Beter laat dan nooit: dit zijn mijn favoriete beautylanceringen van het voorbije jaar. Van een beschermend zonnewater over goed geformuleerde budgetproducten en een langhoudende oogschaduwstick tot vegan haarverzorging. Deel I.

(Scroll down for English.)

2018 was geen uitzonderlijk beautyjaar met de ene baanbrekende lancering na de andere, maar leek eerder mooi verder te breien op de grote richtingen die de cosmeticawereld uitgaat met gepersonaliseerde verzorging, skincare die het huidmicrobioom respecteert en/of voedt, vegan verzorging, ‘cleane’ skincare (hoe je die term ook wil invullen, van kortere, duidelijk begrijpbare ingrediëntenlijsten tot natuurlijke formules)… Het leverde me in ieder geval een paar favorieten op. Dit zijn  alvast mijn favoriete skincare- en haarverzorgingsproducten.

Skincare

cerave Alessandra Steinherr Primark Clinique Rainpharma beauty favorites 2018

Cerave

Een no-nonsense verzorgingsmerk, samengesteld met dermatologen, dat de (atopische) huid goed gehydrateerd belooft te houden en dat effectief doet. Ik ben vooral fan van de Hydraterende Melk en de Hydraterende Reinigingscrème. Geen parfum, wél hyaluronzuur, glycerine, ceramiden en andere vochtinbrengende ingrediënten. Meer over het merk en zijn producten lees je hier en hier.

Dramatically Different Hydrating Jelly van Clinique

Clinique breidde vorig jaar zijn iconische drie stappenplan uit met deze jelly. De olievrije, lichtgewicht watergel met hyaluronzuur en komkommerextract belooft haar vochtbarrière te versterken en tegen vervuiling te beschermen. Dat laatste lijkt me vooral een slimme marketingzet: elk product met antioxidanten kan je anti-pollutie noemen omdat het nu eenmaal helpt in de strijd tegen vrije radicalen die worden veroorzaakt door ondermeer zonlicht en vervuiling. Maar dit blijf een erg fijn product: ik houd van de erg lichte textuur die meteen in de huid trekt, maar toch goed hydrateert. Erg fijn in de zomer, maar natuurlijk ook prima voor de andere seizoenen.

Alex Steinherr x Primark

Ik houd niet van de fast fashion-mentaliteit van Primark en was daarom misschien wat bevooroordeeld toen deze skincarelijn uitkwam. Maar, eerlijk is eerlijk: die zit erg goed in elkaar. Logisch, aangezien de keten de hulp inschakelde van de vroegere beauty director van de Britse Glamour. Alessandra Steinherr weet exact wat ze wil in een beautyproduct en vooral wat ze liever niet in de INCI ziet staan. Deze lijn is dus vrij van parfum en essentiële oliën, wat ze voor de gevoeligere en allergische huidjes onder ons meteen interessant maakt. Ze is ook vegan friendly, zoals alle beautyproducten van de keten.

Ik testte het hydraterende sheet mask in twee stappen (gewoon goed, niet uitzonderlijk), het zuiverende kleimasker (fijn in gebruik, het ‘trekt’ niet zoals opgedroogde kleimaskers vaak doen, maar twee beautycollega’s sloegen wel rood uit toen ze het testten, ik ondervond geen problemen) en ik ben zelfs fan van de hydraterende en plumping lipgloss. Niet slecht, als je weet dat ik niet houd van gloss (te plakkerig, blijft niet goed zitten) en plumping producten (meer irriterend dan wat anders). Maar deze gloss blijft lang zitten, voelt aangenaam aan en tintelt niet. De Pore Balance Anti-Blackhead Stick op de foto is ok, maar de (vrij) grove korrel kan volgens mij geen wonderen op zwarte puntjes verrichten. (Die voorkom je volgens mij beter door je huid goed te reinigen, geregeld te peelen en af en toe een zuiverend kleimasker te gebruiken.) Mijn nicht testte de cleanser voor de vette huid en vindt die erg goed, hoewel het pompje niet altijd even goed mee wil. Alle producten zitten rond de € 5 – € 6, wat een mooie bonus is.

Clay Series Charcoal Detox Mask van Rainpharma (€ 39)

Het Belgische skincaremerk lanceerde vorig jaar nieuwe gezichtsmaskers waarvan dit houtskoolexemplaar mijn favoriet is. Het zuivert elk huidtype en kan ook worden gebruikt als kuur om de vette huid opnieuw in balans te brengen. Mijn huid voelt na gebruik schoon, glad en zacht aan.

Haircare en zonnebescherming

garnier hair food source essentielle L'Oréal professionnel Idéal Soleil Vichy beauty favorites 2018

Idéal Soleil van Vichy

De beste zoninnovatie van vorig jaar is ongetwijfeld het beschermende zonnewater. Vichy was eerst, maar Garnier volgde vrijwel meteen met een meer budgetvriendelijke variant. (Ze behoren tot dezelfde groep, wat betekent dat goedkopere merken vaak mee kunnen genieten van het wetenschappelijk onderzoek van apothekersmerken en duurdere merken.) Deze Idéal Soleil met Antioxidanten was mijn favoriete zonnebescherming vorig jaar: je voelt haar niet zitten, ze beschermt goed én bevat antioxidanten die de huid tegen huidveroudering helpen beschermen. Hier lees je meer.

Source Essentielle en Botanea van L’Oréal Professionnel

Het kappersmerk sloeg vorig jaar een natuurlijke, vegan (zij)weg in met de volledig natuurlijke haarkleuring Botanéa (mijn review lees je hier) en de haarverzorgingslijn Source Essentielle met shampoos, conditioners, maskers en oliën. Die hebben niet alleen natuurlijke en vegan formules, maar zitten ook in milieuvriendelijke(re), soms navulbare, packaging die compacter is waardoor er meer van kan worden vervoerd per transport. (Dus minder vrachtwagens op de baan.)

