evident het afgelopen jaar, waar kappers waren meer gesloten dan open) en vooral goede verzorging (de textuur van grijze haren is ruwer en droger) kom je al een heel eind. En een van de betere ontdekkingen dit jaar was het Masque Régénerante uit de Chronologistelijn van Kérastase (sorry, niet Belgisch). Yep, verzorging voor haar met ervaring.

Posted by:Franciska

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.