Wat als je géén zonnecrème mag gebruiken die naar vakantie ruikt? Dan wordt je keuze een stuk beperkter, maar daarom niet minder aangenaam. Deze vijf producten zijn alvast vrij van parfum en beschermen je van kop tot teen.

(Scroll down for English.)

Het toepasselijke zonnige geurtje van Nivea Sun, de vakantiegeuren die Lancaster aan zijn zonbescherming geeft, het exotische Monoiparfum van talloze andere zonnecrèmes… Ze zijn fijn als je huid er goed tegen kan en maken het smeerproces aangenamer (en daar draait het om bij zonbescherming, anders smeer je niet vaak genoeg en zeker niet voldoende product), maar wie allergisch of gevoelig aan geurbestanddelen is, of liever parfum mijdt, heeft een veel beperkter aanbod om uit te kiezen, ook in de apotheek.

Toch hoef je niet te panikeren; je vindt zelfs ongeparfumeerde producten in de supermarkt en natuurwinkel. Als je maar lang genoeg zoekt. Ik bespaarde je het scannen van INCI’s: deze vijf producten zijn helemaal vrij van parfum.

Van links naar rechts:

Nivea Sun Sensitive Immediate Protect SPF50+ van Nivea, € 16,69.

Nivea lanceerde vorig jaar een niet-geparfumeerde lijn zonbescherming voor zowel volwassenen als kinderen. In theorie voor de zongevoelige huid (vandaar ook de extra hoge SPF), in de praktijk handig voor iedereen die een betaalbare, waterresistente zonnelotion wil.

De formule bevat kalmerende aloë vera en glycerine en panthenol die vocht in de huid helpen vasthouden. (Alcohol denat is het derde ingrediënt op de INCI, die alcoholsoort kan de huid uitdrogen. Ik kwam onlangs wel dit uitgebreide, wetenschappelijk onderbouwde artikel van Lab Muffin tegen waarin meer uitleg over ethanol wordt gegeven en de misverstanden errond. De conclusie: in de (relatief) lage concentratie waarin alcohol denat. in huidverzorgingsproducten wordt gebruikt en in combinatie met hydraterende bestanddelen in de formule kan ze geen kwaad.)

Ik smeerde de fles helemaal leeg: prima product. Smeert vlot uit en plakt niet echt. (Het kruipt wel wat samen in mijn arm en beenplooien, maar dat doen meer zonnecrèmes bij mij.)

Ambre Solaire Sensitive Expert+ Face Super UV Fluid SPF50+ van Garnier, € 14,99.

Je bent fan van de vloeibare, luchtige shakabescherming die La Roche-Posay vorig jaar lanceerde? Dan is dit zo’n beetje de budgetvriendelijkere variant erop. (Garnier en La Roche-Posay behoren tot dezelfde cosmeticafamilie. Onderzoek van het ene merk wordt na een jaar of zo al eens gedeeld met een broertje, ook al zullen merken dat niet snel toegeven.)

Deze formule is samengesteld om onder make-up te kunnen dragen en als lichte formule die je niet voelt zitten voor wie graag elke dag zonbescherming draagt. Ze speelt in op huidveroudering (met hyaluronzuur) en op vervuiling. De antioxidant Thermus thermophillus ferment kan volgens onderzoek pollutiedeeltjes neutraliseren.

(Opnieuw: alcohol denat is het tweede ingrediënt op de INCI, maar wordt vaak gebruikt in zonnecrèmes omdat het hun textuur aangenamer en lichter maakt, zoals in het eerder vermelde artikel wordt uitgelegd.)

Anthelios Sun Intolerance Crème SPF50+ van La Roche-Posay, € 22.

Een zonnecrème voor mensen met zonneallergie of een heel zongevoelige huid. Neurosensine kalmeert, een antioxidantencomplex met baïcaline en vitamine E moet het natuurlijke uv-afweersysteem van de huid versterken.

Ik smeerde de tube helemaal op, ook al heb ik geen last van zonneallergie of een heel zongevoelige huid. Je huid glanst wat na gebruik, maar dat kan je ook als ‘gezonde glow’ omschrijven. Voor iets vettere huiden is deze formule misschien wel te rijk.

(Ook hier: alcohol denat is het vijfde ingrediënt op de lijst.)

Lip Balm SPF50+ van Avène, € 9,50.

Vaak vergeten in de zon, maar zo fragiel: de dunne huid van je lippen. Die kan ook verbranden en (vrij uitzonderlijk, maar het kan) huidkanker ontwikkelen.

Avène vernieuwde de formule van deze lippenbalsem en stopte er nieuwe filters in. Ze beschermt tegen uv, maar belooft ook acht uur hydratatie. Een goede twee-in-één dus.

Baume Solaire Visage et Zones Délicates SPF50+ van Bioregena, € 13,90.

Biologisch gecertificeerde zonbescherming met titanium dioxide in non-nano* vorm,  samengesteld voor de zongevoelige huid. Bisabolol en aloë vera verzachten en kalmeren.

Voor de fans: de formule bevat voor 99% bestanddelen van natuurlijke origine en 14% biologische bestanddelen.

Deze crème belooft geen witte waas, maar ik vind dat mijn huid er toch wat bleker uitziet wanneer ik haar smeer. Geen aanrader voor vettere huiden: het is een vrij rijke formule met sesamzaad- en zonnebloemolie en bijenwas die je op je huid voelt liggen, als je begrijpt wat ik bedoel. (Dat vind ik zelf niet zo onaangenaam, tenzij op een erg hete dag.)