De verzorgingsproducten zijn niet alleen beter voor het milieu, ze zijn ook fijn om te gebruiken. Ik moet ze mijden door mijn linalool- en glucosidenallergie, maar gebruik af en toe één van de maskers op mijn haarpunten.

Hair Food van Garnier

Mijn review van deze multitasker is één van de meest aangeklikte posts op mijn blog. (Die lees je hier.) En ik begrijp waarom. Het supermarktmerk lanceerde als één van de eerste grote, mainstream beautymerken vorig jaar een vegan haarproduct (voor discussie vatbaar, aangezien Garnier in China wordt verkocht) dat ook nog eens erg fijn in gebruik is. Prijs-kwaliteit meer dan ok. Ik gebruik het als haarmasker, mijn vriend gebruikt het om het pasgewassen haar van zijn dochter te ontwarren, zij is fan van de bananenyoghurtgeur.

IN ENGLISH PLEASE!

Better late than never: these are my favourite beauty launches of last year. A protective solar water, well formulated budget beauty, vegan haircare, a long-lasting eyeshadow stick… Part I.

2018 was not an extraordinary year beauty-wise: beauty launches were not that exceptional or extraordinary but rather seemed to form an extension of the big paths the world of cosmetics has chosen: personalised skincare, products that respect and/or nourish the skin microbiome, vegan beauty, clean skincare (whatever that means, going from short(er) comprehensible ingredients lists tot natural formulas)… It did leave me with a couple of favourites though. Part I: skincare and haircare.

Skincare

Cerave

No-nonsense skincare, developed with dermatologists, to keep (atopic) skin well hydrated, which it really does. I am a big fan of the Hydrating Milk and Hydrating Cleansing Cream. No fragrance (that always gets a big thumbs up from me), heaps of hyaluronic acid, glycerin, ceramides and other ingredients that draw moisture to the skin. More about the brand and its products here and here.

Dramatically Different Hydrating Jelly by Clinique

Clinique added a new, clever product to its iconic three steps routine. This oil-free, lightweight water gel with hyaluronic acid and cucumber extract promises to strengthen the skin barrier and protect against pollution. The latter seems to me to be a clever marketing move (you can call anything containing antioxidants “anti-pollution” as they help fight free radicals) but I love the very light texture that is immediately absorbed by skin and hydrates well. Such a nice product to use in summer but of course you can use it all year round.

Alex Steinherr x Primark

I am not a fan of Primark’s fast fashion mentality, so I was a bit skeptical about this skincare range. But I have to admit it is very cleverly made, which makes sense as former Glamour beauty director Alessandra Steinherr is behind it. She knows exactly what she wants and – more importantly – what she does not want in a beauty product. The whole range is free from fragrance and essential oils, making it interesting for more sensitive and/or allergic skin, too. It is vegan friendly, too, as are all Primark Beauty products.

I tested the hydrating two-step sheet mask (good but not exceptionally good), the cleansing clay mask (a nice product to use as it does not feel tight on skin as a lot of clay masks do when they dry up, two of my beauty colleagues did however react to it when they tested it, I did not) and I am even a fan of the Hydrating and Plumping Lipgloss. Which is a first as I do not like gloss – too sticky and does not stay put – or plumping products – too stingy and irritating – in general. But this gloss feels comfortable on my lips and stays put a long time. The Pore Balance Anti-Blackhead Stick featured in the picture is ok but I would not recommend buying it as I do not believe the scrubbing particles can work miracles on blackheads. (I rather believe in good cleansing and using acids or a good clay mask from time to time to help prevent them.) My cousin tested the cleansing gel for oily skin and loves it. (The only downfall: the pump does not always work that well.) All products are priced around 5 to 6 €, which is a very nice bonus.

Clay Series Charcoal Detox Mask, Rainpharma

The Belgian skincare brand launched new facial masks last year, this one is my favourite. It keeps any skin type nice and clean and can be used as a cure on oily skin to keep it balanced. My skin feels clean, smooth and soft after using it.

Haircare and sun protection

Vichy’s Idéal Soleil

The best innovation in skincare last year in my opinion is protective sun water. Vichy was the first to launch but Garnier followed almost immediately with a more budget friendly option. (Both belong to the same group, meaning its cheaper brands often benefit from the scientific research of the other, more expensive brands.) I loved using this Idéal Soleil Antioxidant formula to protect my skin against the sun and get some added anti-aging benefits to boot. You can read more about it here.

Source Essentielle and Botanea, L’Oréal Professionnel

The hair salon brand went all natural and vegan last year with its 100% natural hair colour Botanéa (read my review here) and the haircare range Source Essentielle. They not only have vegan and natural formulas but also come in more environment friendly, sometimes refillable, packaging that was made to be more compact so more bottles and bags can be transported at a time. (Meaning less lorries on the roads.)

The haircare not only is better for the environment, it is also nice to use. I should avoid it as all products contain linalool and glucosides, which I am allergic to, but I do sometimes put one of the masks on the ends of my hair.

Hair Food, Garnier

My review on this multitasker was one of the most clicked on posts on my blog last year. (You can read it here.) A lot of people googled the product and I get why. The drugstore brand was one of the first big mainstream beauty brands to launch a vegan haircare product  (the term vegan is debatable, as Garnier is being sold in mainland China). Plus, it is nice to use. I like using it as a hair mask, my boyfriend likes to use it on his daughter to detangle her freshly washed hair, she loves its banana yogurt smell.

Posted by:Franciska

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.