Een nieuw seizoen, een nieuwe mascara. Ik testte vier nieuwkomers, twee dure en twee uit het middensegment. Van een 3D geprint borsteltje tot een buigbaar exemplaar.

(Scroll down for English.)

Als je de beautywereld moet geloven, moet je je mascara even vaak vervangen als je tandenborstel: om de drie maanden. Dat komt overeen met een nieuwe mascara per seizoen. Ik beken dat ik vaak langer met een mascara doe omdat ik vaak vind dat de formule na een paar maanden opening helemaal op punt is en ze in het begin vaak ‘te nat’ is om mooi te werken. Oogontstekingen heb ik daaraan nog niet overgehouden.

Meestal schakel ik bij het begin van elk nieuw seizoen wel over op een nieuwe mascara/nieuwe mascara’s, wanneer beautymerken hun nieuwe lanceringen voorstellen. Ik ben niet zo moeilijk als het op mascara aankomt: ik ben gezegend met vrij lange wimpers die niet loodrecht naar voren staan en overweg kunnen met elke mascaraformule en borstel. Een goede mascara vinden is voor mij met andere woorden geen traumatische ervaring of lange queeste. Ik heb een voorkeur voor plastic, licht gekromde borsteltjes omdat ik die handig in gebruik vind, maar sta open voor andere varianten. Ik verwacht – zoals veel mensen, gok ik – dat een mascara mijn wimpers mooi scheidt, langer maakt, krult en meer doet opvallen. Zonder klonteren.

De voorbije weken ging ik aan de slag met deze vier nieuwkomers. Ze slagen alvast allemaal in mijn “mijn wimpers moeten flexibel en zacht blijven aanvoelen”-test.

ultimate mascara l'oréal shiseido le volume révolution chanel scandal extreme lash mascara be creative makeup
Van links naar rechts: Shiseido, L’Oréal Paris, Chanel en BE Creative Make Up.

ImperialLash MascaraInk van Shiseido (€ 29,50).  

Shiseido herwerkte zijn volledige make-upgamma en dit is één van zijn nieuwe mascara’s. Deze ‘mascara-inkt’ belooft lengte, volume en definitie dankzij een gepatenteerd borsteltje en een inktzwarte formule die 12 uur zonder vlekken belooft.

Het borsteltje heeft flexibele, zachte haren uit silicone die zo geplaatst zijn dat ze een reservoir vormen waardoor je in één haal definitie zonder klontertjes creëert. Het zandlopervormige borsteltje heeft op zijn top haartjes staan waarmee je ook de kleinste wimpers kan aanzetten. (Ik beken dat ik de moeite meestal niet doe om die ook te gebruiken.)

Dat alles klinkt indrukwekkend, het resultaat is dat (iets) minder. Mijn wimpers zijn langer, de formule klontert inderdaad niet, maar van veel volume is geen sprake. Wat ik niet per se slecht vind, ik vind heel dik aangezette wimpers, erg populair bij reality tv-sterren die tegenwoordig aan de bak komen als ‘social influencer’, nu eenmaal niet mooi. Het resultaat oogt heel natuurlijk en ik voel de formule haast niet zitten, ook niet wanneer ik mijn wimpers aanraak.

De mascara ‘s avonds weghalen gaat makkelijk en snel. Zeker geen slechte aanwinst, maar ik betwijfel of ik hiervoor zoveel geld zou neertellen als je in het middensegment zoveel goede (en betere) opties vindt.

Unlimited Mascara van L’Oréal Paris (€ 17,99)

L’Oréal Paris kan in mijn ogen weinig slecht doen in het mascarasegment. De Butterfly Sculpt en Paradise Extatic behoren tot mijn favorieten en krijgen sinds kort het gezelschap van deze nieuwkomer. De Britse beautygoeroe Nadine Baggott doopte hem zelfs haar favoriete budgetmascara ooit.

Geïnspireerd door make-upartiesten die mascaraborsteltjes voor gebruik buigen zodat ze beter élk wimpertje van hun modellen kunnen aanzetten, ontwikkelde L’Oréal Paris een buigbaar conisch borsteltje. (Daar zit de komst van Val Garland als artistiek directeur van de make-up ongetwijfeld voor iets tussen.)