(* Hoe zit het nu met minerale filters in nanovorm in cosmetica? Kort gesteld: tenzij je cosmetica met nanofilters inademt of opeet, kunnen ze – hoogstwaarschijnlijk – geen kwaad in je lichaam. De nanodeeltjes kunnen niet door een gezonde huid dringen, maar wel door een verzwakte huidbarrière, denk aan een huid met eczeem of psoriasis. Dat bevestigden verschillende experts me. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, kies dan voor niet-nano minerale filters. Als je een getinte formule gebruikt, valt die witte waas die niet-nano minerale filters vaak achterlaten trouwens niet op.)

IN ENGLISH PLEASE!

What if you can’t use sunscreen that smells of holidays? There might be less choice but these five products are fragrance-free and protect your skin from head to toe.

The sunny fragrance of Nivea Sun, the holiday smells Lancaster gives its sunscreens, the exotic Monoï oil smell of plenty of sunscreens… They are a great extra if your skin tolerates fragrance and make it more pleasurable to apply sunscreen over and over again (“sensoriality” is important when it comes to sunscreen as you have to apply plenty and reapply often to get the right amount of protection against the sun). But if you are allergic or sensitive to fragrance or like to avoid it all together, there aren’t that many options to choose from, not even at the pharmacy.

No need to panic though: nowadays you can even find non-fragranced products at the supermarket or organic store. I checked and double checked the INCI’s of the following five products: no fragrance whatsoever.

From left to right:

Nivea Sun Sensitive Immediate Protect SPF50+, 16,69 €.

Nivea launched a fragrance free range of sunscreens for children and adults last year. It is formulated to protect sun sensitive skin but comes in handy for anyone who wants an affordable, water resistant, fragrance-free sunscreen.

The formula contains soothing aloe vera and humectants glycerin and panthenol that help draw moisture to skin. (Alcohol denat is the third ingredient in the INCI, a type of alcohol that can dehydrate skin and that is often advised to be avoided. But I recently bumped into this extensive Lab Muffin article that focuses on the studies done on the effects of alcohol denat. on skin. Its conclusion: the (relatively) low concentration in which the alcohol is being used in skincare products, combined with hydrating ingredients in the formulation, make that it will not harm skin.)

I emptied this bottle and it is a very decent sunscreen: it is easy to apply and does not feel sticky. (It does gather in my elbow and knee folds a bit but most sunscreens do.)

Garnier’s Ambre Solaire Sensitive Expert+ Face Super UV Fluid SPF50+, 14,99 €.

You are a big fan of the fluid, airy shaka sunscreen La Roche-Posay launched last year? This is a sort of budget friendly dupe. (Garnier and La Roche-Posay belong to the same  happy cosmetics family. A brand can share its research with another brand in the same family after a year or so so it can benefit from it too. But this is something brands will not likely admit.)

The formula has been composed to be worn under make-up and as a light, daily sunscreen. It tackles skin ageing (by protecting from uv, like any other sunscreen, but it also contains hyaluronic acid) and pollution. The antioxidant Thermus thermophillus ferment can neutralise airborne pollution particles, according to research.

(Again: alcohol denat. is the second ingredient in the INCI. As pointed out in the article I mentioned earlier it is often used in sunscreens to make their texture more agreeable and lighter.)

Anthelios Sun Intolerance Cream SPF50+ by La Roche-Posay, 22 €.

This is a susncreen for people who suffer from sun allergy or who are very sensitive to sunlight. Neurosensine calms the skin, an antioxidant complex with baicalin and vitamin E has to strengthen the natural uv defense system of skin.

I emptied this tube, even though I do not suffer from sun allergy or have very sun sensitive skin. It makes my skin a bit shiny but you could describe that shine as a healthy glow. This formula might be too rich for more oily skin types.

(Yet again: alcohol denat. is the fifth ingredient in the INCI.)

Avène’s Lip Balm SPF50+, 9,50 €.

Read my lips: lips are often forgotten when we slather on sunscreen but they are extra fragile and need protection too to prevent them from burning and even worse, skin cancer. Avène reworked this formula and used new sunscreen filters. This lip balm protects against uv but also promises to hydrate for 8 hours.

Baume Solaire Visage et Zones Délicates SPF50+ by Bioregena, 13,90 €.

If you like your sunscreen as natural and organic as possible, this is a good option. (It contains 99% naturally derived ingredients and 14% organic ones.) Titanium dioxide (the non nano* one) protects against uv, the formulation has been developed for sun sensitive skin. Bisabolol and aloe vera help soothe and calm skin.

This cream promises an invisible finish but I find my skin looks more pale when I have applied it. It is a quite rich formula with sesame seed and sunflower oil and bees wax: I feel it on my skin – if you know what I mean – and think more oily skin types will probably not like it very much.

(* What’s the deal with nano-sized mineral filters in cosmetics? The short and quick answer after talking to several reliable experts about it: unless you breathe or eat cosmetics with nano filters, they – in all probability – will cause no harm inside your body. Nano particles cannot get through healthy skin but might get through a weakened skin barrier, say if you have eczema or psoriasis. If you are in doubt and want to take no risks, use non nano filters. If you choose a tinted formula, you will not end up looking like a ghost.)

Posted by:Franciska

One thought on “5 fragrance-free sunscreens

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.