Goede beautyproducten hoeven echt geen aanslag op je bankrekening te zijn. Deze beauty bargain is budgetvriendelijk, gewoon goed en betekent meer geld op de ‘Ooit koop ik een Kelly van Hermès’-spaarrekening.

(SCROLL DOWN FOR ENGLISH)

Garnier speelt het clever met zijn nieuwe haarverzorgingslijn Hair Food (€ 6,99, bij Carrefour en Delhaize) en stopt drie beautytrends in één enkel product. Dat is voor 98% natuurlijk, heeft een vegan  formule én is een multitasker, want je kan het zowel als conditioner, als haarmasker of als leave-in verzorging gebruiken. (Over het vegan aspect van een traditioneel merk dat in China wordt verkocht kan worden gediscussieerd. Meer daarover lees je hier.)

Het cosmeticamerk koos per haartype/haarnood voor een ander natuurlijk ingrediënt: macadamianoten moeten droog en weerbarstig haar glad maken en hydrateren, papaja zou beschadigde lokken herstellen (voor zover dat kan), banaan moet droog haar voeden en superfood gojibes moet gekleurd haar mooi en glanzend helpen houden.

De formules zijn voor 95% biologisch afbreekbaar en vrij van siliconen, parabenen en artificiële kleurstoffen, maar niet van synthetische parfums. (Wat een beetje jammer is omdat een mens ervan uit gaat dat een formule die vol plantaardige oliën en fruit zit an sich niet slecht kan ruiken.) Een mix van kokosnoot-, soja- en zonnebloemolie vervangt siliconen en zorgt voor het gladde gevoel en het makkelijk doorkambare resultaat dat je van siliconen gewoon bent. De 2% ingrediënten die niet natuurlijk zijn bestaan uit bewaarmiddelen of dienen om de formule nog aangenamer te maken, zoals het toegevoegde parfum. (Op de ingrediëntenlijst staat naast elk ingrediënt wat meer uitleg over zijn functie in de formule.)

hair food banana garnier

Tot zover de theorie. Hoe zit het in de praktijk? Een collega met (droog) krulhaar en haar man testten het macadamiamasker uit, ik ga voor het bananenmasker op mijn haarpunten. (De formule bevat linalool, waaraan ik allergisch ben, en kokosolie die ik in principe moet vermijden omdat ik ook een allergie heb voor glucosiden, bestanddelen die vaak deels worden afgeleid van kokosolie. Maar ik heb al opgemerkt dat, als ik ervoor zorg dat de formule mijn (hoofd)huid niet raakt, ik wat kan valsspelen zonder een jeukende (hoofd)huid als gevolg.)

De textuur en geur doen een beetje denken aan romige fruityoghurt. De crème is makkelijk om aan te brengen en ook licht genoeg als je ze als leave-in zou willen gebruiken. Mijn collega merkt op dat haar haar na gebruik zacht en luchtig aanvoelt en ook haar man is tevreden. Mijn ontkleurde punten die dringend een trimbeurt nodig hebben voelen zacht en glad(der) aan en zijn makkelijk doorkambaar. De (synthetische) bananenyoghurtachtige geur blijft nog eventjes hangen eens mijn haar droog is. Daarvan moet je dus houden. Conclusie: dit zijn, zéker aan die prijs en het reusachtige pot-formaat, heel aangename haarmaskers.

IN ENGLISH PLEASE!

Good beauty products need not cost a fortune. This beauty bargain has been tried and tested, won’t break the bank and is just good. Plus, your savings can go to your One day I am going to buy a Kelly bag account.

Garnier’s Hair Food launch (6,99 €, at Carrefour and Delhaize) is a clever one that combines three beauty trends in one single product. The products are 98% natural, have a vegan formula and are multitaskers, meaning you can use them as a conditioner, hair mask or leave-in conditioner. (The vegan part can be questioned. More on that here.)

The brand chose a different natural ingredient for different haircare needs: macadamia nuts have to nourish dry and unruly hair, papaya should help repair damaged locks (in as far as that is possible), banana is supposed to nourish dry hair and goji berries have to keep coloured locks shiny.

The formulas are 95% biodegradable and free from silicones, parabens and artificial colours. They do contain synthetic fragrances, though. A mix of coconut, soy and sunflower oil replaces silicones, making your locks easy to comb through and feel silky smooth. The 2% non-natural ingredients are made up of preservatives and ingredients that make the formula feel and smell more pleasant.

All that sounds good on paper but are these Hair Food masks any good in real life? A colleague with (dry) curly hair and her husband test the macadamia mask, I choose the banana mask. (I only use it on the ends of my locks as the formula contains linalool and coconut oil, two of the skin and haircare ingredients I am allergic to. But I sometimes cheat as I discovered that I can use products I am allergic to as long as they do not touch my scalp and skin.)

The texture and smell make me think of creamy fruit yoghurt. The former makes it very easy to apply and massage into hair and is light enough to be used as a leave-in product. My colleague remarks that her hair feels soft and light and her husband is pretty pleased with the results, too. The ends of my dehydrated, decoloured locks that need a trim badly feel soft and smooth and are easy to comb through. The banana yoghurt-like smell stays put for a couple of hours after my hair has dried, I am not the biggest fan but I do not mind either. All in all, these are very nice hair masks, especially at that price.

Posted by:Franciska

One thought on “Beauty Bargain: Garnier’s Hair Food

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.