In de rechte stand zet je de lange wimpers aan, even buigen en je kan makkelijk de kleinste haartjes in de ooghoeken aanzetten. Ik dacht dat dit vooral een slimme marketingzet was – leuke gimmick, opvallende packaging – maar het klopt wel dat je in gebogen versie makkelijk al je wimpers van mascara voorziet. Dankzij de flexibele formule met jojobaolie kan je je look de hele dag door bijwerken, wat me niet nodig lijkt omdat de formule perfect blijft zitten. (Maar ongetwijfeld goed nieuws voor reality tv-sterren die tegenwoordig aan de bak komen als ‘social influencer’.)

In een paar halen creëer ik lange, mooi aangezette en gekrulde wimpers die hun krul niet verliezen. (Van ontzettend veel formule is hier opnieuw weinig sprake, maar opnieuw: dat vind ik niet erg.) De formule is makkelijk te verwijderen. Van de vier is dit mijn favoriet én de op 4 cent na goedkoopste.

Le Volume Révolution de Chanel van Chanel (€ 36)

Het Franse modehuis introduceert een mascararevolutie: een 3D-geprint borsteltje waarvoor het samenwerkt met de Franse start-up ERPRO 3D FACTORY. In het borsteltje zitten kleine holtes die mascara vasthouden tot je ze aanbrengt zodat je volgens het merk het borsteltje niet opnieuw in de tube hoeft te stoppen voor meer product. (Wat volgens mij ervoor zorgt dat er minder zuurstof in de tube komt zodat de formule langer goed blijft.) 

Wie revolutionair volume wil, moet volgens mij véél laagjes aanbrengen, bij mij zorgt de mascara voor mooi gescheiden, klontervrije, lange wimpers. De formule houdt de hele dag mooi, maar is niet de makkelijkste om helemaal te verwijderen. Hoewel dit een prima mascara is die bovendien in een heel elegante tube komt, zou ik er geen 36 euro voor neertellen. Die spendeer ik dan liever aan een Unlimited Mascara en drie fancy eclairs van Chez Claire.

Scandal Lash Extreme Volume Mascara van BE Creative Make-Up (€ 17,95, bij Ici Paris XL) 

Het Belgische make-upmerk koos voor een zacht gebogen borsteltje waarmee je al draaiend van de basis naar de punten hoort te werken om zo geleidelijk volume op te bouwen. Eén laagje (maar wie houdt het ooit bij één laagje mascara?) belooft “gedefinieerd volume en verleidelijke lengte”. Twee laagjes zorgen voor “extra volume en een indrukwekkende krul.” Nog een laagje erbij en je krijgt “schandalig volume voor een verpletterende look”.

Goed, ik weet niet wie er exact bijhoudt hoeveel laagjes mascara hij/zij aanbrengt – ik alvast niet – maar dit is een erg fijn borsteltje. Het kamt letterlijk door mijn wimpers, scheidt ze en brengt mascara aan zonder klonteren. De formule belooft lengte, krul en volume. Extreem zou ik die laatste niet noemen, wel natuurlijk, mijn wimpers zien er voller uit. Een fijne mascara zonder meer.

IN ENGLISH PLEASE!

Looking for a new mascara? I tested four new launches, two expensive ones and two mid-section.

If you have to believe the beauty world you should replace your mascara as often as you do your tooth brush: every three months. That means a new mascara every season. I admit I often use my mascaras for a longer time than that as I often find that the formula gets better the longer the mascara is opened. (In the beginning it is often too ‘wet’.) If you are wondering, that never led to any eye infections in my case.

Most of the time I switch mascaras at the beginning of every season, when beauty brands present their new launches. I am an easy customer when it comes to mascara: I have pretty long, not straight lashes that seem to like any mascara so finding a new mascara is not a traumatic experience or a long quest. I simply stick to plastic, slightly curved brushes as I tend to prefer those for easy application but am open to trying other ones, too.

