Populair in Zuid-Korea en op TikTok: slugging. Voor je in bed kruipt, zie je eruit alsof er een laag slakkenslijm op je gezicht ligt om de volgende ochtend wakker te worden met een zacht babyvelletje. Interessant voor je huid, of niet?

(Scroll down for English.)

Je heb nog nooit van slugging gehoord? Volgens TikTok is dat verzorgingsritueel het geheim achter de stralende huid van Zuid-Koreaanse vrouwen. Zij smeren een laagje vaseline op hun gezicht voor ze gaan slapen, waardoor het lijkt alsof er slakkenslijm op ligt. Slugging dus. (Slug is Engels voor slak.) Tegen de ochtend is dat laagje verdwenen en ontwaken ze met een meer stralende, zachte huid. 

Nieuw is de trend niet: er verschijnen al een paar jaar geregeld artikels over. Bovendien deed Marily Monroe iets gelijkaardigs. De blondine gebruikte vaseline onder foundation en als highlighter zodat haar gezicht een mooie gloed had onder de sterke spots op de filmsets. Ze hield naar verluidt ook van de zachte huid die ze erdoor kreeg.

Maar heeft je huid echt baat bij slugging? Petrolatum en minerale oliën als paraffinum liquidum zijn occlusieve bestanddelen die volgens goed wetenschappelijk onderzoek vocht in de huid helpen houden zodat ze niet (verder) kan uitdrogen en haar barrière kan herstellen. Ze zijn verketterd door een deel van de beautywereld, maar worden goed verdragen, ook door erg gevoelige huiden. 

(Wat de duurzaamheid ervan betreft: vaseline & co zijn bijproducten van de erg vervuilende petrochemie. Zolang auto’s op benzine rijden, blijven ze dus voorhanden voor de cosmetica-industrie. Daarom gaan er kritische stemmen op dat de bestanddelen niet zo vervuilend zijn omdat ze sowieso voorhanden zijn. Tot er geen petroleum meer is. Meer uitleg vind je op de Instagrampagina van Michelle Wong aka @labmuffinbeautyscience.)

Heb je een droge of eczeemhuid? Dan kan sluggen helpen om vocht in de huid te houden. Je huidbarrière heeft namelijk een gebrek aan lipiden waardoor ze ook makkelijker vocht verliest. (Zuid-Koreaanse vrouwen zouden ook wel eens hun gebruikelijke skincare ‘verzegelen’ door er een laagje vaseline over te smeren.) Ik zie niet meteen het nut van een vaselinelaagje op een normale huid en vette en acnehuiden mijden vaseline liever omdat ze tot onzuiverheden kan leiden. 

Voelt je winterhuid wat droger en trekkeriger aan dan anders? Dan zou je enkele nachten vaseline kunnen smeren op die droge plekjes tot ze ‘beter’ zijn. Maar ik zie meer voordeel bij (nacht)producten die voedende, kalmerende, vocht vasthoudende en (huidbarrière) herstellende bestanddelen combineren dan bij simpelweg een laag vaseline smeren. Omdat die producten méér doen dan enkel vocht in de huid helpen houden.

Deze drie producten gebruik ik graag wanneer mijn huid wat droger en/of gevoeliger aanvoelt dan anders. Ze zorgen ook voor een tijdelijke slakkenslijmlook, voor wie een #slugging-selfiemoment voelt aankomen, maar dan zonder vaseline. (Ze zijn alle drie vrij van parfum.)

Charming Broccoli Seed Mask van Rainpharma, € 49

Dit masker met broccolizaadolie ruikt misschien niet zo lekker, het is sinds zijn lancering uitgegroeid tot één van mijn favoriete gezichtsmaskers. De formule kalmeert en voedt de huid, maar je kan haar ook gebruiken als haarmasker.

Super Hydrate Overnight Mask van Paula’s Choice, € 32

Dit gelmasker met karitéboter, antioxidanten en ontstekingsremmende reishi-paddenstoel hydrateert, kalmeert en voedt een gevoelige en/of trekkerige huid. De reishi-paddenstoel zorgt (denk ik) voor de ietwat aardse geur, maar daaraan stoor ik me niet hard. De formule voelt fris aan wanneer je ze smeert, wat fijn is wanneer je last hebt van gloeiende wangen. Ik laat het masker liefst de hele nacht zitten, maar je kan het ook 20 minuten laten inwerken als gewoon masker. Bij het ontwaken heb ik een gladde, fris ogende huid.

Wel even opmerken dat het masker soms wat branderig aanvoelt wanneer ik het smeer, maar dat dat niet altijd het geval is. Dat gevoel trekt snel weg. Bij een collega die ook fan is is dat nooit het geval.

