Skincare die niet plakkerig en dik aanvoelt bij plus 27 graden, maar wél je huid beschermt en hydrateert, deze vier producten bewijzen dat het kan.

(Scroll down for English.)

Het wordt 35°C, meteen na je ochtenddouche staat er al een zweetlaagje op je huid en je kijkt er niet naar uit je gebruikelijke serum, dag- en oogcrème, SPF en make-up te smeren omdat al die laagjes te plakkerig en te zwaar aanvoelen? Je bent zeker niet alleen. Maar je huid kan ook bij warme temperaturen verzorging gebruiken. De zon droogt haar wat uit, waardoor hydraterende producten geen slecht idee zijn. En natuurlijk moet je haar tegen uv en andere schadelijke zonnestralen beschermen. Bij deze: vier producten die ik zelf graag gebruik op hete dagen.

Hittegolfhydratatie

Dramatically Different Hydrating Jelly van Clinique, € 53.

Ik gebruik op hete dagen enkel één pompje van deze olievrije jelly onder mijn zonbescherming. De ‘watergel’ trekt onmiddellijk in en voelt erg licht aan op de huid. Haar grootste taak is de huid goed gehydrateerd houden dankzij ondermeer glycerine, hyaluronzuur en de Clean Shield Technology met zonnebloempittenkoek, gerstextract en komkommerextract. Die technologie moet de huidbarrière versterken en het vochtgehalte in de huid in balans houden. Maar ze belooft ook tegen pollutie te beschermen. Wat geen slecht idee is op hete dagen, wanneer er vaak ook meer luchtvervuiling is.

Zoals altijd bij Clinique zonder parfum.

Atoderm Intensive Gel-Crème van Bioderma, € 10,20.

Ik smeer als eczeempatiënt (vrij) trouw mijn lichaam na elke douche in met een goed hydraterende bodylotion die mijn huidbarrière ook versterkt. Alleen zijn die rijkere texturen vaak niet zo aangenaam op een warme dag. Vandaar dat Bioderma deze lichte textuur aan zijn Atodermgamma toevoegde. (Die lijn moet een (heel) droge/gevoelige/geïrriteerde/atopische huid goed gehydrateerd en jeukvrij houden.)

Deze gel dringt vrij snel in de huid en voelt inderdaad niet zo plakkerig aan als de doorsnee crème voor een atopische huid. Een afgeleide van Enoxolone moet jeuk kalmeren, vitamine PP belooft de productie van huidlipiden – erg belangrijk voor een sterke huidbarrière – te stimuleren. Het Skin Barrier Therapy-complex helpt voorkomen dat de bacterie staphylococcus aureus, die de huid (nog) droger kan maken, zich aan de huid kan vasthechten.

Zonder parfum.

Voel je (bijna) niet zitten zonbescherming

Capital Soleil Solar Protective Water Hydration SPF50 van Vichy, € 21,95.

Toen Vichy zijn zonbeschermingswater twee jaar geleden lanceerde (meer daarover lees je hier), bestond het enkel in een SPF30 omdat het een erg moeilijke textuur is om zonnefilters in te verwerken (hoe hoger de SPF, hoe moeilijker), intussen heeft het merk ook een SPF50 ontwikkeld. Wat ik érg goed nieuws vind, want dit blijft één van de fijnste zonnecrèmes die ik al heb getest.

Zodra je de formule in de huid hebt gemasseerd (verstuif er véél van!), voel je ze niet meer zitten, maar ze maakt je huid wel zacht. De SPF50 komt in twee versies, eentje die je bruine kleurtje moet versnellen en deze hydraterende met hyaluronzuur. (De SPF30 had ook een antioxidantenvariant met blauwe bes, het zou kunnen dat die intussen uit het gamma is gehaald wegens teleurstellende verkoopresultaten.)

Wel goed schudden voor gebruik: de water- en oliefase moeten perfect gemengd zijn zodat de polymeren in de formule ervoor kunnen zorgen dat het product een egale laag op de huid vormt en ze dus goed beschermd is.

Geparfumeerd, maar een hypoallergene formule. Die term is niet wettelijk beschermd, maar laat ons ervan uitgaan dat een groot apothekersmerk hierover niet gaat liegen en de gebruikte parfumbestanddelen inderdaad geen gekende allergenen zijn. Ik heb er alvast nog niet allergisch op gereageerd.

Anthelios Shaka Fluid SPF50+ van La Roche-Posay, € 18,20.