As most people, I expect a mascara to separate my lashes, elongate them, give them a pretty curl and make them look more defined. Without any clumps.

The past couple of weeks I have been using these four new ones that all pass the “I hate the feeling of stiff lashes” test.

ImperialLash MascaraInk (29,50 €), Shiseido.  

Shiseido reworked its entire make-up range, this is one of its new mascaras. The ‘mascara ink’ promises length, volume and definition – everything you expect from a good mascara, really, only curl is missing – thanks to a patented technology brush and an inky black formula that promises to stay put for 12 hours without smudging.

The brush has soft silicone bristles that “are aligned in a staggered position to create a unique reservoir that delivers definition in a single swipe minus any clumps”. The tiny bristles on top of the hourglass brush are designed to reach the shortest lashes. (I admit I do not bother using them.)

That all sounds pretty impressive, the result is not that impressive. My lashes are longer and clump-free but they are not va va voom voluminous. Which I do not find is a bad thing to be honest as I do not like very thick reality tv star gone social influencer-like lashes. My lashes look very natural and the formula is very lightweight, it feels like I am wearing nothing on my lashes, even when I touch them. Taking it off at night is easy and quick.

Would I pay 29,59 € for the ImperialLash MascaraInk? Nope. It is a good mascara – it really is – but the mid-section beauty range offers good (and better) options at a fraction of the price.

Unlimited Mascara, L’Oréal Paris (17,99 €)

L’Oréal Paris in my humble opinion can do no wrong with mascara. Its Butterfly Sculpt and Paradise Extatic are two of my favourite mascaras and I think I am adding this new one to the bunch. British beauty guru Nadine Baggott calls it her favourite budget mascara ever.

L’Oréal Paris was inspired by the backstage beauty trick of bending a mascara wand before using it so you can reach every little lash on the models you are working on. So it created a bendable conic brush and I think Val Garland, its new artistic director, is to blame for that.

Keep the wand straight and you can give definition to the long lashes, bend it and you can easily reach the shorter hairs in the inner and outer corner of the eye. I thought this was simply a clever marketing ploy – good gimmick, striking packaging – but it is true that the bended brush reaches all your lashes more easily although I can still get in the inner corner with the straight wand, too. The flexible formula with jojoba oil means you can rework your lash look throughout the day, which I do not find necessary as it stays put all day long but which reality tv stars gone social influencers might like.

I created long, well defined and curled lashes in a couple of strokes and their curl did not droop throughout the day. Again, not a lot of tv reality star volume but again: I do not mind. The formule is easy to remove.

Out of the four this is my favourite and the second cheapest.

Le Volume Révolution de Chanel (36 €)

The French fashion house comes with a mascara revolution: it created a 3D printed brush together with the French start-up ERPRO 3D FACTORY. Tiny caves in the brush hold mascara until you apply the formula, meaning you do not have to put your brush back into the tube to get more product. (Meaning also, I guess, you get less oxygen in the tube so the formula lasts longer.) 

If you are looking for revolutionary volume I think you have to apply a lot of layers, I tend to get pretty, separated, clump-free, long lashes whenever I am using this mascara. The formula stays put all day long but is not the easiest one to take off.

Would I pay 36 euros for a decent mascara that comes in a very pretty tube? Nope. I would rather spend that amount of money on an Unlimited Mascara and three fancy eclairs from Chez Claire.

Scandal Lash Extreme Volume Mascara, BE Creative Make-Up (17,95 €, at Ici Paris XL) 

The Belgian make-up brand chose a softly curved brush you should apply in a rolling motion from the lash roots up to the ends. One layer – but who only applies one layer of mascara? – promises “defined volume and seductive length”. Two coats equal “extra volume and an impressive curl”. A third coat leads to “scandalous volume for a smashing look”.

I do not know whether some people count how many coats they are applying – I for one do not – but this is a really nice mascara brush. It literally combs through my lashes, separating them without any clumps. The formula promises length, curl and volume. I would not call the latter extreme, it all looks very natural, even after a couple of strokes but lashes do look thicker. All in all, a nice mascara.

Posted by:Franciska

One thought on “4 mascaras put to the test

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.