Moisturizing Moon Mask van Glossier, $ 22

Ik ben Sofie nog steeds dankbaar dat ze dit hydraterende masker voor me meebracht uit New York twee jaar geleden. (Dat doet me eraan denken dat de houdbaarheidsdatum bijna overschreden is.) De formule met squalane, hyaluronzuur, glycerine, karitéboter, zoete amandel- en sojaolie voelt fris aan wanneer je ze in een dikke laag aanbrengt, waardoor ze ook in de zomer fijn is om te gebruiken. Mijn huid drinkt haar op in minder dan 20 minuten, de aangeraden inwerktijd.

Ik spray graag eerst Tolériane Ultra 8 van La Roche-Posay over mijn gereinigde gezicht om het wat vochtig te maken en voor extra verzorging.

IN ENGLISH PLEASE!

Popular in South Korea and on TikTok: slugging. Aka going to bed with a face that looks like it’s covered in snail slime, so you wake up with super soft, nourished skin in the morning. Interesting technique, or should you skip it?

You have never heard of slugging before? According tot TikTok the skincare ritual is the secret behind the glowy skin of South Korean women. They like to put a layer of vaseline all over their face before going to bed. Which apparently resembles snail slime, hence the name. When they wake up in the morning, the vaseline has gone and their skin looks all glowy, healthy and soft.

The trend isn’t new: online magazines have been dedicating articles to it for a couple of years now. Plus, Marilyn Monroe used to do something similar. The actress used vaseline under foundation and as a highlighter so her face had a lovely glow under the strong spotlights on the film set. She apparently loved the soft skin feeling she got from using it, too.

But does your skin need slugging? Petrolatum and mineral oils like paraffinum liquidum are occlusives that, according to very decent scientific research, help keep moisture in skin so it can not dehydrate (any further) and can repair its barrier. They have gotten a very bad reputation the past couple of years but they are very well tolerated, also by very sensitive skin.

(But aren’t they bad for the environment? Well, vaseline & co are byproducts of the very polluting, non-renewable petrochemical industry. As long as cars drive on gasoline, they will be available to the cosmetics industry. Which is why some critics claim they are not as bad for the environment as everybody thinks. You can find a bit more on the subject on Michelle Wong aka @labmuffinbeautyscience’s Instagram page.)

Do you have dry or atopic skin? Then slugging can help your skin retain moisture as its barrier lacks lipids, which means it also loses moisture more easily. (South-Korean women also sometimes use a layer of vaseline on top of their regular skincare products to ‘seal in’ the products they use.) I do not see a big advantage in putting vaseline on normal skin. Oily skin types and acne skin better avoid vaseline as it can lead to impurities.

Do you suffer from winter skin that feels more dry and tight than it usually does? Then you could use some vaseline on the dry spots in your face for a couple of nights until they are ‘better’. But I think using (night) products with soothing, nourishing, moisture locking and (barrier) repairing ingredients is more interesting than simply using plain vaseline. Because these products do a lot more than just help keep moisture in skin.

I like using these three products when my skin feels a bit dehydrated and/or sensitive. They give skin a temporary snail slime look, if you fancy a #slugging selfie, but do not contain vaseline or petrolatum derived ingredients. (They are all free from fragrance.)

Rainpharma’s Charming Broccoli Seed Mask, 49

This mask with broccoli seed oil may not smell great, it’s become one of my all-time favourite facial masks since its launch. The formula soothes and nourishes skin but you can also use it as a nourishing hair (and scalp) mask.

Paula’s Choice’s Super Hydrate Overnight Mask, 32 €

This gel mask with shea butter, antioxidants and anti-inflammatory reishi mushroom hydrates, nourishes and soothes sensitive and/or tight skin. The mushroom makes it smell a bit earthy but I do not mind. The formula feels cooling when you apply it, which is great if your cheeks are burning hot. I prefer letting the mask do its thing overnight but you can also leave it on for 20 minutes, like a regular face mask. When I wake up in the morning, my skin looks and feels soft and smooth.

One thing, though: I sometimes have a slightly burning sensation when I put on the mask, that goes away quite quickly. (Not every time I use it but sometimes.) A colleague who loves the mask as well does not.

Glossier’s Moisturizing Moon Mask, 22 $

I am still grateful Sofie brought this mask along for me when she was in New York two years ago. (Which reminds me it is almost time to throw it away as it is nearly past its use by date.) The formula with squalene, hyaluronic acid, glycerin, shea butter, sweet almond and soy bean oil feels fresh and cool when you apply a thick layer of it, which makes it great to use in summer, too. My skin drinks it up in less than 20 minutes, which is the recommended leave it on time.

I like spritzing La Roche-Posay’s Tolériane Ultra 8 spray all over my cleansed face first, so it feels a bit moist and I get some extra nourishment before applying the mask.

Posted by:Franciska

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.