Deze lichte fluïde gebruik ik momenteel om mijn gezicht tegen de zon te beschermen. Ze dringt snel in, maakt mijn huid glad en zacht en voelt licht aan. Ze kan ook goed onder foundation worden gebruikt, hoewel ik die doorsnee skip op hete dagen. Maar, goed om weten, er bestaat ook een getinte versie (die ik nog niet heb getest). Ook hier geldt: goed schudden voor gebruik.

Zonder parfum.

(Ook goed om weten: Garnier lanceerde deze lente een gelijkaardig product dat minder duur is, daarover schreef ik hier.)

IN ENGLISH PLEASE!

Skincare that does not feel sticky when it’s 27 plus degrees outside but that does protect and hydrate your skin? These four products prove it is possible.

It’s going to be 35°C, immediately after your morning shower your entire body is already covered in sweat and you simply do not want to use your daily serum, eye and day cream, SPF and make-up as you just cannot stand all those sticky feeling layers on a hot day? You are not alone. But: your skin can use some care when it is hot outside. The sun can dry out skin, which is why a hydrating product is always a good idea. And it is a no brainer that you need to protect your skin against harmful rays from the sun. I like using these four products in sticky, hot weather.

Heatwave hydratation

Dramatically Different Hydrating Jelly by Clinique, 53 €.

I use one pump of this oil-free jelly under my SPF on hot days. The watery texture penetrates immediately and feels very light on skin. Its biggest task: keeping skin well hydrated thanks to glycerin, hyaluronic acid and the Clean Shield Technology with barley and cucumber extract. The technology promises to strengthen the skin barrier, keep skin’s own moisture levels balanced and to fight against pollution, which is a good idea on hot days, as there tends to be more pollution in the air when the temperatures rise.

Fragrance-free, as always with Clinique.

Atoderm Intensive Gel-Crème by Bioderma, 10,20 €.

If you suffer from eczema like me you are supposed to keep your skin as hydrated as possible. So I (try to) slather on a nourishing bodylotion after every single shower. The only problem with a lot of those: they feel sticky on a hot day. Which is why Bioderma added this light gel cream to its Atoderm range. (That range has to keep (very) dry/irritated/sensitive/atopical skin well hydrated and itch-free.)

This gel cream penetrates pretty quickly into skin, feels fresh and does not feel as sticky as a traditional bodylotion for atopic skin. An Enoxolone derivative promises to relieve itchy skin, vitamin PP should stimulate the production of skin lipids, which is important to keep the skin barrier strong. The Skin Barrier Therapy Complex helps to keep the bacterie staphylococcus aureus under control that can dehydrate skin even more.

Fragrance-free.

Naked skin sunscreen

Capital Soleil Solar Protective Water Hydration SPF50 by Vichy, 21,95 €.

When Vichy launched its sunscreen water (you can read more about it here), it only came in an SPF30 as it is very hard to put sunscreen filters in this kind of texture (the higher the SPF, the harder it becomes). Two years later it has developed an SPF50 as well. Which is great as I like my SPF high and as this is one of the most agreeable sunscreens I have ever tried.

As soon as you have massaged the formula into the skin – make sure you use plenty of product! – you no longer feel it, your skin just feels soft and smooth. The SPF50 comes in two versions: one to accelerate your tan and this hydrating one with hyaluronic acid. (The SPF30 had an antioxidant version as well but it could be that it has been discontinued.)

Don’t forget to shake this bottle well: the water and oil phase need to be perfectly mixed so the polymers in the formula can make sure the product leaves behind a stable, even protective layer on skin, making sure it is well protected.

Fragranced but the formula is hypoallergenic. Now, that term is not protected by law but let’s assume a big brand like Vichy will not lie about it and will only have used fragrance components that aren’t known allergens. All I can say is that I haven’t reacted to it yet.

Anthelios Shaka Fluid SPF50+ by La Roche-Posay, 18,20 €.

This light fluid is my go to SPF at the moment to keep my face well protected against UV. It penetrates quickly, makes my skin feel smooth and soft and feels light. It can be used under foundation, which I normally skip on hot days. There is also a tinted version by the way if you want to even out your skin tone a bit. (I haven’t tried that formula yet.) Again: shake, shake, shake before you use it.

Fragrance-free.

(Good to know: Garnier launched a similar, not identical!, product this spring that is not as expensive. I wrote about it here.)

Posted by:Franciska

One thought on “Heatwave skincare

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.